Policy Briefs

Μακρόν: Ζητεί ισχυρή αλλά δίκαιη απάντηση στην επίθεση της Χαμάς

Η αντίδραση πρέπει να είναι ηχηρή αλλά όχι ασύμμετρη.

Σε ομιλία του, ο Εμμανουέλ Μακρόν παρουσιάστηκε ως εγγυητής της  «ενότητας  » του Έθνους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ότι « όσοι συγχέουν την παλαιστινιακή υπόθεση και τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας διαπράττουν ηθική, πολιτικό και στρατηγικό λάθος  ».

Πέντε ημέρες μετά την πρώτη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, που περιγράφεται ως « τυφλό δολοφονικό μίσος, [μια] απελευθέρωση απόλυτης σκληρότητας  », ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας στο Ισραήλ, πιστεύοντας ότι απέναντι στην «  τρομοκρατία  », δεν μπορεί να υπάρχει σχετικισμός ή «  ναι αλλά  ».

«  Εμείς, οι Γάλλοι, […] ξέρουμε κατά βάθος τι είναι αυτός ο πόνος » της τρομοκρατίας, ενώ η Γαλλία επλήγη από ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων μεταξύ 2015 και 2016.

«  Διαβεβαιώσαμε το Ισραήλ και τον λαό του για την αδιάλειπτη αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας στη νόμιμη απάντησή του σε τρομοκρατικές ενέργειες » προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς, υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.

Ως εκ τούτου, ο αρχηγός του κράτους υποστηρίζει μια « σθεναρή και δίκαιη απάντηση ».

«  Η Χαμάς επιδιώκει πάνω από όλα την καταστροφή και τον θάνατο του λαού του Ισραήλ και ενεργώντας όπως κάνει, γνωρίζει επίσης σε τι εκθέτει εγκληματικά και κυνικά τον πληθυσμό της Γάζας», πρόσθεσε  .

Ωστόσο, οποιαδήποτε απάντηση πρέπει επιτακτικά να γλιτώσει τον άμαχο πληθυσμό – ενώ η Γάζα βρίσκεται κάτω από βόμβες από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις από το Σάββατο (7 Οκτωβρίου). Την Τρίτη (10 Οκτωβρίου), ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας πλήρη αποκλεισμό της Γάζας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο 13 Γάλλων υπηκόων και 17 αγνοουμένων, « πιθανώς κάποιοι από αυτούς κρατούνται όμηροι ».

Επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία εργάζεται μαζί με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να συντονίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, να εξασφαλίσουν επαναπατρισμούς και να αποφύγουν μια «τραγική σπείρα για την περιοχή »  .

Επιπλέον, επανέλαβε την επιθυμία της Γαλλίας να βρει μια « ειρηνευτική  » λύση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης: πρέπει να υπάρχουν «  απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ και ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους. Αυτή είναι η γραμμή που η Γαλλία υπερασπίζεται με σταθερότητα, την οποία συνεχίζει να υπερασπίζεται χωρίς να αλλάζει και την οποία θα συνεχίσει να υποστηρίζει  ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο