Δύο νέες ανεξάρτητες μεταξύ τους μελέτες παρουσιάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε δύο σημαντικές καλλιέργειες αυτή των αμπελιών και σε αυτή του λυκίσκου. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφού όσον αφορά τα αμπέλια η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και ταυτόχρονα η αύξηση των βροχοπτώσεων στον πλανήτη ευνοούν τα αμπέλια αυξάνοντας την ποιότητα και γεύση των κρασιών ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με την μπύρα.
Επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν στοιχεία από κρασιά που παρήχθησαν στη περιοχή του Μπορντό, την επονομαζόμενη «πρωτεύουσα του κρασιού» στη Γαλλία (και όχι μόνο), τα τελευταία 50 χρόνια. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το κρασί κορυφαίας ποιότητας παρασκευαζόταν τα χρόνια που επικρατούσαν υψηλότερες θερμοκρασίες, υψηλότερες χειμερινές βροχοπτώσεις και μικρότερες περίοδοι καλλιέργειας, συνθήκες που αναμένεται να γίνουν πιο συχνές με την κλιματική αλλαγή.
«Ο καιρός καθοδηγεί την ποιότητα και τη γεύση του κρασιού. Βρήκαμε στοιχεία ότι οι επιπτώσεις της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από το σπάσιμο των μπουμπουκιών ως τα υπόλοιπα στάδια ανάπτυξης. Τα σταφύλια αναπτύσσονται και ωριμάζουν κατά τη συγκομιδή αλλά ακόμη και τον χειμώνα όταν το φυτό είναι αδρανές» αναφέρει ο Άντριου Γουντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Την ίδια στιγμή ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας ανακοίνωσε τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε σχετικά με τις συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την καλλιέργεια του λυκίσκου που αποτελεί βασικό συστατικό της μπύρας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 50 έτη η συνεχής αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει οδηγήσει σε συνεχή μείωση της παραγωγής του λυκίσκου αλλά και αλλοίωση της γεύσης του. Αυτό σημαίνει ότι όσο η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται και η θερμοκρασία ακολουθεί αυξητικό ρυθμό θα αυξάνεται η τιμή της μπύρας και μειώνεται η γεύση της. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αγρότες θα πρέπει να αλλάξουν τις μεθόδους καλλιέργειας του λυκίσκου και να τις προσαρμόσουν στις νέες κλιματικές συνθήκες για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.