Πώς η λωρίδα της Γάζας είναι η “καρδιά” της σύγκρουσης
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Israelhayom.com - IDF strikes terrorist training sites in Gaza after rocket fire, violent riots
Από τότε που η μαχητική ισλαμιστική ομάδα Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, ο μικρός αυτός θύλακας βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατιωτικής σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους. Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που προκλήθηκαν κυρίως ως αντίποινα από επιθέσεις με ρουκέτες τις οποίες εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς ή από άλλους μαχητές. Οι συχνές διακοπές ρεύματος, η εξάλειψη της φτώχειας και ο συνεχής φόβος για περισσότερους βομβαρδισμούς έχουν κάνει πολλούς κατοίκους της Γάζας να ονειρεύονται τη φυγή. Αυτό είναι από δύσκολη έως επιλογή: Με αυστηρούς περιορισμούς της κυκλοφορίας εντός και εκτός της επικράτειας, έχει περιγραφεί από ορισμένους ακτιβιστές για τα δικαιώματα ως υπαίθρια φυλακή.
Τι είναι η λωρίδα της Γάζας
Πρόκειται για μια περιοχή μήκους περίπου 40 χλμ. και πλάτους 7,5 μιλίων που οριοθετείται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο.
Η Αίγυπτος κυβέρνησε τη Γάζα μέχρι που την έχασε από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Το 2005, το Ισραήλ απέσυρε στρατεύματα από τη Γάζα και εγκατέλειψε οικισμούς Ισραηλινών πολιτών. Σήμερα η Γάζα είναι ένα από τα δύο εδάφη, μαζί με τη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι ασκούν περιορισμένη αυτοδιοίκηση. Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και του θαλάσσιου εδάφους της Γάζας και επιβάλλει επίσης αποκλεισμό, μαζί με την Αίγυπτο.
Ποιος κυβερνά στη Γάζα
Για περίπου μια δεκαετία, μέχρι το 2006, η Γάζα διοικούνταν από την Παλαιστινιακή Αρχή, το όργανο που διοικεί επίσης τη Δυτική Όχθη και κυριαρχείται από τη Φατάχ, την κύρια φατρία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Εκείνη τη χρονιά, η Χαμάς, η οποία απορρίπτει το Ισραήλ, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Μετά από μήνες μαχών, η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε επιβάλλοντας αποκλεισμό, λέγοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τον λαό του. Από τότε, το Ισραήλ και οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα έχουν κάνει τέσσερις σημαντικές στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Ενώ η Χαμάς ελέγχει την ασφάλεια στη Γάζα, η χρηματοδότηση για την υγεία, την εξουσία και άλλες υπηρεσίες προέρχεται κυρίως από τα Ηνωμένα Έθνη και ξένες χώρες, είτε άμεσα είτε μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής.
Γιατί δεν σημειώνεται κάποια βελτίωση
Μια απομονωμένη περιοχή χωρίς φυσικούς πόρους με μακρά ιστορία φτώχειας και με κατά πλειοψηφία πρόσφυγες αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Επιπλέον, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος βλέπουν τη Γάζα με φόβο και καχυποψία, εφόσον τη διαχειρίζεται η Χαμάς. Διατηρούν αποκλεισμό και καταστρέφουν τις σήραγγες που χρησιμοποιούνται για τη λαθραία μεταφορά εμπορευμάτων. Το Ισραήλ έχει λάβει περιορισμένα μέτρα τα τελευταία χρόνια για να ανακουφίσει τη δεινή κατάσταση της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης αδειών για 20.000 κατοίκους της Γάζας να εργαστούν στο Ισραήλ, όπου κερδίζουν 10 φορές από ό,τι στο σπίτι τους. Αλλά δεν υπάρχει άμεση ελπίδα για το είδος της ειρηνευτικής συμφωνίας που θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης. Η κατάσταση περιπλέκεται από την παρουσία στη Γάζα μιας μικρότερης και ακόμη πιο μαχητικής ομάδας, ανεξάρτητης από τη Χαμάς, που ήταν υπεύθυνη για τις πιο πρόσφατες επιθέσεις στο Ισραήλ.
Τα αίτια του τελευταίου ξεσπάσματος βίας
Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε περίπου 100 ρουκέτες στο Ισραήλ αφού ένα από τα μέλη της πέθανε από απεργία πείνας σε ισραηλινή φυλακή. Τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome, αποτρέποντας τυχόν θανάτους. Το Ισραήλ απάντησε δολοφονώντας τέσσερις κορυφαίους διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ και περίπου 20 αμάχους. Όπως η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν. Είναι ακόμη λιγότερο πρόθυμη να συμβιβαστεί με το Ισραήλ και έχει αποδειχθεί πρόθυμη να δράσει μόνη της ενάντια στον κοινό τους εχθρό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας