Κόσμος

ΗΠΑ: Η διμέτωπη προσπάθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

Στις μείζονες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έρχεται να προστεθεί και η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Εν μέσω τουχάουςπου πυροδότησε η σκληροπυρηνική τραμπική φράξια στο Καπιτώλιο κρατώντας υπό ομηρία την αποδέσμευση νέας βοήθειας προς την εμπόλεμη Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει ότι θα απευθυνθεί σύντομα στους Αμερικανούς πολίτες προκειμένου να παραθέσει γιατί είναι απόλυτα και αδιαμφισβήτητα προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να επιτύχει το Κίεβο. Πριν το διάγγελμα εκφωνηθεί, ήλθε η κτηνώδης τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν διακήρυξε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ διαβεβαιώνοντας ότι «θα έχει ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί την επικράτεια και τους πολίτες του. Δεδομένου ότι οι δεσμοί Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ είναι ιστορικοί και τα αποθέματα του Πενταγώνου δεν είναι ανεξάντλητα, πρόβαλαν ερωτήματα εάν η νέα αμυντική βοήθεια που -με πλήρη δικομματική στήριξη- θα διατεθεί στο Τελ Αβίβ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του Κιέβου ιδίως από τη στιγμή που οι ενστάσεις στο ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» εντείνονται.

Για πρώτη φορά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για μια κρίση που δεν σχετίζεται με την Ουκρανία, αλλά προσελκύει σήμερα τη διεθνή προσοχή. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε την τρομοκρατία της Χαμάς με τη ρωσική επιθετικότητα. Στις ΗΠΑ, οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και μια νίκη των Ρεπουμπλικανών, ιδίως του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Με το Ισραήλ να επιτίθεται στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την Ουκρανία να αντιμετωπίζει έναν σκληρό χειμώνα επιβίωσης και τους πιστούς στον Τραμπ Ρεπουμπλικανούς να υπονομεύουν τη δράση του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται μάλλον αποφασισμένος να προωθήσει στο Κογκρέσο προτάσεις που συνδυάζουν τη βοήθεια προς το Ισραήλ με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Ταϊβάν και τη χρηματοδότηση άλλων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων.

Στελέχη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντιδρούν σφοδρά στη σύνδεση της βοήθειας προς Ισραήλ και Ουκρανία, όμως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν «βλέπουν» πλεονεκτήματα στην κίνηση, λέγοντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στην Washington Post πως θα μπορούσαν ουσιαστικά να εξαναγκαστούν να ψηφίσουν υπέρ του συνδυαστικού πακέτου βουλευτές που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, αλλά αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι, όσο και αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πολέμων, υπάρχουν και συνδέσεις. “Τόσο οι δυνάμεις εισβολής του Πούτιν όσο και οι δυνάμεις εισβολής της Χαμάς χρησιμοποιούν τρομοκρατικές μεθόδους. Τόσο οι στρατιώτες του Πούτιν όσο και της Χαμάς βασανίζουν, βιάζουν, σκοτώνουν, ακρωτηριάζουν και απαγάγουν. Ο Πούτιν θέλει να εξαλείψει τους Ουκρανός, η Χαμάς θέλει να εξαλείψει τους Ισραηλινούς”, επισημαίνει ο Αντρέας Κλουτ στο Bloomberg.

Μια ακόμη κοινή συνισταμένη είναι η κρατικά χρηματοδοτούμενη τρομοκρατία, υπογραμμίζει ταυτόχρονα σε ανάλυσή του ο Φρεντ Κεμπ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εδρεύοντος στην Ουάσινγκτον think tank Atlantic Council. «Αυτό που έχουν κοινό οι πόλεμοι στην Ουκρανία και το Ισραήλ είναι ότι και οι δύο είναι αποτέλεσμα κρατικής τρομοκρατίας. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ρωσία ενεργεί θρασύτατα και άμεσα. Στην περίπτωση του Ισραήλ, το Ιράν ενεργεί μέσω της Χαμάς και άλλων», επισημαίνει για να προσθέσει ότι χωρίς την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης του με τη Ρωσία και τηνΚίνα, το Ιράν θα ήταν ένας πολύ λιγότερο ισχυρός παράγοντας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο