Πολιτική

Εκλογές: Οι κρίσιμες μονομαχίες και τα φαβορί

Εκλογές: Οι κρίσιμες μονομαχίες και τα φαβορί

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπό τον αστάθμητο παράγοντα των πρόσφατων καταστροφών στη Θεσσαλία αναμένεται να κριθεί και η αναμέτρηση εκεί.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Πειραιώς τρέχουν το τελικό “κατοστάρι” προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μία μάχη στην οποία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδώσει τα χαρακτηριστικά ενός “πολιτικού στοιχήματος”.

Και μπορεί η μεγάλη μάχη και τα φώτα να έχουν πέσει στις 13 Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, οι πιο σκληρές μάχες, ωστόσο, για τη γαλάζια παράταξη αναμένεται να δοθούν με τους λεγόμενους “αντάρτες” που προέρχονται από τους κόλπους της ΝΔ αλλά κατεβαίνουν κόντρα στους υποψηφίους που πήραν το “χρίσμα” της οδού Πειραιώς.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί η Πελοπόννησος όπου έσπευσε και ο ίδιος αλλά και πολλά κορυφαία στελέχη της Πειραιώς να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, ενός ικανού στελέχους που συμβολίζει την ανανέωση και είναι αντιμέτωπο με το πρώην γαλάζιο στέλεχος Πέτρο Τατούλη ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν περιφερειάρχης και με τη στήριξη της ΝΔ ενώ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε ηττηθεί από τον απερχόμενο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που κέρδισε το 2019 με τη στήριξη της Ν.Δ.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί και στο Βόρειο Αιγαίο όπου επελέγη ο Αλκιβιάδης Στεφανής να αναμετρηθεί με ον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε καταφέρει το 2019 να κερδίσει, έχοντας κατέβει και τότε ως “αντάρτης” απέναντι στην Χριστιάνα Καλογήρου.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει μπροστά έναντι του εκλογικού του αντιπάλου καθώς το τελευταίο διάστημα αποτυπώνεται πως έχει καλύψει την απόσταση που τον χώριζε από τον κ. Μουτζούρη.

Στοιχημα για τον πρωθυπουργό αποτελεί και η Δυτική Μακεδονία ΄όπου η εκλογή περιφερειάρχη φαίνεται να έχει επίσης τα χαρακτηριστικά ενός “γαλάζιου ντέρμπι” καθώς απέναντι στον εν ενεργεία περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη κατεβαίνει ως “αντάρτης” ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Κατόπιν αυτών, ο “διχασμός” των γαλάζιων ψηφοφόρων ενδέχεται να δυσκολέψει την εκλογή του Γιώργου Κασαπίδη από τον πρώτο γύρο, όπως έγινε το 2019 και να πάει στην “παράταση” της δεύτερης Κυριακής.

Γεγονός που ωθησε τον ίδιο τον πρωθυπουργό λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες να πάει στην Κοζάνη και να στηρίξη εμφατικά με την παρουσία του τον κ. Κασσαπίδη, δίνοντας τον τόνο στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ρευστή και η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μεταξύ του των γαλάζιων υποψηφίων , καθώς η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, που στηρίζεται από την Πειραιώς έχει απέναντι της τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, προερχόμενο επίσης από τη ΝΔ Γιάννη Τρεπεκλή. Μία αναμέτρηση που κρίνετια ότι θα οδηγήσει σε ένα ακόμη γαλάζιο μπαρ ντε φερ, αποκλείοντας απο τον δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Αμφίρροπος αναμένεται να είναι και ο αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου εκτός από το άγνωστο αποτύπωμα που μπορεί να έχουν οι καταστροφικές πυρκαγιές τους καλοκαιριού, φαίνεται να επαναλαμβάνεται η γαλάζια κόντρα του 2019 με τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να κατεβαίνει κόντρα στον Χριστόδουλο Τοψίδη.

Πρόκειται για ένα ντέρμπι το οποίο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το 2019 καθώς και στις προηγούμενες εκλογές κρίθηκε για λιγότερες από τέσσερις χιλιάδες ψήφους.

Τέλος ,υπό τον αστάθμητο παράγοντα των πρόσφατων καταστροφών στη Θεσσαλία αναμένεται να κριθεί και η αναμέτρηση εκεί.

Ο Κώστας Αγοραστός πριν τις πλημμύρες θεωρείτο το φαβορί της αναμέτρησης από τον πρώτο γύρο κιόλας και με υψηλότατο ποσοστό, οι εξελίξεις ωστόσο έχουν σκιάσει τις εκλογές καθιστώντας ρευστό το αποτέλεσμα, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη από τον κ. Αγοραστός.

Η Πειραιώς άλλωστε εκτιμά ότι ο Δημήτρης Κουρέτας που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις μετρήσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν μπορεί να απειλήσει “ανατρεπτικά” την επανεκλογή του κ. Αγοραστού, ακόμα και σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments