Το Hubble εντόπισε γαλαξία που ανοιγοκλείνει το διακόπτη γέννησης άστρων
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ.GR
Λαμπεροί μπλε σπειροειδείς βραχίονες περιστρέφονται γύρω από το φωτεινό λευκό κέντρο του γαλαξία NGC 6951 που βρίσκεται σε απόσταση 78 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Κηφέα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε αυτή την εντυπωσιακή εικόνα του NGC 6951 που έχει… ιντριγκάρει τους επιστήμονες με τον ανορθόδοξο κοσμικά τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Friends of NASA (@friendsofnasa)
Οι παρατηρήσεις και μελέτες σε αυτόν το γαλαξία έδειξαν ότι είχε τον υψηλότερο ρυθμό άστρων στην ιστορία του πριν από περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια στη συνέχεια οι διεργασίες σχηματισμού νέων άστρων διακόπηκαν απότομα για περίπου 300 εκατ. έτη και στη συνέχεια ξεκίνησε πάλι μια νέα περίοδος αστρογένεσης.
Η μέση ηλικία ενός αστρικού σμήνους του NGC 6951 είναι 200 έως 300 εκατομμύρια έτη αν και υπάρχουν αστρικά σμήνη ηλικίας έως και ενός δισεκατομμυρίου ετών. Περιοχές στροβιλιζόμενου αερίου διακρίνονται με σκούρο κόκκινο χρώμα και περιβάλλουν τις φωτεινές μπλε κουκκίδες που είναι το φως που παράγουν αστρικά σμήνη.
Οι αστρονόμοι ταξινομούν συχνά τον NGC 6951 ως γαλαξία τύπου II Seyfert, έναν τύπο ενεργού γαλαξία που εκπέμπει μεγάλες ποσότητες υπέρυθρης ακτινοβολίας και έχει αργά κινούμενη αέρια ύλη κοντά στο κέντρο του. Μερικοί αστρονόμοι ταξινομούν τον NGC 6951 ως γαλαξία χαμηλού ιονισμού περιοχής πυρηνικής εκπομπής (LINER), ο οποίος είναι παρόμοιος με έναν γαλαξία Seyfert Τύπου II αλλά με ψυχρότερο πυρήνα που εκπέμπει ασθενώς ιονισμένα ή ουδέτερα άτομα όπως οξυγόνο, άζωτο και θείο. Ολόκληρος ο γαλαξίας έχει διάμετρο περίπου 75.000 έτη φωτός.
Στο κέντρο του NGC 6951 βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από έναν δακτύλιο αστεριών, αερίου και σκόνης πλάτους περίπου 3,700 ετών φωτός. Αυτός ο «κυκλικός πυρηνικός δακτύλιος» είναι ηλικίας μεταξύ 1 και 1,5 δισεκατομμυρίου ετών και αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής άστρων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefan Kuehn (@stefanrk3)
Έως και το 40% της μάζας του δακτυλίου προέρχεται από σχετικά νέα αστέρια ηλικίας μικρότερης των 100 εκατομμυρίων ετών. Οι σπειροειδείς λωρίδες σκόνης, που φαίνονται με σκούρο πορτοκαλί, συνδέουν το κέντρο του γαλαξία με τις εξωτερικές περιοχές του παρέχοντας ύλη που θα χρησιμοποιηθεί στον σχηματισμό άστρων στο μέλλον.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας