Nέα της αγοράς

Σε θέση «bullish» φαίνεται να γυρνάει η Deutsche Bank [vid]

Όπως αναφέρει ο Maximilian Uleer, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών του γερμανικού οίκου, «Στην προηγούμενη ενότητα με τον τίτλο «The Hedge» προτείναμε τη μείωση της έκθεσης σε μετοχές, εστιάζοντας εκείνη την περίοδο σε τέσσερις βραχυπρόθεσμους κινδύνους

Σε θέση «bullish» φαίνεται να γυρνάει η Deutsche Bank αναφορικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, απαρρριθμώντας μια σειρά από παράγοντες που την κάνουν πλέον πιο αισιόδοξη.

Όπως αναφέρει ο Maximilian Uleer, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών του γερμανικού οίκου, «Στην προηγούμενη ενότητα με τον τίτλο «The Hedge» προτείναμε τη μείωση της έκθεσης σε μετοχές, εστιάζοντας εκείνη την περίοδο σε τέσσερις βραχυπρόθεσμους κινδύνους που αποτελούν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Κατά την άποψή μας, οι κίνδυνοι αυτοί αντανακλώνται πλέον πλήρως στα επίπεδα αποτιμησεών της αγοράς και πρόκειται να μετατραπούν σε ευκαιρίες» σύμφωνα με το insider.gr

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά από υπερβολικά αισιόδοξη εξελίχθηκε υπερβολικά ανήσυχη. Το καλοκαίρι η Deutsche Bank ανέμενε ότι ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων κινδύνων (ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική, απογοητευτικά επίπεδα κερδοφορίας και αποτελεσμάτων και η εξίσου απογοητευτική γραμμή επικοινωνίας από τις κεντρικές τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο) θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές στο τρίτο τρίμηνο και υπό αυτό το πρίσμα πρότεινε την αντιστάθμιση της έκθεσης σε μετοχές, ιδανικά μέσω των put options. Η προτεινόμενη θέση αντιστάθμισης λήγει την επόμενη εβδομάδα και ο γερμανικός οίκος κλείνει το hedge και γυρνά πλέον σε «overweight» για τις μετοχές.

Ως προς την πορεία της Κίνας, οι αναλυτές αναφέρουν πως αν και η ανάκαμψή της εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ορισμένες από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις μεγεθών έχουν γίνει πιο θετικές. Τόσο οι PMI της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών βρίσκονται πλέον σε επίπεδα επέκτασης, με τον PMI μεταποίησης να διαπραγματεύεται ξανά υψηλότερα από τις 50 μονάδες από πέντε μήνες συρρίκνωσης. Οι οικονομολόγοι του οίκου είναι αισιόδοξοι και αναμένουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ενισχυθεί κατά 5,1% το 2023 και κατά 4,7% το 2024 (έναντι 5% και 4,5% αντίστοιχα που αναμένει το consensus των αναλυτών). Το ήδη και ίσως υπερβολικά αρνητικό κλίμα αντικατοπτρίζεται και στις κινεζικές μετοχές. Είναι μια από τις λίγες αγορές που σημείωσαν αρνητικές αποδόσεις για τρία διαδοχικά χρόνια και έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% από τα υψηλά τους. Οι μετοχές της συγκεκριμένης ζώνης δεν ανέκαμψαν από το sell – off του περασμένου έτους αντανακλώντας την αρκετά αδύναμη και εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία.

Ο οίκος διατηρούσε μια αρκετά προσεκτική θέση ως προς τα επίπεδα κερδοφορίας των εταιρειών και εξακολουθεί να αναμένει ελαφρώς χαμηλότερα κέρδη για φέτος έναντι του consensus (πτώση 3% έναντι 0% για το consensus). Ωστόσο, οι προσδοκίες του consensus έχουν γίνει χαμηλώσει και πλέον βρίσκονται σε μια πιο ρεαλιστική βάση. «Αναμένουμε ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο θα ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη consensus για πτώση 17% σε ετήσια βάση» αναφέρει ο γερμανικός οίκος, που δηλώνει πιο αισιόδοξος για το 2024 αναμένοντας πλέον περαιτέρω ανοδικά περιθώρια για τα κέρδη του 2024 (άνοδος 5%) έναντι του consensus (άνοδος 3%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο