Σολτς: Φοβάται “καταιγίδα” στη Μέση Ανατολή
Τα γερμανικά κόμματα από την αριστερά έως την άκρα δεξιά διαβεβαίωσαν το Ισραήλ για την υποστήριξή τους σε μια σπάνια κοινή δήλωση, καθώς ο κ. Scholz προβλέπει ότι μια «καταιγίδα» πλήττει τη Μέση Ανατολή.
Οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου) ένα ψήφισμα που επιβεβαιώνει την «πλήρη αλληλεγγύη» τους με το Ισραήλ και καλεί την κυβέρνηση να παράσχει «αδιαμφισβήτητη υποστήριξη» μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς το Σάββατο (7 Οκτωβρίου).
Η επίθεση είναι άνευ προηγουμένου από τον πόλεμο του 1973 με την Αίγυπτο και τη Συρία και οδήγησε στην κήρυξη του πολέμου από το Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πριν από την ψηφοφορία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η κυβέρνηση είχαν επανειλημμένα καταγγείλει τις επιθέσεις. Είπαν ότι υποστήριξαν τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, πιστεύοντας ότι η χώρα είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι υπαρξιακών απειλών «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο μία θέση για τη Γερμανία, και αυτή είναι αυτή που συντάσσεται με το Ισραήλ (…) Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι θεμελιώδης προτεραιότητα του γερμανικού κράτους», δήλωσε ο κ. Σολτς ενώπιον των βουλευτών της Βουλής την Πέμπτη .
Ανησυχία για την «καταιγίδα» που προκάλεσε το Ιράν
Ωστόσο, η ικανότητα της γερμανικής κυβέρνησης να επέμβει τόσο υλικοτεχνικά όσο και στρατιωτικά περιορίζεται από την απόστασή της και την έλλειψη ριζών στην περιοχή.
Η περιφερειακή διάσταση της σύγκρουσης για τη γερμανική κυβέρνηση έγινε σαφής όταν ο κ. Scholz έδειξε το δάχτυλο στην ισλαμιστική κυβέρνηση του Ιράν, «χωρίς την οποία η Χαμάς δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει την επίθεσή της».
Εξέφρασε φόβο ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί εάν εμπλακεί η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, στενός σύμμαχος του Ιράν.
«Υπάρχει ο κίνδυνος μιας καταστροφικής καταιγίδας με επιπτώσεις μέχρι τη Βόρεια Αφρική και την Υεμένη », προειδοποίησε.
Μεσολάβηση
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία προσέφερε στο Ισραήλ τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες, ενώ οι Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι από τις δυνάμεις της Χαμάς ανέρχονται σε εκατοντάδες.
Ο κ. Scholz ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sissi και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan την Παρασκευή (13 Οκτωβρίου).
Παρά τις επικρίσεις, η iol φιλοξένησε επίσης τον εμίρη του Κατάρ για μια κρατική επίσκεψη την Πέμπτη, η οποία είχε προγραμματιστεί πριν από την επίθεση.
Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη σύγκρουση, με την υποψία ότι υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Χαμάς στην περιοχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαέλ Χανίγιε, εδρεύει στο Κατάρ.
«Είναι σημαντικό [η Γερμανίδα Καγκελάριος] να μπορεί να έχει τέτοιες συνομιλίες σε αυτό το στάδιο και να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τη Χαμάς», υποστήριξε ο συντηρητικός βουλευτής (CDU) Άρμιν Λάσετ.
Σε μια σημαντική αλλαγή από την αρχική ατζέντα, ο κ. Scholz επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση για τον ρόλο του Κατάρ ως μεσολαβητή θα είναι ένα από τα κύρια σημεία εστίασης της συνάντησης.
Η κυβέρνηση ήταν επίσης πρόθυμη να τονίσει ότι η Γερμανία αναλάμβανε σθεναρή δράση κατά των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη Χαμάς, ως απάντηση στους δημόσιους εορτασμούς αυτό το Σαββατοκύριακο από ορισμένες φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.
Ο κ. Scholz ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων που γιορτάζουν τα εγκλήματα της Χαμάς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβόλων της Χαμάς, της εξύμνησης της δολοφονίας και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της καύσης της ισραηλινής σημαίας.
Την Πέμπτη, ανακοίνωσε τη διάλυση της φιλοπαλαιστινιακής ομάδας Samidoun, ενός δικτύου αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας