Διεθνή

Ουγγαρία – Πολωνία: Πώς υπονομεύουν την κοινή συμφωνία στο μεταναστευτικό

Ουγγαρία – Πολωνία: Πώς υπονομεύουν την κοινή συμφωνία στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Economist.com - Viktor Orban’s visit to Warsaw showcased an illiberal alliance

Γιατί οι Όρμπαν και Μοραβιέτσκι μπλόκαραν το κοινό ανακοινωθέν.

Σαν να μην υπήρξε ποτέ ούτε συζήτηση, ούτε και συμφωνία για τον Κανονισμό διαχείρισης κρίσεων, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα από το κοινό ανακοινωθέν του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Γρανάδας ελέω Ουγγαρίας και Πολωνίας. Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσαν τη φήμη τους και «τορπίλισαν» τη Διακήρυξη της Γρανάδας στο σκέλος που αφορά στο μεταναστευτικό, εμποδίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιαστεί με κοινή προσέγγιση και αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η παράγραφος που αφορούσε στο μεταναστευτικό, και η οποία είχε αποτελέσει ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αφαιρέθηκε από το τελικό ανακοινωθέν του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατόπιν των ενστάσεων που ήγειραν Βουδαπέστη και Βαρσοβία, με τον μεν Βίκτορ Όρμπαν να ξεπερνά τον εαυτό του μιλώντας περί «νομικού βιασμού» από τις Βρυξέλλες και τον δε Ματέους Μοραβιέτσκι να διαμηνύει πως δεν δέχεται διαταγές.

Για τον Ματέους Μοραβιέτσκι η… ανάγκη ήταν μεγαλύτερη εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, ίσως των κρισιμότερων στην Πολωνία από την πρώτη του κομμουνισμού. Η κάλπη είτε θα οδηγήσει σε μία τρίτη συναπτή θητεία του εθνικιστικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis) του Γιάροσλαβ Καζίνσκι -ο οποίος και είναι ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας-, είτε θα φέρει στην εξουσία την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ σηματοδοτώντας τους τίτλους τέλους μίας οκταετίας δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και συστηματικής διάβρωσης του Κράτους Δικαίου.

Η κυβέρνηση κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επί χρόνια συνώνυμη με τον αυταρχισμό και το λαϊκισμό· έχει εμπλακεί συστηματικά σε σκληρές συγκρούσεις με τις Βρυξξέλες για τις πρακτικές της όσον αφορά στο Κράτος Δικαίου και την οπισθοχώρηση στα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο ανεξάρτητος Τύπος έχει στοχοποιηθεί, τα δικαιώματα των μειονοτήτων έχουν αποδυναμωθεί, ο εθνικισμός και οι αντιμεταναστευτικός κορόνες κατακλύζουν την πολιτική ζωή. Η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε ακραία τοξικό κλίμα, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον Τουσκ ότι θα «πλημμυρίσει τη χώρα με μετανάστες» και είναι «υποτελής» των Γερμανών.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη η στάση Μοραβιέτσκι στη Γρανάδα και το μπλόκο στη Διακήρυξη για το μεταναστευτικό, το οποίο και θα αξιοποιήσει καταλλήλως απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, όμως αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι τόσο η Βαρσοβία, όσο και η Βουδαπέστη του Βίκτορ Όρμπαν, έχουν διολισθήσει σε επικίνδυνους εθνικιστικούς δρόμους, αποτελούν αγκάθια στην ευρωπαϊκή συνοχή απέναντι σε μείζονα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τις κοινές αξίες της Ένωσης.

Όσον αφορά ειδικά την Ουγγαρία, η φιλορωσική στάση Όρμπαν εξαντλεί επίσης την υπομονή της ΕΕ, η οποία θα κληθεί προσεχώς να αντιμετωπίσει και τον συνοδοιπόρο που βρίσκει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο πρόσωπο του λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο στη Σλοβακία. Στην Πολωνία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται στην ίδια γραμμή όσον αφορά το Ουκρανικό, όμως η εκλογική έκβαση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ισορροπίες εντός του μπλοκ, καθώς και καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές του 2024 που έρχονται σε περίοδο ενίσχυσης δυνάμεων της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη με «όχημα» ακριβώς το μεταναστευτικό.

Σαφώς εμπρηστικός ήταν, τέλος, ο λόγος του Βίκτορ Όρμπαν: «Αν έχεις υποστεί νομικό βιασμό, αν σε εξαναγκάζουν να δεχθείς κάτι που δεν σου αρέσει, τότε πώς μπορεί να φτάσεις σε συμβιβασμό και συμφωνία; Είναι αδύνατον» είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Ο «νομικός βιασμός» έγκειται στις «πιέσεις» που καταγγέλλει ότι δέχθηκαν Ουγγαρία και Πολωνία να στηρίξουν το σχέδιο μεταρρύθμισης εντός της εβδομάδας, και γι’ αυτό πάντα κατά δήλωσή του αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμβιβαστική θέση στη Γρανάδα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η γλώσσα της επίμαχης παραγράφου για το μεταναστευτικό είχε «σκληρύνει», αλλά και πάλι Βουδαπέστη και Βαρσοβία αρνήθηκαν να συμβαδίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments