Την ενεργειακή αυτονομία τριών μικρών ελληνικών νησιών, της Χάλκης, του Καστελλορίζου και των Αντικυθήρων, στοχεύει να επιτύχει έως το τέλος του 2025 το πρόγραμμα «Νήσος». Με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζεται να μετατραπούν σε πρότυπα «Πράσινου Νησιού» σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων, τονώνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον και προστατεύοντας το οικοσύστημά τους.
Το έργο συντονίζεται από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δρα Ευάγγελο Μπεκιάρη, ενώ συμμετέχουν ακόμα δύο Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών καθώς και τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πειραιά.
Γενικότερα, στα νησιά θα δοκιμαστούν πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών υδάτινων πόρων τους, των στερεών και υγρών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας (βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και προηγμένα συστήματα ανακύκλωσης), την ανάπτυξη αλυσίδας συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ναυσιπλοΐας (π.χ. ηλεκτρικά πλοία, «πράσινη» ηλεκτροδότηση ελλιμενισμένων πλοίων κ.ά.) σύμφωνα με τον ot.gr και την Μάχη Τράτσα.
Στον σχεδιασμό του προγράμματος περιλαμβάνεται και ανάπτυξη μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κλάσης για χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, την ανάπτυξη συνεκτικού σχεδίου βιώσιμης και πράσινης τουριστικής αξιοποίησης και κοινόχρηστου ηλεκτρικού στόλου οχημάτων κ.ά. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα λογισμικού στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αναλύονται τα δεδομένα για την ενεργειακή παραγωγή και τη ζήτηση, τους υδάτινους πόρους αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία που θα αφορούν την ποιότητα του αέρα, τα επίπεδα της υγρασίας κ.ά.