Πολιτική

Η σύμπλευση Δούκα – Ζαχαριάδη δεν σηματοδοτεί ευρύτερες συνεργασίες

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι σταθερά υπέρ της σύγκλισης με δυνάμεις του κέντρου.

Όσοι θεώρησαν πως η συμφωνία Δούκα – Ζαχαριάδη για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί έναν προάγγελο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμα. Ή ενδεχομένως δεν θα πρέπει να τρέφουν και πολλές ελπίδες. Είναι γεγονός πως το κοινό μέτωπο κατά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Στηρίζεται, όμως περισσότερο στην «τίμια» στάση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας και στις γνωστές – διαχρονικές του απόψεις για ανάγκη ανοίγματος του κόμματος προς το κέντρο. Η συνεργασία έχει περισσότερο «αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά» και αυτό δείχνει να προκρίνει και ο Χάρης Δούκας. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της Κυριακής είναι τόσο καλά θα αξιολογηθεί ως πολιτικό γεγονός.

Στη μετά-Τσίπρα εποχή, η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη συχνά διαχωρίζονται. Ίσως ακόμη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Κατ’ αρχάς, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν την προεδρία του Στέφανου Κασελάκη ως μια ευκαιρία διείσδυσης στην Κεντροαριστερά. Θεωρούν ότι το πρώτο βήμα έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τώρα προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, τις ευρωεκλογές. Βλέποντας την αδυναμία του Στέφανου Κατσελάκη να ακολουθήσει το “ρεύμα” και τον “άνεμο” που είχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μείνει πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες του Ιουνίου.

Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι επιθέσεις κατά της Κουμουνδούρου αλλά και του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενταθούν στο μέλλον. Η εσωστρέφεια χτυπάει την πόρτα της Κουμουνδούρου και τα “παράπονα” ακούγονται καθημερινά. Η “λευκή απεργία” αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά των ηττημένων στις πρόσφατες εκλογές έχει αποσπάσει την αντιπολίτευση από το οργανωτικό της έργο στη Βουλή: καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με δύο διαφορετικές “ψυχές”, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιεί το πεδίο που έχει μπροστά του όταν διεξάγει σημαντικές συζητήσεις στην Ολομέλεια Δεν θα είναι δυνατόν να το πράξει. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η κοινοβουλευτική απουσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι εθνικές εκλογές, αλλά και οι περιφερειακές έδειξαν πως υπάρχει ένα κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η «ψαλίδα» για τη Νέα Δημοκρατία από τον δεύτερο δεν κλείνει και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν συνεχώς πως δεν γίνεται να μην καλυφθεί. Ο Χρήστος Σπίρτζης  σε σχεδον καθημερινές του τοποθετήσεις μιλάει για την ανάγκη συνένωσης των δυο ακόμα και με κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Και αυτό προτάσσεται ως ανάγκη προκειμένου να μη δοθεί χώρος να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σχήμα που ουσιαστικά θα μετατρέψει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε μικρομεσαίες δυνάμεις.

Στην ισχυροποίηση της θέσης τους ποντάρουν αυτή τη στιγμή τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό δεν περνά μέσα από μια κοινή πορεία. Θα συναντηθούν κοινοβουλευτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά κυρίως οι ευρωεκλογές θα είναι το κρίσιμο «crash test». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να περάσει και από τις «συμπληγάδες» των εσωκομματικών του διαδικασιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο