Η ακρίβεια καλπάζει και οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη για πολλά αγαθά, με την αύξηση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να προκαλεί σοκ στους καταναλωτές.
Όπως είναι ήδη γνωστό από τα 3,5 και 4 ευρώ που πωλούταν πέρυσι το κιλό από τον παραγωγό στον έμπορο πλέον αγγίζει τα 8 με 9 ευρώ με αποτέλεσμα να φτάνει στα ράφια στα… 15 ευρώ.
Ο Γιώργος Κατσούλης, ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσηνία εξηγεί για ποιον λόγο αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να πουλήσουν 30% το λάδι, ένα από τα πιο βασικά αγαθά της ελληνικής κουζίνας.
Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη, η παραγωγή είναι μειωμένη στις μεγάλες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες καθορίζουν τις τιμές μιας και το ελαιόλαδο δεν διακατέχεται στη χώρα από εθνική στρατηγική.
Ένας ακόμα παράγοντας που έφτασε τις τιμές στα ύψη είναι η αύξηση του εργατικού κόστους καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς εργάτες, αλλά και η αύξηση στα υλικά για τον αγρό, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Τέλος η αύξηση στο ενεργειακό κόστος επηρεάζει και τους παραγωγούς.
Από τα 3,5 ευρώ στα 8 ευρώ η χονδρική στο ελαιόλαδο
Ο κ. Κατσούλης μιλώντας και στην πρωινή εκπομπή του Open δήλωσε ότι οι πρώτες τιμές που ακούγονται για τη φετινή σοδειά είναι στα 9 ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάνει στον καταναλωτή στα 15 ευρώ στο σούπερ μάρκετ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές διαμορφώνονται και από τις χώρες που έχουν πάτημα στις αγορές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ελέγξει την εγχώρια αγορά και να ορίσει δικές τις τιμές, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια εθνική στρατηγική και δίνει τη μεγαλύτερη ποσότητα χύμα στο εξωτερικό.
Παραδείγματα:
Στις αρχές Αυγούστου το λίτρο κόστιζε 7 ευρώ, στα τέλη αυγούστου 9 ευρώ, στις αρχές Σεπτεμβρίου στα 11,90 ευρώ και στα τέλη σεπτεμβρίου στα 14,70 ευρώ.
Τέλος στην ΕΕ η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τον Ιούλιο έφτανε πάνω από 6,5 ευρώ το κιλό.