Κόσμος

Μεσανατολικό: Η επίθεση της Χαμάς οδηγεί σε ένα νέο status quo

Μεσανατολικό: Η επίθεση της Χαμάς οδηγεί σε ένα νέο status quo

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Chathamhouse.org - The assault by Hamas will unite Israel and its allies

Οι σημερινές δηλώσεις Νετανιάχου δείχνουν πως νέα δεδομένα διαμορφώνονται για το Παλαιστινιακό και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

“Η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή και πολυμέτωπη επίθεση των Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνοντας, με αυτόν τον τρόπο, πως το βομβιστικό χτύπημα της Χαμάς αναδιαμορφώνει το χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Οι νέες δηλώσεις Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε: «Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα γυρίσει κάθε πέτρα για να σας βοηθήσει όλους» και πρόσθεσε ότι «σας ζητά να μείνετε δυνατοί γιατί θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή. Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη».

Σοβαρό πλήγμα για το Ισραήλ

Ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της σύγκρουσης για το Ισραήλ πρόκειται μια πραγματική ήττα, συγκρινόμενη μόνο με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, με τη διαφορά ότι τότε το Ισραήλ αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό της ευρύτερης περιοχής, αυτόν της Αιγύπτου.

Χτες και σήμερα ο Ισραήλ αντιμετωπίζει τους μαχητές μιας οργάνωσης που έρχεται από έναν θύλακα με πληθυσμό 2,1 εκατομμύρια και που κατάφερε να περάσει μια συνοριακή γραμμή στην οποία το Ισραήλ υποτίθεται ότι είχε κάνει αδιαπέραστη ξοδεύοντας περίπου ένα δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιας οργάνωσης που έκανε όλη την τεράστια προετοιμασία μιας εξαιρετικά σύνθετης επίθεσης, την ώρα που υποτίθεται ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν διαρκή και σταθερή ροή πληροφοριών για το τι συμβαίνει με τις Παλαιστινιακές οργανώσεις.

Το Ισραήλ βρέθηκε να έχει εκατοντάδες νεκρούς, να βλέπει πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό να συλλαμβάνεται, να πρέπει να δώσει μάχη για να ανακτήσει τον έλεγχο σημείων εντός των συνόρων του. Αυτό καταρρίπτει την εικόνα στην οποία διαδοχικές κυβερνήσεις επένδυσαν που ήταν το Ισραήλ διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ ώστε και βήματα για την επίλυση του Παλαιστινιακού να μη γίνονται και ο πληθυσμός του Ισραήλ να μη βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το ίδιο το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για πόλεμο και μάλιστα μακρύ, είναι ενδεικτικό, καθώς για χρόνια οι ισραηλινές κυβερνήσεις προσπάθησαν να διαμορφώσουν την εικόνα ότι δεν μπορούν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις να κάνουν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Ας μην ξεχνάμε ότι η αίσθηση ότι το Ισραήλ μπορεί να χειριστεί στρατιωτικά την κατάσταση, χωρίς αναφλέξεις ήταν στοιχείο και της επιχειρηματολογίας της ισραηλινής πλευράς ως προς το γιατί έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά κάθε σκέψη για διαπραγμάτευση για την επίλυση του προβλήματος.

Η Χαμάς αποδείχτηκε ότι μπορούσε να συγκεντρώσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για μια μεγάλη και σύνθετη επιχείρηση, παρά το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και την συστηματική επιτήρηση από τη μεριά των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. Η οργάνωση έχει την υποστήριξη του Ιράν, όμως μόνο αυτή δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την αποτελεσματικότητα της επίθεσης, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι η Γάζα είναι υπό ασφυκτικό κλοιό που δημιουργεί εμπόδια στο τι φτάνει εκεί.

Η απάντηση του Ισραήλ

Η απάντηση αναμένεται να είναι σκληρή, όπως, άλλωστε, αποτυπώνεται στις σημερινές αλλά και στις προγενέστερες δηλώσεις του Μπενζαμίν Νετανιάχου.

Μένει να δούμε εάν και πώς θα υλοποιηθεί η καταρχήν απόφαση για πραγματοποίηση και χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, εκτός από τους βομβαρδισμούς που ήδη έχουν ξεκινήσει. Το Ισραήλ καλείται να σταθμίσει τις δυσκολίες που θα έχουν επιχειρήσεις εντός της εξαιρετικά πυκνοκατοικημένης Γάζας, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ταυτόχρονα και αμάχων και μαχητών και όπου βεβαίως χτυπήματα με μεγάλους αριθμούς αμάχων θυμάτων θα προκαλέσουν κατακραυγή. Και βεβαίως το ζήτημα τον ομήρων θα αποτελέσει σίγουρα διαπραγματευτικό χαρτί από τη μεριά της Χαμάς.

Guardian: «H επίθεση της Χαμάς άλλαξε βίαια τη διπλωματία στη Μέση Ανατολή»

Στη σημερινή έκδοσή του, ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή της διπλωματίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

«Το Ιράν θέλει να καταστήσει αδύνατο για τη Σαουδική Αραβία να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ,  την ώρα που οι άλλοι “παίκτες” στην περιοχή δεν μπορούν να αντέξουν ένα χάος στη Γάζα», γράφει ο Πάτρικ Γουίντουρ, διπλωματικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας «Guardian». Kαθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και από τις δύο πλευρές και οι συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής πολλαπλασιάζονται, το Ισραήλ «δείχνει» την Τεχεράνη για την ενορχήστρωση των επιθέσεων της Χαμάς το περασμένο Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις μπορεί να γεννήθηκαν από θυμό, ειδικά ύστερα από την πολύμηνη στρατηγική του κυβερνητικού συνασπισμού Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων στο τέμενος αλ Ακσά, αλλά και το Ιράν με τις δυνάμεις του να υποστηρίζουν έναν πιο μακροπρόθεσμα στρατηγικό στόχο: να παγώσουν το σχέδιο των ΗΠΑ που οδήγησε σε μια προσπάθεια για την επίτευξη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, μια κίνηση που θα εδραίωνε την Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή – και στα «μάτια» του Ιράν θα στερούσε από τους Παλαιστινίους τον τελευταίο χορηγό υπό την επιρροή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments