Κίνητρα, απαλλαγές και επιδοτήσεις: Τα σχέδιο για περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΣΠΑ 2021-2027: Σε προδημοσίευση 2 προγράμματα , με επιδότηση έως 50%/ THARRONEWS.GR
Ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά από την εφαρμογή του ν. 4935/2022 με τον οποίο θεσπίστηκαν κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο πιο ισχυρών κινήτρων για να ενθαρρύνει περισσότερο τις επιχειρηματικές συνεργασίες.
Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Την προηγούμενη τετραετία θεσπίσαμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας… τώρα θέλουμε να πάμε παρακάτω με ισχυρότερα κίνητρα για την μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η περίμετρος των προωθούμενων μέτρων παραμένει άγνωστη, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται προτεραιότητα σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου, αλλά και ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και την δραστηριοποίηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να επεκταθούν.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο insider.gr πάντως πως η ενίσχυση των εξαγορών και συγχωνεύσεων παραμένει στον πυρήνα του στόχου της κυβέρνησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και αυτό διότι όπως φαίνεται διαχρονικά από διάφορες μελέτες ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων.
Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενισχυθούν τα κίνητρα, κατά βάση φορολογικού χαρακτήρα, που έφερε ο νόμος 4935/2022 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Μεταξύ αυτών η μείωση του φόρου εισοδήματος έως και κατά 30% για τις συγχωνεύσεις και τις συνεργασίες προσώπων, και οι εκπτώσεις δαπανών για την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών.
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως αν και οι ρυθμίσεις αυτές λειτουργούν ευνοϊκά για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ένα χρόνο μετά φαίνεται πως απλά ευνοούν κινήσεις που ήδη είχαν σχεδιαστεί. Παράλληλα, η έλλειψη σαφήνειας και η απουσία διευκρινήσεων από τη φορολογική διοίκηση δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση των ευνοϊκών διατάξεων.
Ως ένα επιπλέον κίνητρο για την δημιουργία πιο ισχυρών και μεγάλων ΜμΕ επιχειρήσεων αναμένεται να λειτουργήσουν και οι ενισχυμένες απαιτήσεις που θα έχουν τα προγράμματα επιδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η δημιουργία τουλάχιστον 60.000 νέων επιχειρήσεων και για το σκοπό αυτό ξεκινούν το επόμενο διάστημα ειδικές δράσεις για νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις με χρήματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, οι οποίες όμως θα έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με το παρελθόν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας