Διεθνή

BBC: Η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς

BBC: Η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lemonde.fr

Στο παρελθόν, επιχειρήσεις των Shin Bet και Μοσάντ είχαν εξολοθρεύσει αντιπάλους με «χειρουργική ακρίβεια».

“Δεν έχουμε ιδέα πώς συνέβη αυτό». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι όταν τους τίθεται το ερώτημα γιατί μια από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου δεν απέτρεψε αυτήν την επίθεση. 

Δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να περάσουν τα βαριά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ του Ιραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει αναμφισβήτητα την πιο εκτεταμένη και καλά χρηματοδοτούμενη υπηρεσία πληροφοριών στη Μέση Ανατολή. Από τη μία πλευρά, η Shin Bet, η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών, και από την άλλη, η Μοσάντ, η ξένη υπηρεσία κατασκοπείας, μαζί με τον στρατό, έχουν πληροφοριοδότες και πράκτορες εντός παλαιστινιακών οργανώσεων όπως ο Λίβανος και η Συρία. Στο παρελθόν, οι αντίπαλοι έχουν εξοντωθεί με ” χειρουργική ακρίβεια.”

Στο έδαφος κατά μήκος του συνοριακού φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες κίνησης και γίνονται τακτικές περιπολίες του στρατού.

Ο φράχτης με συρματόπλεγμα στην κορυφή υποτίθεται ότι είναι ένα «έξυπνο τείχος» για να αποτρέπει επιθέσεις όπως είναι η χθεσινή επίθεση από την πλευρά της Χαμάς.

Εντούτοις, Παλαιστίνιοι πέρασαν με μπουλντόζες, άνοιξαν τρύπες στα καλώδια, μπήκαν στη θάλασσα και μάλιστα μπήκαν με αλεξίπτωτα. Επιπλέον, η Χαμάς μπόρεσε να αποθηκεύσει χιλιάδες ρουκέτες “κάτω από τη μύτη” των Ισραηλινών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη θέσει τις παραπάνω ερωτήσεις στους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της χώρας τους σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1973 κατά τη διάρκεια της πεντηκοστής επετείου του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Ωστόσο το Ισραήλ έχει άλλες, πιο άμεσες προτεραιότητες. Πρέπει να περιορίσει και να καταστείλει την επιχείρηση, απομακρύνοντας τους μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν κοινότητες στα νότια σύνορά του. Θα πρέπει να επιλύσει την κατάσταση ομηρίας δεκάδων Ισραηλινών, είτε μέσω μιας ένοπλης αποστολής διάσωσης είτε μέσω διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη ανησυχία για το Ισραήλ είναι άλλη: θα καταφέρει να σταματήσει βαριά οπλισμένους μαχητές της Χεζμπολάχ από το να εισέλθουν στις μάχες από τα σύνορά του με τον Λίβανο;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments