Πολιτική

Μητσοτάκης από Βάρνα: Να αναδείξουμε την Ελλάδα και την περιοχή σε κέντρο διακίνησης πράσινης ενέργειας

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας με έμφαση στην ενέργεια και το βλέμμα.... στο Ισραήλ

Τη σπουδαιότητα της διασυνδεσιμότητας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, με έμφαση στην ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και τη σύμπλευση στη βάση κοινών αξιών, υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής. Και οι τρεις εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Ισραήλ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις των τριών χωρών και η πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Τη συνάντησή μας σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του. Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουμε τις φριχτές εικόνες με πυρά κατά αμάχων, απαγωγές ακόμη και σκύλευση νεκρών. Το μακελειό αυτό πρέπει να τελειώσει» τόνισε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Αθήνα, Σόφια, Βουκουρέστι, μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο της χώρας μας στον τομέα της ενέργειας. «Η Ελλάδα θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενέργεια, να συμβάλλει στο να θωρακιστεί η ενεργειακή επάρκεια όλης της ΝΑ Ευρώπης. Εξακολουθούμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα και την περιοχή σε κέντρο διακίνησης πράσινης ενέργιας» σημείωσε.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και άλλων γειτόνων, ανέφερε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός σταθερότητας. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα (και θέλοντας να δείξει προς την Αλβανία) ότι αυτή «περνάει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που σημαίνει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και απόλυτη τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου».

Να γίνει το «μαζί» πράξη

Εξέφρασε την ελπίδα να ανανεωθεί η συνάντηση, με την επόμενη Σύνοδο να λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη. «Μία πόλη που συμβολίζει τη σημασία που δίνουμε στη νέα διασυνδεσιμότητα των τριών χωρών πάντα με τη στήριξη της Ε.Ε. Προωθούμε ένα υπόδειγμα διακρατικής σύμπλευσης προς όφελος των λαών όλης της περιοχής μας».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, οικοδεσπότης της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα, σημείωσε ότι η ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης, η σύνδεση σε ενέργεια, μεταφορές και ψηφιακές τεχνολογίες είναι ζητήματα με διαστάσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της περιοχής. «Συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία αλλά και με τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να μην έχει συνδεσιμότητα και να εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες» εξήγησε και ζήτησε να γίνει το «μαζί» πράξη. «Πρέπει να είμαστε μαζί σε όλα, στην προάσπιση των αξιών μας» είπε.

Όπως ανέφερε η εγκάρδια ατμόσφαιρα και πραγματιστική προσέγγιση στις συνομιλίες μας αποκαλύπτει ότι η περιοχή είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οκογένεια, λειτουργώντας ως υπόδειγμα για άλλες χώρες.

Στήριξη των τριών χωρών σε όλους τους εταίρους που μοιράζονται ίδιες αξίες

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι «έχοντας υπόψιν την κατάσταση, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ των χωρών-εταίρων που συμμερίζονται τους ίδιους σκοπούς».

«Μιλάω για την τραγωδία του ισραηλινού κράτους, όπως και για την τραγωδία των Ουκρανών. Η Ρουμανία καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως και την τρομοκρατία κατά των ισραηλινών πολιτών. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Σήμερα δυστυχώς μάθαμε ότι ένας συμπολίτης μας Ρουμάνος έχει πεθάνει», είπε, προσθέτοντας ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ευχήθηκε η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη χώρα του. «Στείλαμε μια πρόσκληση και στον πρωθυπουργό της Μολδαβίας, αλλά δεν κατάφερε να είναι εδώ μαζί μας», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι στη συνάντηση συμμετέχει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας. «Πραγματικά, η εκπροσώπηση των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την σύνοδο δείχνει τη στρατηγική σημασία αυτού του νότιου διαδρόμου, όπως και για τον κάθετο αγωγό διασύνδεσης. Αυτός θα επιφέρει καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, και θα φέρει επίσης την επανόρθωση της Ουκρανίας», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας γέφυρας στο Δούναβη.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τον γρήγορο Δούναβη και την ανάγκη καταπολέμησης της ενεργειακής εξάρτησης από την ρωσική αγορά. «Η Ρουμανία έχει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει την Δημοκρατία της Μολδαβίας, επειδή μετά την Ουκρανία είναι το πιο ευάλωτο ευρωπαϊκό κράτος», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι και οι τρεις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο περιλαμβάνουν στην ημερήσια διάταξή τους την υποστήριξή τους στη Μολδαβία και την Γεωργία.

Έκανε επίσης γνωστό ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας σχετικά με την ένταξη στη Σένγκεν. «Η Ρουμανία εκπληρώνει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις. Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Βουλγαρία σχετικά με το κράτος δικαίου έχουν ολοκληρωθεί. Η Επιτροπή το αναγνωρίζει και ελπίζουμε ότι στην επόμενη περίοδο θα μπορούσε να συζητήσουμε σε ένα πρακτικό πλαίσιο» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο