Έφτασε στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Αγωνία για ομήρους και αμάχους [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot Bloomberg
Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Ισραηλινός ομόλογός του Έλι Κοέν, ο οποίος τόνισε πως «ο λαός του Ισραήλ δεν θα ξεχάσει ποτέ την αμερικανική υποστήριξη σε αυτές τις δύσκολες ημέρες».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τόσο τον Μπλίνκεν όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη στάση τους να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υποστηρίξουν το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του.
«Πολεμάμε μια δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση και θα κερδίσουμε τον πόλεμο αυτό» πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει: «Θα πάω με ένα πολύ απλό και σαφές μήνυμα … ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό το Ισραήλ.
Η παρουσία του Μπλίνκεν στην περιοχή έχει σαν στόχο να συνεργαστεί με περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ανθρώπων που, σύμφωνα με το Ισραήλ, κρατά αιχμάλωτους η Χαμάς, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να είναι Αμερικανοί πολίτες, αλλά και την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.
BREAKING: US Secretary of State Antony Blinken lands in Tel Aviv, part of a hastily arranged diplomatic trip to Israel and other countries in the Middle East https://t.co/GFFW2UDtpO pic.twitter.com/YD0hOrIYpC
— Bloomberg (@business) October 12, 2023
Εκτός από την ισραηλινή ηγεσία, συνπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει αύριο (13/10) συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Αγωνία για την επόμενη μέρα
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο πλευρές ξεπερνά τους 2500 – 1300 Ισραηλινοί και 1203 Παλαιστίνιοι,χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι στη Γάζα η οποία πλέον έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη εφιαλτική καθημερινότητα τους.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με τη Γάζα περιμένοντας το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση, έχουν στόχο σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό στελέχη της Χαμάς και τις υποδομές της οργάνωσης.
Φυσικά ανοικτό παραμένει το σενάριο το Ισραήλ να βρεθεί να πολεμά σε δύο μέτωπα, με Χαμάς και Χεζμπολάχ σε νότο και βορρά -ένα σενάριο που μπορεί να γίνει ακόμη πιο εφιαλτικό αν αποφασίσουν να μπουν στον πόλεμο τζιχαντιστές στη Συρία ή ενδεχομένως και το Ιράν.
Οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών θα κριθούν σε ένα μεγάλο βαθμό από τις επαφές Μπλίνκεν δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ανθρωπιστικό διάδρομο από το πέρασμα της Ράφα με στόχο την απομάκρυνση Αμερικανών και Παλαιστινίων καθώς εκτός από το Ισραήλ υπάρχει εμπλοκή και άλλων χωρών της περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή έντονες είναι οι πιέσεις και του ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει για να επανεκτιμήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Παρασκευή (13/10).
Το στίγμα της ισραηλινής στρατηγικής έδωσε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπανιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του αμέσως μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που θα γίνει είναι ότι θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς ο οποίος το είχε θέσει ως όρο.
Το ρόλο του μεσολαβητή ξεκινώντας συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων αναλαμβάνει σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και η Χαμάς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα. Για πρώτη φορά από τότε που το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραίς.
Η επικοινωνία αυτή έχει αξία καθώς Σαουδική Αραβία και Ισραήλ θεωρούν απειλή το Ιράν για την περιοχή και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναπροσέγγιση με τον Τελ Αβίβ η οποία φυσικά κατά πολλούς ήταν ένας από τους λόγους που η Χαμάς αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή το χτύπημά της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας