Η αιφνιδιαστική παρουσία του Ουκρανού προέδρου χθες στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες –για πρώτη φορά μάλιστα από την εισβολή– αναπόφευκτα συνδέθηκε με τον πόλεμο στο Ισραήλ, λόγω τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και της ανησυχίας που επικρατεί σε Βρυξέλλες και Κίεβο ότι ορισμένοι σύμμαχοι και ιδίως οι ΗΠΑ ενδεχομένως να περιορίσουν την προσοχή και κυρίως τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κογκρέσο για την έγκριση νέας οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Για τον λόγο αυτόν, ούτε τα μηνύματα που έστειλε ο Ζελένσκι προς τον ισραηλινό λαό ήταν τυχαία ούτε και η σύνδεση που έκανε μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν με τη Χαμάς, ενώ κρίθηκε αναγκαία μια ξεχωριστή συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας.
Από την πρώτη στιγμή, χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος έστειλε μηνύματα συμπαράστασης προς τον ισραηλινό λαό, παροτρύνοντας μάλιστα τους παγκόσμιους ηγέτες να επισκεφθούν τη χώρα, προκειμένου «ο λαός που βρίσκεται υπό επίθεση να μη νιώσει μόνος», ενώ συνέδεσε τον Ρώσο πρόεδρο με τη Χαμάς, τονίζοντας πως πρόκειται για «τρομοκράτες που χρησιμοποιούν τρομοκρατικές τακτικές» και που «προσπαθούν να κρατήσουν ομήρους τα ελεύθερα και δημοκρατικά έθνη». Ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση για πρώτη φορά του Συμβουλίου Ουκρανίας – ΝΑΤΟ εάν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η αμερικανική πολιτική «απειλούν» τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, φυσικά και πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση για τον ουκρανικό λαό», σημειώνοντας ότι η Ρωσία «ελπίζει πως η υποστήριξη θα διασπαστεί». Αναγνώρισε παράλληλα ότι θα υπάρξουν προκλήσεις με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, αλλά ανέφερε ότι έλαβε τις απαιτούμενες δεσμεύσεις.
Πράγματι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολεμοφόδια αεράμυνας, πυρομαχικά, καθώς και αντιαρματικό οπλισμό, ενώ σε αντίστοιχες δεσμεύσεις προχώρησαν χθες Βρετανία και Καναδάς.
«Σημαντικό μήνυμα είναι ότι κάθε χώρα ή οργάνωση εχθρική απέναντι στο Ισραήλ δεν πρέπει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση που βλέπουμε τώρα. Και βλέπουμε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, για να σταλεί επίσης ένα μήνυμα για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις».
Για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ισραήλ θα ενημερωθούν οι υπουργοί Αμυνας στη σημερινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Ισραηλινό ομόλογό τους Γιοάβ Γκάλαντ, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.