Nέα της αγοράς

Chevron: Πράσινο φως εργαζομένων για απεργία σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία

Chevron: Πράσινο φως εργαζομένων για απεργία σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία

Πηγή Φωτογραφίας: energymag.gr, Μια νέα απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στο 7% του παγκόσμιου εφοδιασμού LNG.

Συνεχίζονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Οι εργαζόμενοι της Chevron ψήφισαν υπέρ της επανέναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας στην Αυστραλία. Μια νέα απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στο 7% του παγκόσμιου εφοδιασμού LNG.

Η απόφαση αυτή των εργαζομένων έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία και η Offshore Alliance, η οποία εκπροσωπεί δύο αυστραλιανά εργατικά συνδικάτα, δήλωσαν ότι αποδέχθηκαν νέες συμφωνίες εργασίας που πρότεινε το δικαστήριο εργασιακών σχέσεων της Αυστραλίας, τερματίζοντας μια παρατεταμένη αντιπαράθεση.

«Η Chevron έχει αψηφήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στην Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας μόλις πριν από δύο εβδομάδες για να ενσωματώσει τις συστάσεις της επιτροπής στις Επιχειρηματικές Συμφωνίες που καλύπτουν τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone Downstream», δήλωσε ο Μπραντ Γκάντι, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης που κοινοποιήθηκε στο CNN.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Offshore Alliance εργαζόταν με τη Chevron (CVX) για την οριστικοποίηση των συμφωνιών. «Ωστόσο, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, οι δικηγόροι που ενεργούν για τη Chevron προσπάθησαν να παραιτηθούν από ορισμένες ρήτρες που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως», πρόσθεσε σύμφωνα με τον ot.gr

Οι συμφωνίες που προτείνονται από την Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας περιέχουν «ουσιώδεις βελτιώσεις στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων αποδοχών, της ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, και της εργασιακής εξέλιξης», δήλωσε η Offshore Alliance στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone της εταιρείας άρχισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου απαιτώντας αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Aνησυχία σε διεθνές επίπεδο

Η απεργία στον ευαίσθητο αυτό κλάδο μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν οι απεργίες σταματούσαν την παραγωγή στις εγκαταστάσεις για ένα μήνα, περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG θα χαθεί, σύμφωνα με τον Daniel Toleman, ανώτερο αναλυτή φυσικού αερίου και LNG στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.

Στην Ευρώπη, η απειλή απεργιών στην Αυστραλία είχε προκαλέσει μια σειρά από ανατιμήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου από τον Αύγουστο.

Την Παρασκευή, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 1,3% υψηλότερα στα 36,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντισταθμίζοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα την ημέρα. Αλλά εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά ένα τρίτο από το υψηλό του τέλους Αυγούστου σύμφωνα με τον ot.gr

«Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε τον μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία έρευνας εμπορευμάτων ICIS, αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την επανέναρξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας – άλλοτε της μεγαλύτερης πηγής φυσικού αερίου της Ευρώπης – στην Ουκρανία πέρυσι, η ήπειρος προσπάθησε να βρει νέους προμηθευτές, αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και LNG, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ. Η επιτυχία της Ευρώπης στην κάλυψη του κενού που άφησε η Μόσχα βοήθησε στη μείωση των τιμών από το υψηλό ρεκόρ των περίπου 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2022.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τιμές παραμένουν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, σημείωσε η Moody’s σε έκθεσή της την Πέμπτη.

«Οι επίμονα υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου θα διαβρώσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, [που είναι] μακροπρόθεσμος κίνδυνος», έγραψε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. «Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλότερες στην Ευρώπη από ό,τι αλλού, καθιστώντας τους κλάδους έντασης ενέργειας, όπως τα χημικά, λιγότερο ανταγωνιστικούς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments