Στον Τούρκο αντιφρονούντα Οσμάν Καβαλά το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Πηγή Φωτογραφίας: Lykavitos.gr, Ο Οσμάν Καβαλά, ο φυλακισμένος μαικήνας στην Τουρκία και μαύρο πρόβατο για την Άγκυρα, τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ο Οσμάν Καβαλά, ο φυλακισμένος μαικήνας στην Τουρκία και μαύρο πρόβατο για την Άγκυρα, τιμήθηκε σήμερα με το Βραβείο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πήρε το ρίσκο να προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά κάθε χρόνο από το 2013 μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών για τις “εξαιρετικές ενέργειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής”.
Ο 66χρονος επιχειρηματίας, με μεγάλη φιλανθρωπική δράση, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 και στη συνέχεα καταδικάστηκε το 2022 σε ισόβια κάθειρξη από την τουρκική δικαιοσύνη για “απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης”, μέσω της χρηματοδότησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του “κινήματος Γκεζί” το 2013.
Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, είχε καταγγείλει μια “δικαστική δολοφονία” καθώς και την επιρροή του αρχηγού του κράτους στη δικαιοσύνη.
Η καταδίκη του επικυρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) του 2019, του δικαστικού σκέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έκρινε ότι η κράτηση του Καβαλά αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζήτησε την αποφυλάκισή του.
“Είμαι πολύ λυπημένη που δεν είναι μαζί μας για να παραλάβει αυτό το βραβείο, αυτό το τόσο σημαντικό βραβείο”, δήλωσε η σύζυγός του, η Αϊσέ Μπουγκρά Καβαλά, παραλαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ.
Ο Καβαλά ήταν μεταξύ των τριών υποψηφίων για το Βραβείο Χάβελ, το οποίο φέρει το όνομα του αντιφρονούντα και μετέπειτα προέδρου της Τσεχοσλοβακίας που πέθανε το 2011, όπως και η Πολωνή Γιουστίνα Βιντρίνσκα, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα της και ο Ουκρανός Γεβγκένι Ζαχάροφ, ιδρυτής του “Δικαστηρίου για τον Πούτιν”, που συγκεντρώνει αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Πέρυσι, το βραβείο δόθηκε στον φυλακισμένο Ρώσο αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας