Δύο «αγκάθια» στην αναβάθμιση της Ελλάδας βλέπει η Moody’s
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Investopedia.com
Τράπεζες και δημοσιονομική θέση, κυρίως το υψηλό χρέος, είναι οι παράγοντες που φρενάρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, όπως εξηγεί η Moody’s σε ανάλυσή της.
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας και η αξιολόγηση Ba1, που είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, καθορίζονται και διαμορφώνονται από τέσσερις παράγοντες, όπως εξηγεί ο οίκος: 1) Την οικονομική ισχύ, 2) την ισχύ των θεσμών και της διακυβέρνησης, 3) τη δημοσιονομική ισχύ και 4) την ευαισθησία στον κίνδυνο διάφορων γεγονότων, εγχώριων και εξωτερικών.
Η Moody’s σημειώνει πως η οικονομική ισχύς της Ελλάδας έχει βελτιωθεί και βαθμολογείται πάνω από την αξιολόγηση της χώρας και στο baa2. Υψηλότερα από την κρατική αξιολόγηση είναι και η βαθμολογία της ισχύος των θεσμών και της διακυβέρνησης (baa2), ενώ η δημοσιονομική ισχύς αξιολογείται με ba2, μία βαθμίδα κάτω από αξιόχρεο. Τέλος, ο οίκος βαθμολογεί την ευαισθησία της Ελλάδας στον κίνδυνο γεγονότων στην κατηγορία του «ba» (τρία σκαλοπάτια κάτω από το αξιόχρεο)), που σημαίνει ότι «υπόκειται σε σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο», ιδίως όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος, «ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα παραμένει ένα από τα βασικά τρωτά σημεία της Ελλάδας, παρά τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού».
Η Ελλάδα έχει αρκετές πιστωτικές δυνάμεις, αλλά και προκλήσεις, τονίζει η Moody’s. Το πιστωτικό της προφίλ υποστηρίζεται από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδήγησαν σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και στη διακυβέρνηση, σε ισχυρότερες επενδύσεις και σε πιο εύρωστο τραπεζικό τομέα. Η οικονομία έχει ξεπεράσει πλήρως το σοκ της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση του 2022, ενώ τα σημαντικά κονδύλια της Ε.Ε., μαζί με ιδιωτικές επενδύσεις, θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μαζί με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις θα τονώσουν τη δυνητική ανάπτυξη. Επιπλέον, η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους, το μεγάλο ταμειακό απόθεμα και η ισχυρή προσιτότητα του χρέους υποστηρίζουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.
Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει η Moody’s, το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους αποτελεί βασική πιστωτική πρόκληση για την Ελλάδα. Αν και μειώθηκε απότομα από 206,3% του ΑΕΠ το 2020 σε 171,3% το 2022, οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και τους ισχυρούς ρυθμούς ονομαστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε επίσης, με την πάροδο του χρόνου, να συμβάλει σε συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, που θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Παράλληλα, το αυξανόμενο δημοσιονομικό κόστος και ο αρνητικός αντίκτυπος στη δυνητική ανάπτυξη από την κλιματική αλλαγή και την ταχεία γήρανση του πληθυσμού θέτουν πρόσθετες προκλήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας