Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να έχει μακρόχρονη πολιτική κυριαρχία, δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της δεύτερης Κυριακής για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, μιλά στο TheTΟC γι’ αυτές τις περίεργες και ελάχιστα προβεβλημένες εκλογές, για την κυριαρχία της Nέας Δημοκρατίας, την άνοδο του ΚΚΕ, το φαινόμενο Μπέου στο Βόλο, αλλά και για τον ΣYΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.
Μάλιστα διατυπώνει την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να πέσει σαν ώριμο φρούτο, αντιθέτως μπορεί να έχει μια μακρόχρονη πολιτική κυριαρχία όπως συμβαίνει με αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Φτάνουμε στο τέλος μιας περίεργης περιόδου δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με μικρή δημοσιότητα και μικρή συμμετοχή. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές;
“Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αδικήθηκαν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες εκλογές. Η συμμετοχή ήταν χαμηλή και η αιτία ήταν οι διπλές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού που έγιναν μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο που είχε ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου. Μετά ακολούθησαν οι φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία, η εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας. Αν το σκεφτούμε καλά, τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αναδείχτηκαν και συζητήθηκαν τις τελευταίες δυο- τρεις εβδομάδες, το ίδιο και οι πρωταγωνιστές τους”.
Η μεγάλη αποχή στις εκλογές ήταν μόνο λόγω περιορισμένης δημοσιότητας των εκλογών ή υπήρχαν κι άλλοι λόγοι; Στις μετρήσεις που κάνατε τι σας έλεγαν εκείνοι που απαντούσαν ότι θα απέχουν;
“Καταρχή να δεχτούμε ότι οι έρευνες ως εργαλείο έχουν την αδυναμία να εντοπίσουν την πραγματική αποχή, διότι αυτοί που απαντούν σε ένα ποσοστό 90% -95% έχουν αποφασίσει και να ψηφίσουν. Ήταν ένα σύνολο αιτιών που οδήγησε την συμμετοχή να είναι κοντά στο 52%.
Πιστεύω ότι η συμμετοχή θα ήταν πολύ μικρότερη αν δεν είχαμε 152.000 υποψήφιους. Αν για τον καθένα μπορούμε να πούμε ότι είχε ένα κύκλο 10 ανθρώπων, συγκεντρώνεται ενάμιση εκατομμύριο Ελληνες που κινήθηκαν για τον υποψήφιο τους, νομαρχιακό ή περιφερειακό σύμβουλο. Τα θέματα της αυτοδιοίκησης λοιπόν απασχόλησαν πολύ λίγο λόγω των ευρύτερων εξελίξεων.
Επίσης υπήρχε μια εκλογική κόπωση. Και πρέπει να προσθέσουμε ότι οι δύο τελευταίες εκλογές είχαν πολύ σαφή μηνύματα για τους πολιτικούς συσχετισμούς. Άρα αυτές οι εκλογές δεν είχαν κεντρικό σοβαρό πολιτικό διακύβευμα.
Το 2019 οι δημοτικές μαζί με τις ευρωεκλογές έγιναν πριν τις βουλευτικές εκλογές και η καθαρή επικράτηση στην αυτοδιοίκηση της Νέας Δημοκρατίας τότε ουσιαστικά συνέβαλε και στην επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.
Το τρίτο είναι ότι μετά τα μνημονιακά χρόνια απαξιώθηκαν θεσμοί και πολιτικές και ως ένα βαθμό και η δυνατότητα δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Άρα λέτε ότι πολλοί πολίτες δεν πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την παρέμβαση και την εξουσία που θα έπρεπε να έχει ή δεν την αξιοποιεί;
“Η ίδια η αυτοδιοίκηση πρέπει να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Υπάρχουν δήμοι που έχουν αλλάξει την εικόνα τους τα τελευταία χρόνια και δήμοι στους οποίους δεν έχει γίνει τίποτα. Δήμαρχοι που είναι παρεμβατικοί και δήμαρχοι που δεν είχαν καθόλου έργο. Και αυτό φάνηκε πολύ στις έρευνες που κάναμε.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει πλέον να συζητήσει. Τα μνημονιακά χρόνια συνδέθηκε με προνοιακούς θεσμούς που ανέπτυξε, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα φροντιστήρια. Αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν αναδείχτηκε κανένα επιπλέον αναπτυξιακό κοινωνικό έργο”.
Από την υπόλοιπη Ελλάδα τι σας μένει ως γεύση από τις έρευνες που κάνατε;
“Προέκυπταν σε δήμους πολύ σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα, θέματα καθαριότητας, οδικό δίκτυο και αντίστοιχα σε μεγάλο αριθμό δημάρχων πολύ χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από το έργο τους. Σε μια εποχή που αυξήθηκε η απαιτητικότητα των πολιτών για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Νομίζω πως πρέπει να συζητηθούν εκ νέου θέματα που αφορούν αρμοδιότητες όρους και καλύτερη παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο Βόλου έκανε πολλούς να μιλήσουν για το “φαινόμενο Μπέου”. Είχατε κάνει έρευνα και για εκείνον και για την κατάσταση στο Βόλο τι σας προκύπτει από αυτή την έρευνα; Γιατί οι κάτοικοι του Βόλου ψηφίζουν έναν άνθρωπο για τρεις τετραετίες με αυτά τα χαρακτηριστικά;
“Ο κύριος Μπέος ειδικά στην τελευταία έρευνα που είχαμε κάνει κοντά στις εκλογές φαινόταν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 60% και να φτάσει το 65%. Στη συνέχεια προέκυψε η δεύτερη πλημμύρα η ιστορία με το χαστούκι και η σύγκρουση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ” .
Στην έρευνα που κάνατε ποιο ήταν το προφίλ των ανθρώπων που τον ψήφισαν ήταν διακομματικό;
“Έπαιρνε από παντού. Όταν παίρνει ένας δήμαρχος τέτοια ποσοστά σημαίνει ότι εξασφαλίζει διακομματική συναίνεση. Υπήρχε ένα αυξημένο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που τον ψήφιζε, υπήρχε ένα 30% από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ένα 20%-25% από τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφιζαν Μπέο.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι με βάση τα ποσοστά ο κ. Αγοραστός στη Μαγνησία πήρε 35% όταν ο κ. Μπέος στο Βόλο πήρε 57%.
Πρέπει να δεχτούμε ότι από όλα τα κόμματα, από όλες τις ηλικίες, από όλες τις κατηγορίες κοινωνικού και οικονομικού status έβλεπες να έχει ψηφοφόρους”.
Σας έλεγαν για ποιο λόγο τον ψηφίζουν;
“Το βασικό κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα, φαινόταν αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Στις τελευταίες έρευνες μειώθηκε η δύναμη του όχι διότι όλα αυτά που έλεγε έγιναν βολιώτικο θέμα αλλά επειδή έγιναν πανελλαδικό θέμα και ασκήθηκε μία πίεση του τύπου “τι γίνεται εκεί”.
Εγώ όταν κάνω μία έρευνα σε ένα δήμο που δεν τον ξέρω καθόλου βλέπω στο YouTube συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να μπω στο νόημα. Αν παρακολουθήσετε τις ανοιχτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα καταλάβετε ότι συμπεριφορές σαν κι αυτές που δημόσια είδαμε τις τελευταίες μέρες από τον κ. Μπέο τις έβλεπες σε όλα σχεδόν τα δημοτικά συμβούλια που έκανε. Ήξεραν οι κάτοικοι του Βόλου τι ψήφιζαν απλά ήθελαν έναν άνθρωπο που εκτιμούσαν ότι μπορεί να τους κάνει τη δουλειά”.
Πάμε και στην περιφέρεια για να κλείσουμε το κομμάτι Θεσσαλία. Πόσο θεωρείτε ότι οι πλημμύρες έπληξαν το προφίλ του κ. Αγοραστού;
“Έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ο ίδιος χρεώθηκε από όλη την ιεραρχία των θεσμών το μεγαλύτερο κομμάτι της καταστροφής”.
Για ποιο λόγο, τι απαντούσαν στις έρευνες που κάνατε;
“Η περιφέρεια μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή στους πολίτες λόγω του χάους των αρμοδιοτήτων της αλλά στο θέμα της μη ύπαρξης ή της μη ολοκλήρωσης αντιπλημμυρικών έργων σχεδόν η ευθύνη αποδόθηκε στον ίδιο.
Αν δεν υπήρχαν οι πλημμύρες ο κ. Αγοραστός θα ήταν μέσα στην τριάδα των υποψηφίων που θα έπαιρναν πάνω από 60%. Ένας υγιεινός περίπατος πολιτικά έχει μετατραπεί πλέον σε ένα ντέρμπι. Νομίζω ότι είναι πια ένα πραγματικό ντέρμπι”.
Σωστά ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ως στοίχημά το 13 – 0; Φαίνεται πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
“Εγώ τον καταλαβαίνω. Έβαλε έναν στόχο προκειμένου να αποκτήσει δυναμική.
Αν και εγώ επικοινωνιακά θα προτιμούσα να είχε τοποθετηθεί αλλιώς, όπως το είπε χθες στην Πελοπόννησο, θέλουμε ισχυρή παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση και όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες. Γιατι ξέρετε στον δεύτερο γύρο διαμορφώνεται ένα νέο εκλογικό σώμα που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η αποχή, δεν έχουμε ετεροδημότες σε πολλούς δήμους, έχουν εκλεγεί οι δήμαρχοι άρα κάποιος μπορεί να μην πάει να ψηφίσει για την περιφέρεια. Από την περιφέρεια πολλοί συνδυασμοί έχουν μείνει εκτός και μην νομίζετε ότι όλοι οι πολίτες περιμένουν την κομματική γραμμή. Περνάει σε πολύ μικρό βαθμό πια, ακόμα και στο ΚΚΕ”.
Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, δηλαδή, στο δεύτερο γύρο κι αν ναι, ποιον θα ευνοήσουν;
“Έχω δει δημάρχους που στον πρώτο γύρο είχαν πάρει 49% και στο δεύτερο γύρο έχασαν. Αυτό συμβαίνει όταν προδίδεσαι από τις δυνάμεις σου για διάφορους λόγους μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου και όταν έχεις μία τεράστια αντισυσπείρωση που έχει βάλει στόχο να ηττηθείς. Άρα η κάθε μάχη που θα παρακολουθήσουμε θα έχει το δικό της ενδιαφέρον.
Αν με ρωτούσατε ποιο είναι πιο ρεαλιστικό ως τελικό αποτέλεσμα θα σας έλεγα ότι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία είναι περίπου 10 περιφέρειες και δύο αντάρτες και δεν μπορώ να σας πω για το θέμα της Θεσσαλίας γιατί κυριολεκτώ ότι είναι ένα ντέρμπι. Όσον αφορά στους δήμους ο κ. Μόραλης που τον στήριξε η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ήδη, είναι ισχυρό φαβορί ο κ.Μπακογιάννης στην Αθήνα και όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη στις έρευνες που κάναμε, φαινόταν ότι το ποσοστό ικανοποίησης από το έργο του κ. Ζέρβα ήταν στο 26% και στην κρίσιμη ερώτηση “θέλετε να επανεκλεγεί ο ίδιος ή κάποιος άλλος” το σκορ ήταν 25% να επανεκλεγεί 70% να μην επανεκλεγεί.
Πρέπει να ξέρουμε ότι για να επιτευχθεί μια κομματική συσπείρωση είναι αναγκαίο ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης να έχει κάνει και κάτι”.
Σε αυτές τις εκλογές αρκετοί εμφάνισαν τον εαυτό τους ως νικητή, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ΚΚΕ. Ποια είναι η δικιά σας εικόνα μέχρι στιγμής;
“Την Κυριακή το βράδυ εκτός από μικρές ψιλοαλλαγές η βασική εκτίμηση για την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να είναι αδιατάρακτη.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την δεύτερη θέση, δεν ξέρω αν την διευρύνει και λίγο. Πάντως και το 2019 που ήταν δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση στις εκλογές πήρε κοντά στο 8,5%”.
Από τις έρευνες σας υπάρχει μια ερμηνεία γιατί ανεβαίνει το ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πολλοί λένε ότι ένα κομμάτι αριστερό του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν του αρέσει ο κ. Κασσελάκης ή επειδή θέλει να τον πλήξει, ψηφίζει ΚΚΕ.
“Το ΚΚΕ εισπράττει οριακά και από άλλους χώρους, έχει μία καλύτερη απ’ ότι είχε πρόσβαση και σε νέους ανθρώπους και ναι, μία βασική δεξαμενή πιθανά ήταν άνθρωποι που αισθάνονται αριστεροί και αισθάνονται ότι με την σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητείται η αριστεροσύνη του κόμματος και βρίσκουν στο ΚΚΕ ένα αποκούμπι.
Το ΚΚΕ είχε την καλύτερη εκλογική του στιγμή μετά την διάσπαση του 1991 χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα σε ιδέες και αντιλήψεις. Μόνο αρχηγό που κάνει ένα επικοινωνιακό γκελ άλλαξε. Έχει μία επίδοση δύο μονάδες πάνω από τις βουλευτικές εκλογές”.
Ο κ. Δούκας είναι ένα πρόσωπο που ήρθε για να μείνει είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς;
“Ο κ. Δούκας περνάει ως μια σοβαρή περίπτωση υποψηφίου, είναι καθηγητής πανεπιστημίου, μιλάει συνήθως εμπεριστατωμένα με στοιχεία”.
Ο κόσμος στις έρευνες τον ταυτίζει με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή έχει ευρύτερο ακροατήριο;
“Έχει ευρύτερο ακροατήριο και γι’ αυτό νομίζω θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο αν και εκτιμώ ότι θα είναι διευρυμένη η νίκη του κ. Μπακογιάννη. Νομίζω ότι ο κ.Δούκας εμφάνισε τις αδυναμίες που είχε ο χώρος που τον στήριξε. Ανακοινώθηκε αργά, αρχές Αυγούστου, έγινε μία καμπάνια που δεν είχε επαγγελματισμό. Δεν έγιναν πραγματικά ανοίγματα με νέες δυνάμεις, φτιάχτηκε ένα ψηφοδέλτιο μέσα σε 25 μέρες. Και ο κ. Δούκας και το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε κάποια θέματα δεν είχαν αποσαφηνισμένο λόγο που θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα της κεντροαριστεράς. Δεν γίνεται να μην απαντάς αν θέλεις το μετρό στα Εξάρχεια ή τις κάμερες σε δρόμους της Αθήνας”.
Φαινόμενο Κασσελάκης, βγήκε, ανέτρεψε τα πάντα, πήρε ένα κόμμα μέσα σε 25 μέρες όμως οι δημοτικές εκλογές δεν τον έχουν ευνοήσει. Είναι ένα μήνυμα που θα του δώσει τη δυνατότητα να διορθωθεί πρέπει να του χρεώσουμε το κακό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;
“Ο κ.Κασσελάκης και μόνο με αυτό που έχει πετύχει μέχρι τώρα είναι μία κατηγορία από μόνος του. Επικράτησε στελεχών που θεωρούνταν σχεδόν αρχηγοί. Από κει και πέρα τα ψηφοδέλτια και η στρατηγική των δημοτικών εκλογών είχαν χαραχτεί πολύ πριν από τον κ. Κασσελάκη. Αν θα μπορούσε κάποιος να του χρεώσει κάτι είναι το γεγονός ότι δεν προσέθεσε μία νέα δυναμική μετά από μια εκλογική διαδικασία. Όμως και πάλι όταν έχεις ένα κόμμα που σε αμφισβητεί ανοιχτά από το αν ξέρεις το καταστατικό μέχρι το αν είσαι αριστερός και που μπορεί τμήματα του να ψηφίζουν και άλλους υποψηφίους για να δείξουν αυτή την δυσαρέσκεια πώς να δημιουργηθεί αυτή η δυναμική;.
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που είναι σε λίγους μήνες;
“Υπάρχει μία εδραιωμένη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει προηγούμενο. Θυμίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης προηγείται στα διάφορα ποιοτικά στοιχεία που μετράμε από το 2016. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά αυτό. Μην ξεχνάτε ότι δημοτικές εκλογές έγιναν μετά από συγκλονιστικά γεγονότα, όπως οι φωτιές και οι πλημμύρες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε τι θα κάνει το επόμενο διάστημα αν θα διασπαστεί ή όχι και αν ο κ. Κασσελάκης μπορέσει να εκφράσει μια καινούργια δυναμική.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το προβληματίσει ότι εισπράττει κάθε φορά 1% και λέει ότι είναι μεγάλη επιτυχία. Αυτό δεν είναι το άλμα για να γίνεις δεύτερο κόμμα.
Από την άλλη το ΚΚΕ κάθε φορά ενισχύεται και διαισθάνομαι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι θέμα λίγων μηνών να βρεθούμε σε μια κατάσταση που δημοσκοπικά τουλάχιστον τρία κόμματα θα διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ. και το ΚΚΕ ή θα βρίσκονται πολύ κοντά πια.
Πάντως με βάση τις έρευνες νομίζω πως ένα πράγμα που θα κρίνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι η ακρίβεια και πώς θα την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Από την άλλη και η συνολική της δράση καθώς μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από την δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.
Γιατί αντέχει τόσα χρόνια η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη;
“Γιατί έχει πείσει σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ότι εγώ μπορώ να κάνω τη δουλειά, εγώ μπορώ να διοικήσω, έχω σκέψεις, είμαι μελετημένος, έχω σχέδιο και μπορώ να τα καταφέρω. Σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πείσει. Και ως αποτέλεσμα αυτού που σας λέω είναι το γεγονός ότι σε όλες τις μετρήσεις τις εποχές που έπεφτε η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, το προφίλ του κ. Μητσοτάκη έμενε αναλλοίωτο, σχεδόν ανέγγιχτο. Έχει πείσει ότι μπορεί να κάνει και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος. Πάντως ο πήχης και γι’αυτόν τώρα είναι πολύ ψηλά.
Πάντως μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η Νέα Δημοκρατία θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Αν συνεχίσουμε έτσι με μία από τα ίδια, τότε ακόμα κι αν έχουμε αμυχές ή φθορές στη Νέα Δημοκρατία οι συσχετισμοί πάνω κάτω δεν θα αλλάζουν”.
Άρα δεν πιστεύετε ότι ο κ. Κασελάκης μπορεί να ραγίσει αυτή την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη;
“Αυτή τη στιγμή όχι. Στον κ. Κασσελάκη θα πρέπει να δώσουμε χρόνο για να έχουμε μία συνολική εικόνα του. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέλει”.
Έτσι όπως τα περιγράφετε τα πράγματα θα μπορούσαμε να δούμε και κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μεταπολιτευτικά, η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τρίτη εκλογική αναμέτρηση στη σειρά;
“Είναι πολύ νωρίς αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μιλάμε πια για μια πιο μακρόχρονη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που για την Ελλάδα φαίνεται ξένο, σε ευρωπαϊκές χώρες όμως το έχουμε δει και με άλλους ηγέτες. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να περιμένει την κυβέρνηση να πέσει σαν ώριμο φρούτο ή να αναζητεί λύσεις σε πραγματικότητες που πλέον δεν υπάρχουν. Πρέπει να εκσυγχρονίσει την στρατηγική της.
Η μάχη και στο μέλλον όπως και στο παρελθόν θα δοθεί στο Κέντρο και όταν λέμε Κέντρο δεν εννοούμε κάποιους πολίτες που είναι συμβιβασμένοι ή είναι ισαποστάκηδες. Είναι το πιο απαιτητικό ακροατήριο που μπορεί και σε ένα μήνα να αλλάξει συμπεριφορά αν θεωρήσει ότι προδίδει κάποιος αυτά που πιστεύει
Δεν υπάρχει εχέφρων πολιτικός που να μην αναζητήσει την λύση προς το Κέντρο. Και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κομμάτι του Κέντρου που έχει κερδίσει και το διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας