Γεωπολιτικά

Ρωσία: Μια ακόμα καλή σοδειά προβλέπει ο Πούτιν

Ρωσία: Μια ακόμα καλή σοδειά προβλέπει ο Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Η φετινή συγκομιδή σιταριού, λαχανικών και φρούτων θα είναι καλή στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή στην ομιλία του με την ευκαιρία της Ημέρας των Εργαζομένων στη Γεωργία και τη Μεταποιητική Βιομηχανία.

Το παιχνίδι με τα σιτηρά και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η φετινή συγκομιδή σιταριού, λαχανικών και φρούτων θα είναι καλή στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή στην ομιλία του με την ευκαιρία της Ημέρας των Εργαζομένων στη Γεωργία και τη Μεταποιητική Βιομηχανία.

«Πέρυσι, είχαμε ρεκόρ συγκομιδής σιτηρών σχεδόν 158 εκατομμυρίων τόνων. Φέτος, η Ρωσία θα δει ξανά μια καλή συγκομιδή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, λαχανικών και φρούτων και θα αυξήσει την παραγωγή κρέατος, γάλακτος και ψαριών», είπε προσθέτοντας ότι «οι αγρότες μας παρέχουν όλα τα κύρια είδη τροφίμων για την εγχώρια αγορά».

Το δυναμικό εξαγωγών της βιομηχανίας αυξάνεται επίσης, συνέχισε ο Πούτιν.

«Τα γεωργικά προϊόντα έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας, με τις εταιρείες μας να βρίσκονται ήδη ανάμεσα σε παγκόσμιους ηγέτες όσον αφορά ορισμένα προϊόντα διατροφής, όπως το σιτάρι και τα ψάρια», πρόσθεσε.

Πώς η Μόσχα παίζει το χαρτί της αυξημένης παραγωγής

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ρωσία αναμένεται φέτος να έχει μια ιστορικά υψηλή συγκομιδή σιταριού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και  σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλη αυτή την αφθονία για να υπονομεύσει την Ουκρανία και να αποκτήσει παγκόσμια επιρροή.

Τον Απρίλιο του 2022, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είχε γράψει στο κανάλι του στο Telegram: «Το φαγητό μας είναι το σιωπηλό μας όπλο. Σιωπηλό – αλλά τρομερό».

Και αυτό το όπλο αναμένεται να ρίξει τώρα στον πόλεμο. Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν βάλει φραγμό στις εξαγωγές τροφίμων της, το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιταριού έχει αυξηθεί δραματικά από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, που παραθέτει το CNN, η Μόσχα αναμένεται να εξάγει 47,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (52 εκατομμύρια τόνους) σιταριού την τρέχουσα σεζόν, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι. Πρόκειται για το 22,5% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ένα μερίδιο που της δίνει ηγέτιδα θέση στην αγορά. Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία εξήγαγε 32,6 εκατομμύρια τόνους, το 16% της αγοράς.

Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί στο 6% από 9%.

Πτώση τιμών

Οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας κινούνται σε ιστορικά υψηλά. Τον Μάιο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι η Μόσχα θα εξάγει «ρεκόρ» 45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιταριού τη σεζόν 2022-2023.

Ωστόσο, μετά την κορύφωση που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του σιταριού έχουν αρχίσει να μειώνονται φθάνοντας τον περασμένο μήνα σε χαμηλό τριετίας (αν και εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας). Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές ρεκόρ της Ρωσίας δεν μπορούν να εγγυηθούν και έσοδα ρεκόρ.

Ο Sizov της SovEcon σημειώνει η Μόσχα προσπαθεί να επιβάλει ανεπίσημο κατώτατο όριο στις τιμές εξαγωγής σιταριού. Τον Μάρτιο, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο δύο πηγές, ότι η ρωσική κυβέρνηση ήθελε οι εξαγωγείς να διασφαλίζουν ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες είναι αρκετά υψηλές ώστε να καλύψουν το μέσο κόστος παραγωγής.

Αλλά άλλοι παίκτες αρχίζουν να υπονομεύουν τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Sizov, σε έναν πρόσφατο διαγωνισμό για την πώληση σιταριού στην Αίγυπτο κέρδισε η Ρουμανία, η οποία προσέφερε τιμή 256 δολαρίων για τον τόνο, ενώ οι Ρώσοι πωλητές πρόσφεραν 270 δολάρια.

Ο Paul Hughes, επικεφαλής γεωργικός οικονομολόγος της S&P Global, πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ρωσίας θα έρθει εάν οι πωλητές στην ΕΕ – ένας άλλος σημαντικός εξαγωγέας σιταριού – μειώσουν τις τιμές τους.

Δύο επιλογές

«Σε εκείνο το σημείο, η Ρωσία θα έχει δύο επιλογές», ​​είπε στο CNN. «Πρώτον, να διατηρήσουν το κατώτατο όριο [τιμής εξαγωγής] και να χάσουν το μερίδιο των εξαγωγών στην ΕΕ ή, δύο, να εγκαταλείψουν το κατώτατο όριο, να μειώσουν  την τιμή και να διατηρήσουν τον ρυθμό εξαγωγής τους», ανέφερε.

Όμως η Ουκρανία, όπου περίπου το 8% της γεωργικής γης είναι εκτός δράσης λόγω του πολέμου, βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση. Η S&P Global αναμένει ότι οι εξαγωγές σιταριού της θα μειωθούν κατά 3,7 εκατομμύρια τόνους σε 13,4 εκατομμύρια το 2023-24, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Και μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει τις τιμές, υποστηρίζει ο Welsh.

«Στην Ουκρανία έχει αρχίσει η συγκομιδή από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο και αναμένεται να εξάγει τις καλλιέργειές της Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο», είπε.

«Επομένως, αν η Ουκρανία συνεχίσει να έχει περιορισμένη πρόσβαση στα λιμάνια της καθώς η περίοδος των εξαγωγών της αυξάνεται, τότε θα μπορούσαμε να δούμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές». Και αν αυξηθούν οι τιμές του σιταριού, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αποκομίσει τα οφέλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments