Σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη προχώρησε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στα όσα είχε πει τον περασμένο Μάιο, πάλι σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας πως δεν υπαναχωρεί. Τότε είχε συστηθεί με τη φράση, «θέλω να ασχοληθώ με τα δικαιώματα και ο Αλέξης Τσίπρας μου έδωσε τη δυνατότητα», ενώ σήμερα αποκάλυψε πως το 2009 ψήφισε ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στη κριτική που δέχεται είπε σκωπτικά πως «σε όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι για μένα σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν Κρητίκαρο», ενώ μίλησε για το ποια ομάδα υποστηρίζει, την γνωριμία του με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ και πώς τη γνωστοποίησε στους γονείς του, αλλά και για ορισμένα ζητήματα πολιτικής όπως ο φράχτης στον Έβρο και τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μετά την ανάδειξή του σε νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Κασσελάκης απάντησε στις αιτιάσεις περί «προϊόντος μάρκετινγκ», «περαστικού» και «φυτευτού» αρνητικά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αν και αποφοίτησε από μη κρατικό πανεπιστήμιο, στην Πενσυλβάνια. «Ο Ανδρέας Δρακόπουλος είχε ένα πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που αποφοίτησε και ο ίδιος» εξήγησε για τις υποτροφίες στις σπουδές του, για να προσθέσει πως «η προσωπική σχέση έγινε μετά. Γνώρισα έναν πάρα πολύ προσιτό άνθρωπο», για τον κ. Δρακόπουλο.
Κρατικοποίηση της ΔΕΗ
Στο μοντέλο που προτείνει για την ανώτατη εκπαίδευση είναι αυτή να «έχει μια πιο ανεξάρτητη διοίκηση και αυτονομία», αλλά και «οι δωρεές να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». «Εάν ήξερε ότι 5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να πήγαινε για τη δημόσια παιδεία θα μπορούσα να το σκεφτώ» συνέχισε, λέγοντας πως «φοβάμαι την παιδεία δύο ταχυτήτων», καθώς «η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό». Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της κρατικοποίησης της ΔΕΗ, λέγοντας πως «δεν είμαστε πλέον στην εποχή του φαξ που δεν ξέρουμε τι γίνεται». «Έχουμε πληροφόρηση σε ζωντανό χρόνο αυτή την στιγμή. Έχουμε πολλές δικλείδες ασφαλείας για να ελέγξουμε» τόνισε, αναφορικά με τον έλεγχο των δημόσιων πόρων.
Ο φράχτης και το ψηφοδέλτιο
Για το φράχτη στον Έβρο «με ενόχλησε πάρα πολύ η εργαλειοποίηση από τον Πρωθυπουργό ένα μήνα μετά τα Τέμπη» ανέφερε, αποκαλύπτοντας πως «ήταν αυτή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο φράχτη που με έκανε να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το ποιοι τον σύστησαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος απάντησε «ο Τομέας Διαφάνειας, ο Μανώλης Καπμισάκης και ο Παύλος Πολάκης», για να συμπληρώσει πως «με τον Μανώλη Καπνισάκη που στήριξε την οικογένειά μου για 20 χρόνια». Κατόπιν ο κ. Καπνισάκης τον γνώρισε στον κ. Πολάκη και «μετά ο Τομέας Διαφάνειας στο Προεδρείο», όπως είπε.
«Ο Παύλος είναι δυναμικός»
Σχετικά με τους κοινούς τόπους του με τον Παύλο Πολάκη, «αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Το αισθανόμαστε πολύ βαθιά ότι όταν κάποιος κλέβει» από τον πλούτο των παιδιών μας, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως «ο Παύλος είναι δυναμικός και προσπαθεί για τον κόσμο που δεν έχει φωνή. Μακάρι να ήταν και άλλοι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία».
Μεταξύ «Γκρίλο» και «Τραμπ»
Για τις αιτιάσεις περί «Μπέπε Γκρίλο» και «ύφους Τραμπ» από μέρους της αξιωματικής αντοπολίτευσης, «καταρχάς είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας. Δεύτερον μια από τις συμβουλές που μου έδωσε ο Πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας από τον καθένα έχεις να λάβεις κάτι καλό» σχολίασε ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «δεν νομίζω ότι βγήκα διαφορετικός» από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την επομένη της εκλογής του.
Την ίδια ώρα, όμως «ο Πρόεδρος με βοήθησε στο να μπορώ να ξέρω από που να αρχίσω. Μου έδωσε το χάρτη» εξήγησε, δηλαδή πως «το γραφείο σου πρέπει να έχει μια στελέχωση με αυτές τις δεξιότητες. Και αυτό με βοήθησα μετά γιατί πάμε κουτί, κουτί, κουτί και μπόρεσα να το εκτελέσω».
«Επικίνδυνος» ο Μητσοτάκης
Ως προς το εγκωμιαστικό κείμενο που είχε υπογράψει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «είχα γράψει ένα κείμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύγκριση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μειμαράκη» απάντησε, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε τότε και άλλα έπραξε στη συνέχεια, επιμένοντας στον χαρακτηρισμό του ως «επικίνδυνος». Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης δεν απέκρυψε πως θεωρούσε επικίνδυνο τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θαυμαστής του Βελουχιώτη
«Για να σου πω την αλήθεια, θα έλεγα τον Βελουχιώτη» ξεχώρισε ως την προσωπικότητα της Αριστεράς που τον εμπνέει, σχολιάζοντας πως «πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες».
Είμαι Παναθηναϊκός
Κληθείς να σχολιάσει γελοιογραφίες που τον απεικόνιζαν ως κατάλληλο Πρόεδρο για την… ΝΔ, «Ναι, θα γέλαγα απλά μας υποτιμάνε κατά τη γνώμη μου» ανταπάντησε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «είμαι Παναθηναϊκός και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα». Ταυτόχρονα, «δεν είμαι Goldman Sachs, είμαι ένας άνθρωπος που εργάστηκε» στην τράπεζα πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «η εμπειρία μου μπορεί να διοικήσει τη χώρα καλύτερα από εκείνον», καθώς εγώ έχω αρχίσει από το μηδέν, πρόσθεσε.
Ανθρωπιά η πολιτική πλατφόρμα
Στον αντίποδα, «γηράσκω αεί διδασκόμενος ποτέ δεν θα με ακούσεις ότι γνωρίζω τα πάντα» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ότι ως αλαζονικό το να ισχυρίζεσαι ότι γνωρίζεις τα πάντα. «Αν νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα όχι μόνο αρνείσαι να μάθεις χαλάς και το μέλλον στον πολίτη» δήλωσε, αλλά «νομίζω ότι τη γνωρίζω αρκετά καλά» απάντησε για την ελληνική πραγματικότητα. «Μια ομάδα με ενσυναίσθηση, καθαρά χέρια και μετά τεχνοκρατική γνώση» σταχυολόγησε ως αυτό που χρειάζεται ο τόπος αυτή τη στιγμή, ενώ «η πολιτική μου σκέψη μπορούμε να την περιγράψουμε με μία μόνο λέξη: ανθρωπιά» ανέφερε για το πολιτικό του πλαίσιο στο εξής.
Κληθείς να σχολιάσει επώνυμες κριτικές που γράφτηκαν για τον ίδιο, «είμαι ένα παιδί το οποίο ξενιτεύτηκε ως έφηβος. Εδώ πέρα έχει τις ρίζες του. Στη γιαγιά μου η οποία κείται στην Κρήτη, στον Όσιο Δαυίδ στην Εύβοια, όπου βαφτίστηκα» εξιστόρησε, για να προσθέσει πως «είμαι Έλληνας και είμαι απόδημος» στα περί «περαστικού», δηλώνοντας παράλληλα θρησκευόμενος.
«Ο εαυτός μου είμαι» στα social media
Επιπρόσθετα αρνήθηκε πως είναι «προϊόν μάρκετινγκ», αλλά «ο εαυτός μου είμαι» αντέτεινε, για να υπογραμμίσει πως «είμαι το πιο διαφανές πολιτικό πρόσωπο στην Ελλάδα», αφού «τα αποτελέσματα μου στην ναυτιλία είναι δημόσια, είναι στο χρηματιστήριο» στις ΗΠΑ, συνέχισε.
50.000 ευρώ μάξιμουμ η καμπάνια
Ως προς το ύψος της καμπάνιας του, «πρέπει να στοίχισε 50.000 μάξιμουμ» δήλωσε, λέγοντας πως «στην Μακρόνησο που πήγα, ο Ναύαρχος μας πήγε», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μια πολύ «μικρή ομάδα» εθελοντών του που δούλεψαν αφιλοκερδώς όπως ο Μανώλης Καπνισάκης, η Δώρα Αυγέρη και η Θεοδώρα Τζάκρη.
«Δεν είχα καν στο μυαλό μου ότι θα έμενα στην Ελλάδα»
Για την οικονομική του κατάσταση, «νομίζω ότι είμαι πολύ ευκατάστατος. Έχω μια ευχέρεια που θεωρητικά δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω στη ζωή μου» εξήγησε, αλλά τέτοια που δεν του επιτρέπει να ξοδεύει απερίσκεπτα. Όπως γνωστοποίησε, «δεν είχα καν στο μυαλό μου ότι θα έμενα στην Ελλάδα», σε σημείο που «είχα πει στον Πρόεδρο ότι θα είχα ασυμβίβαστο και θα μπορούσα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση ως σύμβουλος» σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν απέκρυψε ότι έχει μέχρι και σήμερα επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς «αυτό το οποίο έχω χτίσει είναι στον αυτόματο πιλότο». Στο ίδιο μήκος κύματος, «οι σύντροφοί μου έχουν πρόβλημα με τη διαπλοκή» συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως «η υγιής επιχειρηματικότητα και η προκοπή είναι αριστεροί όροι», με δεδομένο ότι «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι προκατάληψη».
Προϊόν Μάρκετινγκ
Απαριθμώντας τα τρωτά του σημεία, «μπορεί να είμαι πολύ επίμονος» επισήμανε και συνέχισε, λέγοντας πως «δεν είμαι υπομονετικός αν ξέρω ότι χάνουμε το χρόνο μας σε μια συζήτηση μπορεί να υψώσω και τον τόνο». Ακόμη, συνόψισε για τον εαυτό του, υποστηρίζοντας πως «ούτε προϊόν μάρκετινγκ, ούτε περαστικός άστους να υποτιμάνε θα έρθει ο λογαριασμός κάποια μέρα».
«Μεγάλος ασθενής» η Δικαιοσύνη
Αναφορικά με ηγέτες του απέναντι χώρου, ξεχώρισε τον «γέρο Καραμανλή» λέγοντας πως «έσπρωξε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο ίδιος δήλωσε Ευρωπαϊστής και τόνισε ότι «σέβομαι την προσφορά του καθενός στον τόπο». «Θέλω η Ελλάδα να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» και ειδικά στη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε, για συνεχίσει λέγοντας πως η Δικαιοσύνη είναι «ο μεγάλος ασθενής της χώρας».
«Τη λέξη Αριστερά την έχω πει κάθε μέρα της καμπάνιας μου, από την αρχή» διευκρίνισε ως προς το ιδεολογικό του πρόσημο και ανέφερε ως την ιστορική προσωπικότητα που θαυμάζει τον Άλαν Τούρινγκ, έναν από τους ήρωες της Ευρώπης, που κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει το αίνιγμα των Γερμανών και οι Σύμμαχοι κέρδισαν τον ΒΠΠ.
Ο Απόλλωνας και ο Ηλίας
Σε ερώτημα για το εάν έχει δεχθεί μπούλινγκ, «και στην Αμερική υπάρχει κάποια ομοφοβία και μπούλινγκ». Μπορεί καμιά φορά, ωστόσο, να σε κοιτάνε έντονα, παρατήρησε, λέγοντας για την οικογένειά του πως «ο Τάιλερ και εγώ θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένειά μας, δύο αγόρια, τον Απόλλωνα και τον Ηλία με παρένθετη μητέρα γιατί θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός μας να μεταφερθεί στα παιδιά». Σε μια στιγμή αυτοκριτικής «έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν το πέρασε» δήλωσε για την ισότητα στο γάμο, συμπληρώνοντας πως «όλοι έχουν κάνει λάθη» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε πολλά το 2015-2019».