Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θέλει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του δημοψηφίσματος και να απλοποιηθεί η προσφυγή του και να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.
Οι μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί ο αρχηγός του κράτους «θα ανταποκριθούν επίσης στις δημοκρατικές φιλοδοξίες της εποχής μας », δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας για τον εορτασμό της 65ης επετείου του Γαλλικού Συντάγματος.
Για να «επιτρέψει στους πολίτες να συμμετέχουν περισσότερο και να συμμετέχουν καλύτερα» στη λήψη αποφάσεων, ο κ. Μακρόν θεωρεί ότι «το πεδίο του δημοψηφίσματος πρέπει να μπορέσει να ανοίξει» .
Επί του παρόντος, το άρθρο 11 του Συντάγματος επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος μόνο για θέματα που αφορούν «την οργάνωση των δημοσίων εξουσιών, τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την οικονομική ή κοινωνική πολιτική του έθνους και τις δημόσιες υπηρεσίες που συμβάλλουν σε αυτήν» .
Ωστόσο, «η επέκταση του εύρους του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να επιτρέψει στον […] να αποφύγει τους κανόνες του κράτους δικαίου» προειδοποίησε ο κ. Μακρόν, ενώ η δεξιά και η ακροδεξιά θέλουν να ανοίξουν το δημοψήφισμα σε θέματα που συνδέονται με τη μετανάστευση για να να απαλλαγεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες που τη διέπουν.
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι ήταν υπέρ της απλοποίησης της χρήσης του δημοψηφίσματος κοινής πρωτοβουλίας (RIP), που θεωρείται υπερβολικά περιοριστικό. Ειδικότερα, προβλέπει την υπογραφή από το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος πρότασης πριν καν εξεταστεί από τη Βουλή. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 4,9 εκατομμύρια υπογραφές.
Δημιουργήθηκε το 2008, αυτή η διαδικασία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ λόγω της πολυπλοκότητας της εφαρμογής της. Αυτή τη χαλάρωση περιμένει ιδιαίτερα η αριστερά.
Απαιτείται πολιτική συναίνεση
Αρκετά για να διασφαλιστεί ότι θα επικυρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση; Αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς η διαδικασία είναι μακρά και απαιτεί υψηλές πλειοψηφίες.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ενώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις πέρα από τους συνηθισμένους διαχωρισμούς », παραδέχθηκε το Ηλύσιο την Τρίτη.
Πράγματι, το σχέδιο αναθεώρησης πρέπει πρώτα να εγκριθεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία. Στη μία ο πρόεδρος έχει μόνο σχετική πλειοψηφία, ενώ στην άλλη η δεξιά είναι πλειοψηφία.
Μόλις ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, το κείμενο πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί σε ψηφοφορία από τα τρία πέμπτα των βουλευτών που συνέρχονται στο Κογκρέσο. Μπορεί εναλλακτικά να επικυρωθεί απευθείας από τους Γάλλους, με δημοψήφισμα.
Εισαγωγή των αμβλώσεων «το συντομότερο δυνατό»
Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει επίσης ότι «η ελευθερία των γυναικών να μπορούν να καταφεύγουν σε εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης» μπορεί να συμπεριληφθεί στο θεμελιώδες κείμενο. Η συζήτηση, που ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες από βουλευτές της αριστεράς και της προεδρικής πλειοψηφίας, έχει γίνει σχετικά συναινετική.
Οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση να περιληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμα, παρά την αποχή του συντηρητικού καθολικού κόμματος της ακροδεξιάς.
Ενώ η Εθνοσυνέλευση έτεινε να συμπεριλάβει το «δικαίωμα» στην άμβλωση στο θεμελιώδες κείμενο, η Γερουσία ήθελε να επιβεβαιώσει την «ελευθερία» των γυναικών να καταφεύγουν σε αυτό. Μια απόχρωση, πολιτική και νομική, την οποία γνωρίζει ο κ. Μακρόν, αυτός που θέλει «ένα κείμενο που να συμβιβάζει τις απόψεις μεταξύ Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας» . Ως εκ τούτου, ζήτησε «αυτή η εργασία για τη συγκέντρωση απόψεων να συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό» .
Η συνταγματική αναθεώρηση θα συζητηθεί από τον πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων στις 30 Οκτωβρίου, σε νέα συνάντηση.