Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή η ναυτιλία – Τι σημαίνει η σύγκρουση [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τα τραγικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σε μία ευαίσθητη περιοχή που όχι άμεσα, προς το παρόν, αλλά έμμεσα επηρεάζει την διεθνή ναυτιλία και κυρίως την αγορά δεξαμενοπλοίων σε πρώτο επίπεδο.
Τα τραγικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σε μία ευαίσθητη περιοχή που όχι άμεσα, προς το παρόν, αλλά έμμεσα επηρεάζει την διεθνή ναυτιλία και κυρίως την αγορά δεξαμενοπλοίων σε πρώτο επίπεδο.
Το Ισραήλ, όπως σημειώνουν ναυλομεσιτικοί παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρας ούτε διαθέτει διυλιστήρια που επηρεάζουν το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου. Συνεπώς είναι ακόμη πολύ νωρίς τι σημαίνει αυτή η σύγκρουση για τον κλάδο των δεξαμενοπλοίων. Όμως μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή που θα εμπλέξει ενδεχομένως Ιράν και Σαουδική Αραβία που έχουν κυρίαρχο ρόλος την παραγωγή και συνεπώς στο εμπόριο πετρελαίου, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να καταγραφούν. Επίσης δεν πρέπει να λησμονείται και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου περνούν από τα στενά του Ορμούζ σύμφωνα με τον ot.gr.
Ισραήλ: Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ξανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη
Οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις φιλοδοξίες του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου να γίνει κόμβος για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αλλού.
Αυτές οι φιλοδοξίες ενισχύθηκαν όταν η Chevron, ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας, απέκτησε μερίδια σε δύο μεγάλα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, με την εξαγορά της Noble Energy το 2020 έναντι περίπου 4 δισ. δολαρίων.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, μειώνοντας τη χρήση ρυπογόνου άνθρακα. Το αέριο βοήθησε επίσης το Ισραήλ να μειώσει τη μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας.
Συστήματα ασφαλείας Αυτές οι εγκαταστάσεις διαθέτουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αν και η Ταμάρ, μία από τις πλατφόρμες παραγωγής που λειτουργεί από τη Chevron βρίσκεται μόλις 15 μίλια μακριά από την Ashkelon, μια πόλη στο νότιο Ισραήλ, και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από τη Γάζα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας