Την πρώτη φάση της ανακατασκευής του ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου της Alpha Bank στο κέντρο ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η θυγατρική του Ομίλου Mytilineos, ΕΛΕΜΚΑ. Πρόκειται για το κτίριο στη γωνία Σταδίου και Πεσμαζόγλου στο οποίο στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας.
Η ΕΛΕΜΚΑ ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη φάση αναμόρφωσης του ιστορικού κτιρίου, αυτή της καθαίρεσης και ενίσχυσης, ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση (σ.σ της ανακατασκευής) για την οποία όμως δεν έχει ακόμη επιλεγεί ο ανάδοχος.
Το υπάρχον κτίσμα αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο βιοκλιματικό κτίριο, στο οποίο θα εφαρμοστούν ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, καθώς και συστήματα αυτοματισμού ελέγχου της απόδοσης των εγκαταστάσεων σύγχρονης τεχνολογίας. Η ανακατασκευή του κτιρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού όπως γράφει η Ελένη Μπότα
Η ιστορία του κτιρίου Τον Σεπτέμβριο του 1924, όταν η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως (μετέπειτα Alpha Bank) ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, οι υπηρεσίες της στεγάζονταν προσωρινά στο ακίνητο της οδού Σταδίου 40.
Τον επόμενο χρόνο, η τράπεζα αγόρασε, εξ ημισείας με τον Δημήτρη Κωστόπουλο, το γωνιακό ακίνητο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Το 1931, η Τράπεζα απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και αποφάσισε να προχωρήσει σε ολική ανοικοδόμησή του. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Νικόλαου Νικολαΐδη.
Η εγκατάσταση στο νέο κτίριο έγινε τον Μάιο του 1932.
Ενοικίαση χώρων και η πρώτη επέκταση Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πολέμου και να αυξήσει τα έσοδά της, η τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα. Ένα από αυτά ήταν να αλλάξει τη διαρρύθμιση της εισόδου του κεντρικού καταστήματος με σκοπό “να αυξηθούν οι χώροι προς ενοικίασιν”.
Λίγα χρόνια αργότερα, η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως αύξησε τις εργασίες της και το προσωπικό της. Ως αποτέλεσμα, επεκτάθηκαν και ανακαινίστηκαν οι χώροι του κεντρικού κτιρίου.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 1956 με την προσθήκη 2 ακόμη ορόφων στο κτίριο. Στους νέους ορόφους μετακινήθηκαν οι ενοικιαστές. Στους υφιστάμενους 2ο και 3ο ορόφους μεταφέρθηκαν τα γραφεία της Εμπορικής Ασφαλιστικής, το λογιστήριο, το δικαστικό τμήμα και η επιθεώρηση.
Η προσάρτηση του διπλανού κτίσματος Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι γοργοί ρυθμοί ανάπτυξης της τράπεζας δημιούργησαν νέες ανάγκες για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών.
Η τράπεζα αποφάσισε να ανακατασκευάσει το νεοκλασικό κτίριο που ήταν μεσοτοιχία με το κεντρικό της κτίριο. Το νεοκλασικό αυτό ανήκε στην ασφαλιστική εταιρεία Assicurazioni Generali.
Τον Δεκέμβριο του 1969, η τράπεζα εγκαινίασε την προσάρτηση των 4 ορόφων του γειτονικού ακινήτου. Στην ίδια εκδήλωση εορτάστηκε η επέτειος των 90 χρόνων από την ίδρυσή της.
Το νέο κεντρικό κτίριο Με τις νέες ανάγκες που προέκυψαν, 6 χρόνια αργότερα η Τράπεζα Πίστεως έλαβε τη ριζική απόφαση για τη δημιουργία ενός κεντρικού συγκροτήματος.
Το 1977, προχώρησε στην αγορά του ακινήτου Νικολούδη στην οδό Σταδίου 38. Έναν χρόνο αργότερα, μετά από διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με την Assicurazioni Generali, εξασφάλισε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου της οδού Σταδίου 40.
Το 1981, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο του νέου κεντρικού κτιρίου. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη, σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο της τράπεζας Κώστα Μανουηλίδη.
Τον Νοέμβριο του 1986, ένα μεγάλο μέρος των διοικητικών υπηρεσιών και το κεντρικό κατάστημα μεταστεγάστηκαν στο καινούργιο κτίριο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως “ορόσημο στην ιστορία της Τραπέζης”.
Τον Φεβρουάριο του 1987 έγιναν τα εγκαίνια του κεντρικού κτιρίου, ενώ το 1990 ολοκληρώθηκε και η 2η φάση ανέγερσής του.