Πώς η Χαμάς παραπλάνησε το Ισραήλ – Σχεδίαζε δύο χρόνια την τρομοκρατική επίθεση
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Η τακτική της Χαμάς είχε δύο στόχους, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο: Από μία πλευρά, έπρεπε να πείσει το Ισραήλ ότι δεν επιθυμούσε την ένοπλη σύγκρουση
Επί δύο χρόνια η παλαιστινιακή ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς με μια «καμπάνια παραπλάνησης» κατάφερε να εξαπατήσει τις ισραηλινές Αρχές, πριν εξαπολύσει την αιματηρή επίθεσή της για να αντιμετωπίσει τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters παραθέτοντας τον τρόπο με τον οποίο πέτυχε το στόχο της
Η τακτική της Χαμάς είχε δύο στόχους, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο: Από μία πλευρά, έπρεπε να πείσει το Ισραήλ ότι δεν επιθυμούσε την ένοπλη σύγκρουση, ενώ από την άλλη έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχε η παραμικρή διαρροή σχετικά με τα ακριβή στρατιωτικά της σχέδια.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο πηγή κοντά στην τρομοκρατική οργάνωση, επί δύο χρόνια «η Χαμάς έδινε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη… Χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν είναι πρόθυμη να συγκρουστεί στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα ετοίμαζε αυτήν την τεράστια επίθεση».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενώ το Ισραήλ νόμιζε ότι είχε υπό έλεγχο την «εξαντλημένη από τις συγκρούσεις» Χαμάς χάρη στα οικονομικά κίνητρα που προσέφερε στους εργάτες της Γάζας, οι τρομοκράτες την ίδια ώρα εκπαιδεύονταν και ασκούνταν, συχνά σε κοινή θέα.
Βασικός άξονας του σχεδίου της Χαμάς ήταν να πειστεί το Ισραήλ ότι η οργάνωση νοιαζόταν περισσότερο για τη διασφάλιση της πρόσβασης εργαζομένων στη Λωρίδα της Γάζας σε δουλειές πέραν των συνόρων, και ότι δεν ενδιαφερόταν καθόλου να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίθεσής της η Χαμάς είχε φτιάξει έναν ψεύτικο «ισραηλινό οικισμό» στη Γάζα όπου τρομοκράτες της εκπαιδεύονταν στην κατάληψή του, τραβώντας μάλιστα και βίντεο από τις ασκήσεις που πραγματοποιούσαν εκεί. «Σίγουρα θα τους είχαν δει οι Ισραηλινοί, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να μπλέξουν σε έναν πόλεμο», λέει η ίδια πηγή.
Μετά τη σύγκρουση του 2021 με τη Χαμάς, το Ισραήλ επιδίωξε να δημιουργήσει ένα βασικό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας στη Γάζα προσφέροντας οικονομικά κίνητρα, όπως χιλιάδες άδειες εργασίας ώστε κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να δουλεύουν στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη, όπου οι μισθοί σε οικοδομές ή στα χωράφια μπορεί να είναι έως και 10 φορές υψηλότεροι.
«Πιστεύαμε ότι το γεγονός ότι έρχονταν για δουλειά και έφερναν χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε κάποια ηρεμία. Κάναμε λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού στο πρακτορείο. «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα, όμως όλο αυτό το διάστημα εκπαιδεύονταν με ασκήσεις», είπε στο Reuters πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.
Ένα άλλο σημαντικό σκέλος του σχεδίου της Χαμάς ήταν να φροντίσει να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή προς το Ισραήλ, το οποίο μέχρι πρόσφατα φημιζόταν για την ικανότητά του να «διεισδύει» σε ισλαμιστικές ομάδες και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους.
Ακόμα και ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν γνώριζαν τον ακριβή σχεδιασμό της επίθεσης προτού αυτή μπει στην τελική ευθεία. Στο στάδιο της προετοιμασίας τους, οι 1.000 τρομοκράτες της Χαμάς που τελικά συμμετείχαν στην επίθεση δεν είχαν ιδέα για ποιον λόγο ακριβώς εκπαιδεύονταν, αναφέρει η πηγή του Reuters.
Στο πλαίσιο της παραπλάνησης, η Χαμάς απείχε τα τελευταία δύο χρόνια από στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, ακόμη και όταν μια άλλη ισλαμιστική ένοπλη ομάδα με έδρα τη Γάζα, γνωστή ως Ισλαμική Τζιχάντ, εξαπέλυσε μια σειρά από δικές της επιθέσεις ή επιθέσεις με ρουκέτες, μια αποχή που είχε προκαλέσει μάλιστα αρκετές επικρίσεις από υποστηρικτές της, οι οποίοι θεωρούσαν ότι νοιάζεται πλέον μόνο για τα χρήματα.
Στη Δυτική Όχθη, που ελέγχεται από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την ομάδα του Φατάχ, υπήρχαν εκείνοι που χλεύασαν τη Χαμάς επειδή δεν έκανε επιθέσεις. Σε μια δήλωση της ομάδας Φατάχ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, η ομάδα κατηγόρησε τους ηγέτες της Χαμάς ότι διέφυγαν σε αραβικές πρωτεύουσες για να ζήσουν σε «πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες» αφήνοντας τους ανθρώπους τους στη φτώχεια στη Γάζα.
Μια δεύτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας είπε ότι υπήρξε μια περίοδος που το Ισραήλ πίστευε ότι ο ηγέτης του κινήματος στη Γάζα, Yahya Al-Sinwar, ήταν απασχολημένος με τη διαχείριση της Γάζας «αντί να σκοτώνει Εβραίους». Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έστρεψε την εστίασή του από τη Χαμάς καθώς πίεζε για μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε.
Όταν ήρθε η μέρα, η επιχείρηση χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη, είπε η πηγή της Χαμάς, περιγράφοντας τα διάφορα στάδια:
- Η πρώτη κίνηση ήταν ένα μπαράζ 3.000 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα που συνδυάστηκε με εισβολές από τρομοκράτες που πέταξαν με ανεμόπτερα πάνω από τα σύνορα, είπε η πηγή.
- Οι αλεξιπτωτιστές διασφάλισαν τα περάσματα ώστε μια επίλεκτη μονάδα τρομοκρατών να μπορέσει να εισβάλει στο οχυρωμένο τσιμεντένιο τείχος που χωρίζει τη Γάζα από τους οικισμούς και το οποίο κατασκευάστηκε από το Ισραήλ για να αποτρέψει τη διείσδυσή τους
- Χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να παραβιάσουν τα φράγματα και στη συνέχεια πέρασαν με ταχύτητα με μοτοσικλέτες. Οι μπουλντόζες διεύρυναν τα κενά και περισσότεροι τρομοκράτες εισήλθαν στο Ισραήλ.
- Μια μονάδα καταδρομών επιτέθηκε στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και εμπόδισε τις επικοινωνίες του
- Το τελευταίο μέρος περιελάμβανε τη μεταφορά ομήρων στη Γάζα, που επιτεύχθηκαν ως επί το πλείστον ταυτόχρονα με τις επιθέσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας