Nέα της αγοράς

Bloomberg Economics: Ο πόλεμος δημιουργεί τρία διαφορετικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

Bloomberg Economics: Ο πόλεμος δημιουργεί τρία διαφορετικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: STAFF | Συντελεστές: REUTERS, Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το Bloomberg Economics εξετάζει τρία βασικά σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου. 

Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή στο παρελθόν, έτσι και η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία

Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, καθώς ο στρατός του Ισραήλ εισβάλλει στη Γάζα ως απάντηση σε επίθεση της Χαμάς. Ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς και τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα είναι ήδη χιλιάδες. Υπάρχει ανησυχία ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν ενδέχεται να επιτεθούν στο Ισραήλ από τα εδάφη του Λιβάνου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το Bloomberg Economics εξετάζει τρία βασικά σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου.

1. Σύγκρουση περιορισμένη στη Γάζα

Το 2014, η απαγωγή και η δολοφονία τριών Ισραηλινών από τη Χαμάς αποτέλεσε το έναυσμα για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα που άφησε πίσω της περισσότερους από 2.000 νεκρούς. Οι μάχες δεν επεκτάθηκαν πέρα από το παλαιστινιακό έδαφος και ο αντίκτυπός τους στις τιμές του πετρελαίου – και στην παγκόσμια οικονομία – ήταν υποτονικός.

Ο αριθμός των νεκρών της περασμένης εβδομάδας είναι ήδη υψηλότερος. Παρόλα αυτά, μια πιθανή πορεία της τρέχουσας σύγκρουσης θα ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη αυτής της τραγικής ιστορίας – σε συνδυασμό με αυστηρότερη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο πετρέλαιο του Ιράν.

Η Τεχεράνη αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, καθώς οι ανταλλαγές κρατουμένων και το ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων σηματοδότησαν το «ξεπάγωμα» των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εάν αυτά τα βαρέλια εξαφανιστούν υπό την πίεση των ΗΠΑ, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι θα δοθεί ώθηση στις τιμές του πετρελαίου κατά 3 έως 4 δολάρια.

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με αυτό το σενάριο θα είναι ελάχιστος, ειδικά εάν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αντισταθμίσουν τα χαμένα ιρανικά βαρέλια χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

2. Πόλεμος δι’ αντιπροσώπων

Η Χεζμπολάχ – ένα πολιτικό κόμμα και μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι ισχυρός παίκτης στο Λίβανο – έχει ήδη ανταλλάξει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα και δήλωσε ότι χτύπησε ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Εάν η σύγκρουση επεκταθεί στον Λίβανο και τη Συρία, όπου το Ιράν υποστηρίζει επίσης ένοπλες ομάδες, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ – και το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί.

«Το Ιράν και η Χεζμπολάχ παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση», λέει ο Γιαΐρ Γκολάν, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του ισραηλινού στρατού. «Αν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στην εκστρατεία, αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα».

Η κλιμάκωση θα αυξήσει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Στον σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006, το αργό έκανε άλμα κατά 5 δολάρια το βαρέλι. Πάνω στο σοκ από το σενάριο του περιορισμένου πολέμου, μια αντίστοιχη κίνηση σήμερα θα έστελνε την τιμή κατά 10% υψηλότερα, περίπου στα 94 δολάρια.

3. Πόλεμος Ιράν – Ισραήλ

Η άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας, αλλά επικίνδυνο. Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια παγκόσμια ύφεση. Η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου θα προκαλούσαν σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη και θα ανέβαζαν τον πληθωρισμό ένα σκαλί ψηλότερα.

Πηγή: businessdaily.gr//Σοφία Ζαφείρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments