Policy Briefs

Μπορέλ: Μεταβαίνει στο Πεκίνο για συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Μπορέλ: Μεταβαίνει στο Πεκίνο για συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Socialistsanddemocrats.eu - Josep Borrell – Best man for a difficult job as Europe's top diplomat

Από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, το ταξίδι του οποίου στην Κίνα είχε αναβληθεί δύο φορές, θα ταξιδέψει στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. 

Μια πρώτη επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου, αναβλήθηκε επειδή ο Josep Borrell είχε βγει θετικός στον Covid-19. Μια δεύτερη, αυτή τη φορά προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, ακυρώθηκε από το Πεκίνο την τελευταία στιγμή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις θα επισκεφθεί τελικά την Κίνα από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Θα συναντήσει τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο στο πλαίσιο ενός «στρατηγικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας» προκειμένου να μιλήσει για «διμερείς σχέσεις ως θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας» , σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα πρέπει να βρίσκεται η στρατηγική που παρουσίασε τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανταποκριθεί πιο αποφασιστικά στους κινδύνους που επιβαρύνουν την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ, με την Κίνα στο στόχαστρό της.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να βρουν τη δική τους θέση απέναντι στο Πεκίνο, χωρίς απαραίτητα να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσιγκτον.

Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς η ΕΕ άνοιξε έρευνα τον Σεπτέμβριο για εικαζόμενη παράνομη βοήθεια από το Πεκίνο σε κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πυροδοτώντας νέες εντάσεις με τον ασιατικό γίγαντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης την Τρίτη μια λίστα τεσσάρων στρατηγικών τομέων που θα πρέπει να παρακολουθούνται καλύτερα και να προστατεύονται από αντίπαλα κράτη όπως η Κίνα – ημιαγωγοί, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές τεχνολογίες και βιοτεχνολογία.

«Η οικονομική ασφάλεια δεν είναι μόνο τεχνολογικό ζήτημα. Θα εξετάσουμε ποιες τεχνολογίες μπορούν να μας φέρουν σε κατάσταση εξάρτησης (…) Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην εξωτερική μας πολιτική », επέμεινε ο Josep Borrell τον Ιούλιο.

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα: οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, ενέκριναν οριστικά την Τρίτη ένα νέο ευρωπαϊκό μέσο που αποσκοπεί στην τιμωρία κάθε χώρας που χρησιμοποιεί οικονομικές κυρώσεις για να ασκήσει πίεση σε ένα μέλος της ΕΕ.

Αυτό το εργαλείο δεν στοχεύει ρητά κανέναν, αλλά το Πεκίνο είναι επίσης ξεκάθαρα στο στόχαστρό του. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σύγκρουση όπως αυτή τη στιγμή μεταξύ Λιθουανίας και Κίνας, εξήγησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Πέρυσι το Πεκίνο έλαβε αντίποινα κατά της Λιθουανίας μετά την εξουσιοδότηση που έδωσε αυτή η χώρα της Βαλτικής στην Ταϊβάν για το άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας στο Βίλνιους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments