Η Ιταλία μπορεί να γίνει ενεργειακός «κόμβος» για όλη την Ευρώπη χάρη στο σχέδιο Mattei που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση και στοχεύει στην επένδυση και τη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Eni.
Η κ. Meloni τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Ιταλίας της επιτρέπει να φιλοδοξεί στο ρόλο του κόμβου εφοδιασμού καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, η σημερινή κυβέρνηση έχει σχεδιάσει το σχέδιο Mattei, το οποίο προβλέπει μια σειρά «ισότιμων και επωφελών» εταιρικών σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες και εκείνες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο.
«Το ζήτημα της ενέργειας είναι στρατηγικό και σίγουρα θα γίνει όλο και περισσότερο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε μια κρίση (…), αλλά αυτή η κρίση, είμαι πεπεισμένη, μπορεί να γίνει και ευκαιρία », δήλωσε η κ. Μελόνι.
«Με το σχέδιο Mattei, σκοπεύουμε να συμβιβάσουμε το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας και το δικαίωμα των εταίρων μας να βιώσουν μια περίοδο ανάπτυξης και προόδου », υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Το ζήτημα της ενέργειας είναι επίσης κρίσιμο για να δοθεί μια δικαιότερη και πιο δίκαιη κατεύθυνση στην οικολογική μετάβαση, η οποία, για εμάς, πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε όλες τις τεχνολογίες: αυτές που χρησιμοποιούνται ήδη, αυτές που δοκιμάζουμε και αυτές που πρέπει ακόμα να ανακαλύψουμε», πρόσθεσε η κ. Μελόνι.
Αυτές οι τεχνολογίες περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αέριο, βιοκαύσιμα, δέσμευση υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni εργάζεται επίσης για την πυρηνική σύντηξη, μια «καθαρή και απεριόριστη πηγή ενέργειας» που θα επέτρεπε στην Ιταλία να είναι πιο ανεξάρτητη όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η Ιταλία σταδιακά ευνόησε το πετρέλαιο έναντι του φυσικού αερίου, ενώ επένδυσε στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και όχι στις εισαγωγές, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε στη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.
«Αυτό μας επέτρεψε να είμαστε παρόντες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, κυρίως στην Αφρική, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες συνεργασίες και συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών», δήλωσε ο Claudio . Desclazi, Διευθύνων Σύμβουλος της Eni.
Ο κ. Descalzi συμμετείχε σε όλα τα θεσμικά ταξίδια της κας Meloni σε διάφορες αφρικανικές χώρες όπως η Λιβύη, η Αλγερία, η Αιθιοπία και η Τυνησία. Κάθε φορά ήταν παρών και υπέγραφε συμφωνίες συνεργασίας με τις αντίστοιχες εθνικές οντότητες με στόχο τη δημιουργία δίκαια επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.