Αντί να οδηγήσει στη συσπείρωση όλων των εσωκομματικών δυνάμεων, η “σκιώδης κυβέρνηση”, που ανακοινώθηκε, υπό τον κ. Στέφανο Κασσελάκη γνωρίζει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις της αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η “σκιώδης κυβέρνηση” του κ. Κασσελάκη
Ως επανάληψη της εικόνας της εσωκομματικής αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει η σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησης», καθώς η κατανομή των χαρτοφυλακίων αναλώθηκε μεταξύ των βουλευτών που υποστήριξαν τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, είτε εξαρχής, είτε μεταξύ των δύο γύρων της εσωκομματικής αναμέτρησης, με τον βουλευτή Θεσπρωτίας, Κώστα Μπάρκα να αποτελεί την μοναδική έκπληξη στις μετακινήσεις μεταξύ των εσωτερικών μπλοκ, καθώς ανήκε στην κίνηση «6 συν 6» που στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου.
Στην μεγάλη εικόνα, στην «σκιώδη κυβέρνηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, τόσο από την πρώτη αρχή, όσο και ενόψει των δύο γύρων της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Ομπρέλα: Οι πρώτες πολιτικές βολές εναντίον του κ. Κασσελάκη
Τα πρώτα “πυρά” κατά της νέας ανθρωπογεωγραφίας της Κουμουνδούρου καταγράφονται ήδη, γεγονός που έρχεται να διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των νέων “προεδρικών” και της Ομπρέλας, δηλαδή της αριστερής τάσης του κόμματος.
Συγκεκριμένα, άμεση ήταν η απάντηση της Αννέτας Καββαδία, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης περί διαγραφών.
Όπως υπογράμμισε η πρώην βουλευτής και πρωτοκλασσάτο στέλεχος της «Ομπρέλας», μέσω ανάρτησής της στα κοινωνικά δίκτυα με τον τίτλο «L’État, c’est moi?», ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό».
Στη συνέχεια, η κυρία Καββαδία διερωτάται: «Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;», δείχνοντας την αντίδρασή της στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είχε τονίσει πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».
Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει την ανάρτησή της με το άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που αναφέρει τη διαδικασία για την επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών.
«Άρθρο 39 – Επιλογή υποψηφίων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών
1. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών μετά από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».
Όπως υπογραμμίζει η κυρία Καββαδία, «σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».
Η κόντρα Σκουρλέτη – Σπίρτζη
Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ξεσπάθωσε κατά όσων στήριξαν την εκλογή του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη στηριζόμενοι στη λογική της «ελεεινής προπαγάνδας» για «εσωτερικούς εχθρούς».
«Το πρόβλημα το μείζον δεν είναι η στρατηγική μεταξύ α΄ και β΄ Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά η συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στον χάρτη. Πρόκειται για μια εικόνα αιμορραγίας που συνεχίζεται μετά τις τελευταίες εκλογές» είπε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης. Όπως σημείωσε «για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να εντοπίσουμε ποια είναι η ασθένεια» προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου σχετίζεται με τις επιλογές που έγιναν την επομένη του 2019 και τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε την αντιπολίτευσή του».
«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ασκήσω κριτική σε συντρόφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκλογική αποτυχία με εσωτερικούς εχθρούς. Πρόκειται για ελεεινή προπαγάνδα» συνέχισε ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος απέδωσε τις κακές επιδόσεις στις κακές εσωκομματικές επιλογές για την διαχείριση της διαδικασίας διαδοχής.
«Κάρφωσε», μάλιστα, τον Χρήστο Σπίρτζη ότι «ήταν υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά και παρέδωσε λευκή κόλλα καθώς παραιτήθηκε λίγο πριν».
Σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ «οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κασσελάκη βασίστηκαν σε αυτή τη λογική». «Αν είναι δυνατόν να λένε αυτό το πράγμα στα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου 2015-2019 ότι ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει» κατέληξε ο Πάνος Σκουρλέτης.