Κόσμος

Μέση Ανατολή: Η βοήθεια των Αμερικανών, το αίμα και οι φόβοι για τα χειρότερα

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν, την παρουσία τους και με μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται F-35, F-15, F-16 και A-10. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μερικά από αυτά τα μαχητικά είχαν σταλεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στην επιθετικότητα των ιρανικών δυνάμεων σε αυτό το σημείο του χάρτη, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Κόλπου του Ομάν.

Το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford με 5.000 ναύτες και συνοδεία καταδρομικών και άλλων πλοίων κατευθυνόταν το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στην ανατολική Μεσόγειο σε μία «επίδειξη υποστήριξης» προς το Ισραήλ. Ειδικότερα, συνοδεύεται από το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Ticonderoga USS Normandy (CG 60), καθώς και τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) και USS Roosevelt (DDG 80).

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν, την παρουσία τους και με μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται F-35, F-15, F-16 και A-10. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μερικά από αυτά τα μαχητικά είχαν σταλεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στην επιθετικότητα των ιρανικών δυνάμεων σε αυτό το σημείο του χάρτη, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Κόλπου του Ομάν.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει άμεσα με επιπλέον εξοπλισμό, πόρους και πυρομαχικά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενώ, όπως σημειώνεται, στη σύντομη ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου «οι ΗΠΑ διατηρούν δυνάμεις σε ετοιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της αποτρεπτικής στάσης, εάν απαιτηθεί».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι η στρατιωτική βοήθεια των Αμερικανών προς το Ισραήλ ισοδυναμεί με επιθετικότητα κατά των Παλαιστινίων.

Γιατί αυτή η εξέλιξη έχει σημασία; Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN το οποίο επικαλείται ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους – χωρίς να τους κατονομάζει – η παρουσία αυτή της ομάδας κρούσης έχει στόχο να δράσει αποτρεπτικά κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και κατά άλλων στρατιωτικών οργανώσεων που έχουν συσπειρωθεί κατά του Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε οποιονδήποτε τρίτο προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην περιοχή τονίζοντας «προειδοποιούμε κάθε άλλο μέρος εχθρικό προς το Ισραήλ που επιδιώκει να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτήν την κατάσταση».

Για το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Χαμάς, όπως και η Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις με το Ισραήλ, μάλιστα, να κατηγορεί τον «αιώνιο» εχθρό του Ιράν ότι στηρίζει την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς. Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι “δεν έχει δει αποδείξεις” ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Χαμάς, παρά τη στενή σχέση μεταξύ τους.

O εξωτερικός παράγοντας της Χεζμπολάχ Η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην οργάνωση Χεζμπολάχ και του στρατού του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου το πρωί της Κυριακής πυροδότησε ανησυχίες για μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό ισραηλινής στρατιωτική θέσης σε αμφισβητούμενη περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, εκτιμάται ότι διαθέτει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στη διάθεσή της. Από το 2006 και τον άγριο πόλεμο με το Ισραήλ η Χεζμπολάχ έχει παραμείνει στο περιθώριο των προηγούμενων συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Όμως πολλοί κρίνουν πως εάν η καταστροφή στη Γάζα ενταθεί περαιτέρω, ίσως, «αισθανθεί» την πίεση να επέμβει. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τόνισε χθες το απόγευμα ότι ο στρατός του Ισραήλ «κοιτάζει προς τον Βορρά σε πλήρη ετοιμότητα», αναφερόμενος στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

O φόβος Νωρίτερα, ο ανώτερος διοικητής των μαχητών της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, κάλεσε τους Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες να συμμετάσχουν στην επιχείρηση των μαχητών για την, όπως την χαρακτήρισε, «εξάλειψη της [ισραηλινής] κατοχής».

Ένα μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ή αλλού στην περιοχή θα λάβουν υπόψη το κάλεσμά του, μετέδιδε η ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου BBC στην Ιερουσαλήμ, Γιολάντ Κνελ.

Όπως εξηγούν αναλυτές, το Ισραήλ δεν αποκλείει ο πόλεμος να «ανοίξει» σε πολλαπλά μέτωπα με το χειρότερο σενάριο να είναι εκείνο της εμπλοκής της Χεζμπολάχ και γι’ αυτό καλεί χιλιάδες εφέδρους. Ήδη οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν δίχως σταματημό ενώ, όλοι αναμένουν την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης με τις εικόνες με τα άρματα μάχης στα σύνορα στο νότο του Ισραήλ να πυκνώνουν. Προς το παρόν, πρώτο μέλημα των ισραηλινών Αρχών είναι να εξουδετερώσουν οποιονδήποτε παλαιστινιακό θύλακα αντίστασης υπάρχει ακόμη σε ισραηλινό έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο