Τα τιμολόγια θα είναι υψηλής πολυπλοκότητας, καθώς επιστρέφει η δυσνόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τρεις διαφορετικές εκδοχές, ενώ το υπουργείο Ενέργειας σκοπεύει να προσθέσει άλλη μία κατηγορία τιμολόγησης σε αυτές που ήδη έχει ανακοινώσει η Ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα εφαρμόζεται στους πελάτες που δεν επιλέγουν μία από τις άλλες κατηγορίες.
Η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης, που θα εφαρμοσθεί από τον Ιανουάριο, θα είναι… τρικολόρ: θα υπάρχουν, δηλαδή, τρία διαφορετικά τιμολόγια με χρωματική σήμανση (μπλε, πράσινο, πορτοκαλί). Το υπουργείο Ενέργειας, όμως, φέρεται να έχει αποφασίσει -αν και δεν το έχει ανακοινώσει- να προσθέσει άλλο ένα… χρώμα τιμολογίων, που θα εφαρμοσθούν στους λιγότερο επιμελείς καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα μπουν στον κόπο να επιλέξουν ένα από τα υπόλοιπα τρία -οι ιδιώτες πάροχοι υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των καταναλωτών είναι πελάτες της ΔΕΗ, η οποία θα ωφεληθεί από την… τετραχρωμία.
Το πρόβλημα κατανόησης των νέων τιμολογίων και οι πιθανές παγίδες κρύβονται στα πράσινα τιμολόγια, δηλαδή σε αυτά που θα ενσωματώνουν ρήτρα αναπροσαρμογής:
- Σήμανση με μπλε χρώμα θα έχουν τα σταθερά τιμολόγια. Αυτά δεν θα κρύβουν, όπως είναι ευνόητο, εκπλήξεις για τους καταναλωτές, όμως αυτή η σταθερότητα θα… χρεώνεται: τα σταθερά τιμολόγια αναμένεται ότι θα είναι ακριβότερα από τα κυμαινόμενα, για να καλύπτεται το πιθανό κόστος των παρόχων από αλλαγές των συνθηκών της αγοράς.
- Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα απευθύνονται μόνο στους λίγους καταναλωτές που έχουν εγκαταστήσει έξυπνο μετρητή κατανάλωσης. Πρόκειται για μια κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων, όπου η χρέωση θα αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης (Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια Αγορά). Προφανές είναι ότι αν έχουμε ένα επεισόδιο μεγάλης αύξησης των τιμών στις αγορές ρεύματος, οι καταναλωτές με πορτοκαλί τιμολόγια θα επιβαρυνθούν ανάλογα.
- Τα δύσκολα, όπως προαναφέρθηκε, θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι επιλέξουν τα πράσινα, κυμαινόμενα τιμολόγια. Κάτω από το πράσινο χρώμα κρύβονται τρεις… αποχρώσεις της παλιάς, καλής (;) ρήτρας αναπροσαρμογής: α) Στην πρώτη κατηγορία τιμολογίων, η τιμή χρέωσης θα υπολογίζεται εκ των προτέρων και θα προκύπτει είτε από υπολογιστικό τύπο που συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς, που εκκαθαρίζονται πριν από την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης, που εκκαθαρίζεται πριν από τον μήνα κατανάλωσης. β) Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα τιμολόγια όπου η τιμή χρέωσης θα υπολογίζεται εκ των υστέρων, δηλαδή θα προκύπτει από μηχανισμό διακύμανσης συνδεδεμένο με τις χονδρεμπορικές τιμές που εκκαθαρίζονται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης και μηχανισμού διακύμανσης, που εκκαθαρίζεται κι αυτός δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης. γ) Η τρίτη κατηγορία θα είναι μικτής τιμολόγησης, με τιμή χρέωσης που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ είτε την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής, είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η πολυπλοκότητα των πράσινων, κυμαινόμενων τιμολογίων θα καταστήσει δύσκολη τη σύγκριση τιμολογίων των παρόχων. Ο μέσος καταναλωτής μόνο από τύχη θα μπορούσε να επιλέξει το καλύτερο για τις ανάγκες του τιμολόγιο, κάτι που θα «θολώσει τα νερά» του ανταγωνισμού στην αγορά και αναμένεται να περιορίσει την κινητικότητα μεταξύ παρόχων.
Πηγή: businessdaily.gr//Νώντα Χαλδούπης