Διεθνή

Μέση Ανατολή: Φόβος για πολεμικό σπιράλ

Μέση Ανατολή: Φόβος για πολεμικό σπιράλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Skynews.com - Gaza ground offensive will be 'high-risk and very dangerous' for Israel's military

Ώρα μηδέν για τη Γάζα, ανησυχία για ενεργητική στρατιωτική εμπλοκή γειτονικών χωρών.

Ο φόβος ενός πολεμικού σπιράλ εξαπλώνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν και προαναγγέλλουν πως θα προβούν σε γενικευμένη στρατιωτική επέμβαση, η Συρία εκτοξεύει πυρά κατά των ισραηλινών δυνάμεων και το Ιράν δηλώνει έτοιμο να επέμβει στην πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την χώρα ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε στην Λωρίδα της Γάζας “πτώματα” ισραηλινών ομήρων οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

“Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε επίσης ότι “έχουμε δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας”. Ακόμη, τόνισε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 279 στρατιωτικές απώλειες καθώς και ότι υπάρχουν 126 όμηροι στη Γάζα.

Επίσης, σημείωσε ότι “στόχος μας είναι να καταστρέψουμε πλήρως τις οργανωτικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και των τρομοκρατικών οργανώσεων”.

“Η επιχείρηση θα διαρκέσει πολύ καιρό. Οι δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στο βορρά”, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να φύγουν και να μην επιστρέψουν μέχρι να τους ειδοποιήσουμε εμείς. Είπαμε στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια για τη δική τους ασφάλεια, η Χαμάς εμποδίζει τους ανθρώπους να φύγουν”.

Συρία: Εκτόξευση πυρών και η απάντηση του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ιράν και Συρία: Έτοιμες για επέμβαση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, στις 7 Οκτωβρίου. «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments