Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο φέρεται να έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι πιθανό να σταθμεύσει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Την Πέμπτη δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ ενέπλεκαν και την φρεγάτα «Ψαρά» η οποία φέρεται να συνοδεύει το αμερικανικό USS GERALD R. FORD.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδας, πέραν της ρητής καταδίκης, στην κρίση στη Μέση Ανατολή και τι γίνεται με την ελληνική φρεγάτα που πλέει στην περιοχή, ο κ. Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε κάποιου πλοίου, ούτε κάποιας φρεγάτας που να εμπλέκεται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ».
Κυβερνητική κινητοποίηση για εσωτερική και εξωτερική ασφάλειαΗ “φωτιά”, που άναψε και πάλι στη Μέση Ανατολή τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί μόνο μία παγκόσμια πηγή ανησυχίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά, ειδικά για τη χώρα μας, αποτελεί έναν ακόμη αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ και εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς, ταυτιζόμενη πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύσσωμο τον δυτικό κόσμο. Γνωρίζοντας τις εύθραυστες ισορροπίες, που διαμορφώνονται, οι ελληνικές αρχές άρχισαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να τίθενται σε επαυξημένη εγρήγορση. Οι πτυχές της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή αγγίζουν πολλαπλά επίπεδα, από τις επιπτώσεις, που μπορεί να καταγραφούν στην οικονομία έως τα μείζονα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτά και ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν το επόμενο διάστημα οι μεταναστευτικές ροές.
Υπό τον φόβο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει ξανά τα τουρκικά σύνορα με σκοπό να αυξηθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις προς τη Δύση και αναπόφευκτα την Ελλάδα συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται στο μεταναστευτικό, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της όλα τα πιθανά σενάρια από τον πόλεμο στο Ισραήλ, καθώς οι εμπειρίες του 2015 στο Αιγαίο και του 2020 στον Έβρο είχαν τότε δοκιμάσει σημαντικά τις αντοχές του κράτους και της κοινωνίας. Αν και μια τέτοια δυνητική εξέλιξη (η οποία αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο που εξετάζει η Αθήνα) προφανώς δεν θα συνδέεται με τα Ελληνοτουρκικά, αλλά με έναν υπερκείμενο στόχο του κ. Ερντογάν, την προβολή του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει και τις επικείμενες συνομιλίες. Βέβαια, ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών είναι υπαρκτός και πολύ σοβαρός, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Άγκυρας, καθώς πιθανή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και πίεση προς τα μεγάλα προσφυγικά στρατόπεδα της Ιορδανίας μπορούν να οδηγήσουν, ούτως ή άλλως, σε ακόμη μία μεγάλη έξοδο Παλαιστινίων προς την Ευρώπη.
Το σχόλιο σας