Πόσα χρήματα χρειάζονται για να θεωρείται κάποιος πολύ πλούσιος σήμερα; Σύμφωνα με την Henley & Partners, θα πρέπει να έχει κανείς περιουσιακά στοιχεία ύψους 100 εκατ. δολαρίων για να μπει σε αυτό το κλειστό κλαμπ. Οι «centi-millionaires» είναι συνήθως CEOs μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων ή κληρονόμοι τεράστιων οικογενειακών περιουσιών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο 28.420 τέτοιοι στον κόσμο, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley & Partners, στη Νέα Υόρκη κατοικούν 775 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων, στο Σαν Φρανσίσκο 692 και στο Λος Άντζελες 504. Ακολουθεί το Λονδίνο με 388 centi-millionaires και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Πεκίνο, με 365.
Όπως σημειώνει ο CEO της Henley & Partners, Juerg Steffen, ο πλούτος των πραγματικά πλούσιων ανθρώπων σήμερα προέρχεται από τέσσερις βασικές πηγές: Από κληρονομιές, από την πώληση της μικρού ή μεσαίου μεγέθους εταιρείας τους, από τις επενδύσεις στα χρηματιστήρια και από τις αμοιβές τους για τη διοίκηση κορυφαίων πολυεθνικών ή πολύ επιτυχημένων τεχνολογικών εταιρειών.
Αυτή η κατηγορία ατόμων είναι ένα χρήσιμο βαρόμετρο για τον πλούτο του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας, τονίζεται. «Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο ιδιωτικός πλούτος αποτελεί καλύτερη ένδειξη της οικονομικής υγείας μιας χώρας από το ΑΕΠ, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγές σε ακίνητα ή μετοχές», σημειώνει η ανάλυση. «Επιπλέον, ενώ μπορεί να υπάρχουν λίγοι ή και καθόλου δισεκατομμυριούχοι σε κάποιες μικρές χώρες ή αναδυόμενες αγορές, αυτές οι χώρες μπορεί να έχουν έναν σημαντικό αριθμό centi-millionaires, κάτι που αποτελεί μια πολύ πιο εύστοχη ένδειξη της δύναμης και της επιρροής του πληθυσμού των υπερ-πλουσίων τους, καθώς αυτοί ξεπερνούν τους δισεκατομμυριούχους με αναλογία σχεδόν 10 προς έναν».
Τα στοιχεία της Henley & Partners δείχνουν ότι στην Αθήνα διαμένουν 40 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Όμως, ο πληθυσμός των υπερ-πλουσίων της Ελλάδας εκτινάσσεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Καθώς τα χρήματα δεν είναι θέμα για αυτούς και με την αγάπη τους για τα ταξίδια, οι centi-millionaires τείνουν να κατέχουν πολλαπλές κατοικίες, ανάμεσα στις οποίες κινούνται ελεύθερα μέσα στη διάρκεια του έτους», επισημαίνεται.
Έτσι, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων της Αθήνας αυξάνεται από τα 40 άτομα σε πάνω από 150 άτομα το καλοκαίρι. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η τάση στη Μύκονο, όπου από 12 άτομα, οι centi-millionaires ξεπερνούν τους 200 το καλοκαίρι.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλους από τους δημοφιλέστερους τόπους διακοπών των πλούσιων και ισχυρών ανά τον πλανήτη. Στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός των centi-millionaires εκτινάσσεται το καλοκαίρι στα Χάμπτονς από τα 30 άτομα στα 700, ενώ στο Μαϊάμι αυξάνεται από τα 165 άτομα στα 650. Στη Γαλλική Ριβιέρα, η Νίκαια έχει συνήθως 63 πολυεκατομμυριούχους, αλλά το καλοκαίρι υποδέχεται άλλους 250.