Πέραν της ανάπτυξης, οι υπερ-αποδόσεις διαπιστώνονται και στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπου η BofA περιμένει περαιτέρω βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και του χρόνου. «Η ελληνική δημοσιονομική εικόνα παραμένει σύνθετη, αλλά η δέσμευση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις φαίνεται αρκετά ισχυρή μέχρι στιγμής – δεν βλέπουμε μεγάλους δημοσιονομικούς κινδύνους στο βραχυπρόθεσμο μέλλον», σημειώνουν οι αναλυτές. Και προσθέτουν ότι η ενθαρρυντική προοπτική της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να κρατήσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής σε τροχιά.
Μάλιστα, η Αθήνα υπερ-αποδίδει δημοσιονομικά παρά τις σημαντικές νέες δαπάνες από τα απρόσμενα και σοβαρά σοκ, όπως ήταν η ενεργειακή κρίση και οι φυσικές καταστροφές.
Άλλωστε, η BofA σημειώνει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την ισχυρή κυβέρνηση, έπειτα από την πρόσφατη εκλογική της νίκη.
Από τις επαφές που είχε με αξιωματούχους στην Αθήνα, ο οίκος σημειώνει τις επτά προτεραιότητες της Ελλάδας:
1. Στήριξη των πραγματικών εισοδημάτων.
2. Επιμονή στους δημοσιονομικούς στόχος ανεξαρτήτως των συνθηκών και ιδανικά, υπέρβασή τους.
3. Αποζημιώσεις και ανοικοδόμηση μετά τις φυσικές καταστροφές.
4. Ταμείο Ανάκαμψης.
5. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
6. Αναμόρφωση της δικαιοσύνης.
7. Μεταρρύθμιση της υγείας.
Οι κίνδυνοι
Από τις επαφές που είχαν στην Αθήνα, οι αναλυτές της Bank of America εντοπίζουν τις βασικές ανησυχίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τον ενδεχόμενο εφησυχασμό έπειτα από τις καλές επιδόσεις, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, τα οποία τώρα έχουν μεταφερθεί στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να χτίσει μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και ένα πιο ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης (για παράδειγμα μέσω της διαφοροποίησης της οικονομίας)», τονίζουν οι αναλυτές. Ενώ διαπιστώνουν μια σαφή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζουν κάπως αισιόδοξο τον στόχο της κυβέρνησης για ενίσχυση του μακροπρόθεσμου ΑΕΠ κατά 6% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τονίζουν ότι θα παρακολουθούν από στενά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της δικαιοσύνης.