Δημόσιο χρέος: Στόχος η αποκλιμάκωση της αναλογίας ως προς το ΑΕΠ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Στοχεύοντας στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους υπόλοιπους οίκους, η κυβέρνηση θέτει στόχο την αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 152,2% μέχρι το τέλος του 2024.
Με τη συγκράτηση και των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και του ίδιου του χρέους σε σταθερά επίπεδα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βάζει στόχο να κρατήσει τον αριθμητή του κλάσματος (το χρέος σε απόλυτο αριθμό) σε σταθερό επίπεδο, ώστε να επιτύχει τη μείωση της αναλογίας μέσα από την αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή του ονομαστικού ΑΕΠ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 θέτει ως στόχο το χρέος της γενικής κυβέρνησης για το 2024 να συγκρατηθεί στα 358 δισ. ευρώ (από 357 δισ. ευρώ που είναι το εκτιμώμενο κλείσιμο του 2023) και το χρέος σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης (μαζί δηλαδή με τα repos) να ανέλθει στα 403 δισ. ευρώ, από 401 δισ. ευρώ το 2023.
Έτσι, η μεγάλη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ -από τα 224 δισ. ευρώ που είναι το εκτιμώμενο κλείσιμο για το 2023 στα 235 δισ. ευρώ για το 2024 θα είναι αυτή που θα φέρει και τη μείωση της αναλογίας του χρέους κατά 7,1 μονάδες μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς ή κατά περίπου 54 μονάδες σε σχέση με το 2020.
Εκτίναξη τόκων Οι τόκοι εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν το 2023 στα 7,45 δισ. ευρώ, από 4,917 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η «ζημιά» έχει γίνει κυρίως από τα διμερή δάνεια (GLFA) που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και από τα έντοκα γραμμάτια, στα οποία καταγράφεται αύξηση αποδόσεων. Για το 2024 εκτιμάται ότι οι τόκοι θα ανέβουν λιγότερο στα 7,7 δισ. ευρώ.
Η επιβάρυνση από τους τόκους σε δημοσιονομικό επίπεδο μετριάζεται το 2023 από τα 7,45 δισ. ευρώ στα 6,5 δισ. ευρώ λόγω των swaps. Μέχρι και το 2021 τα swaps επιβάρυναν τον προϋπολογισμό, αλλά πλέον έχουν αρχίσει και αποδίδουν σημαντικά κέρδη. Έτσι, οι τόκοι ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά τα swaps εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν το 2024 στο 2,7% και ότι σε απόλυτο αριθμό το κράτος θα επιβαρυνθεί με 6,35 δισ. ευρώ καθαρά (δηλαδή, με λιγότερα από ό,τι το 2023) για την καταβολή των καθαρών τόκων.
Ως προς τη σύνθεση του χρέους, τα ομόλογα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 94 δισ. ευρώ από 91,6 δισ. ευρώ το 2023, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι θα παραμείνουν στα 11,8 δισ. ευρώ.
Η στρατηγική δανεισμού πάντως θα ξεδιπλωθεί στο τέλος του χρόνου από τον ΟΔΔΗΧ. Προς το παρόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει τους γενικούς στόχους: «Θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου, μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας