Διεύρυνση της E.E.: Nαι αλλά με ποιο κόστος;
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lejdd.fr
Τα πλουσιότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβούνται ότι η διεύρυνση σε χώρες όπως η Μολδαβία ή η Ουκρανία θα οδηγήσει σε μείωση των ταμείων συνοχής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να μιλήσει για χρήματα.
Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι το κύριο μέσο που διαθέτουν τα κράτη μέλη για τη στήριξη της οικονομικής ενίσχυσης των φτωχότερων περιφερειών τους.
Για την τρέχουσα επταετή δημοσιονομική περίοδο (2021-2027), 426 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την πολιτική συνοχής της ΕΕ, ενώ επιπλέον 776 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. μετά την πανδημία COVID-19.
Ωστόσο, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ένωσης, αναδύονται ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερα χρήματα για τα πλουσιότερα κράτη μέλη.
« Εάν περισσότερες χώρες ενταχθούν στην ΕΕ και δεν αυξηθούν τα κονδύλια, όλοι θα λάβουν λιγότερα », δήλωσε στο Euractiv η Isolde Ries, επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ).
Ενώ οι περιφέρειες των πλουσιότερων χωρών θα μπορούσαν να δουν τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται, “ αυτό δεν είναι δυνατό ”, είπε η κα Ries, ζητώντας αντ’ αυτού να αυξηθεί το συνολικό ποσό.
«Έχουμε πλουσιότερα κράτη στη Γερμανία, αλλά ένα χάσμα μας χωρίζει », είπε η κα Ries, προσθέτοντας ότι η δική της περιφέρεια, το Saarland, ήταν ένα «πολύ φτωχό κράτος που δεν μπορεί να συγκριθεί με μια περιοχή όπως το Μόναχο, το Αμβούργο ή η Φρανκφούρτη .
Ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Αμβούργου ανέρχεται στο 191% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αυτό του Σάαρλαντ αγγίζει το 102%, το οποίο ωστόσο το τοποθετεί στη δεύτερη πλουσιότερη κατηγορία στην ταξινόμηση της Eurostat .
Καθώς οι περιφερειακοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το μέλλον της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιφερειακοί εκπρόσωποι από άλλες πλούσιες χώρες εξέφρασαν επίσης ανησυχίες.
« Θα είναι δύσκολο », είπε η Σουηδή μέλος της ΕτΠ Φρίντα Νίλσον σε στρογγυλή τράπεζα την Τρίτη (10 Οκτωβρίου), προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής «είναι σημαντική για πόλεις και κωμοπόλεις, περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη .
« Όταν ζητείται από τους ανθρώπους να συνεισφέρουν περισσότερα και να λαμβάνουν λιγότερα, θα υπάρχει πάντα δυσαρέσκεια », συμφώνησε η Emma Blain, Ιρλανδή μέλος της ΕτΠ.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό », είπε, προσθέτοντας ότι οι Ιρλανδοί πολιτικοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν «τι πετυχαίνουμε και έχουμε πετύχει στα 50 χρόνια μας ως κράτος μέλος» .
Η γενική αίσθηση μεταξύ των περιφερειακών ηγετών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαθέσει πόρους σε όλες τις περιφέρειες. Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο Flash για την ευαισθητοποίηση στην πολιτική συνοχής δείχνει επίσης ότι το 63% των πολιτών επιθυμεί η ΕΕ να επενδύσει σε όλες τις περιφέρειές της, ανεξάρτητα από τα επίπεδα πλούτου τους.
« Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις περιφέρειες της Γαλλίας […] πρέπει να παρέχουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους », δήλωσε στο Euractiv η Cécile Gallien, πρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας της ΕτΠ.
Σύμφωνα με την κ. Gallien, όλες οι αγροτικές περιοχές χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα για τη διατήρηση της φύσης, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης και την προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό το συναίσθημα μοιράζονται και οι φτωχότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Σύμφωνα με τον περιφερειακό εκπρόσωπο της Ουγγαρίας στην ΕτΠ, Kata Tüttő, τα κράτη μέλη που εξαρτώνται από τα ταμεία συνοχής δεν θα δέχονταν ανακατανομή και η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εξεύρεση πρόσθετων χρημάτων.
Τόνισε επίσης ότι θα ήταν άδικο να μειωθούν τα κεφάλαια των κρατών μελών.
“ Δεν νομίζω ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες θα δεχτούν αυτό [μείωση των κεφαλαίων] επειδή έχουμε ανοίξει τις αγορές μας και υπήρξε τεράστια διαρροή εγκεφάλων στο παρελθόν”, είπε. δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση πρέπει να είναι ” αμοιβαία ωφέλιμο » για όλους.
Καθώς οι συζητήσεις για τη διεύρυνση γίνονται πιο σοβαρές, μια εσωτερική μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία έλαβε η Euractiv, έδειξε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η δυνητική ένταξη στα κονδύλια της ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής και η Πολιτική της ΕΕ. Γεωργική κοινή (ΚΓΠ).
Όσον αφορά τις γεωργικές επιδοτήσεις, η πιθανότητα να ενταχθεί στην Ένωση ο γεωργικός γίγαντας της Ουκρανίας έχει ήδη πυροδοτήσει μια συζήτηση για το μέλλον της χρηματοδότησης της ΚΓΠ. Υπήρξαν εκκλήσεις για εγκατάλειψη πληρωμών με βάση το μέγεθος της εκμετάλλευσης υπέρ μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης.
Η διεύρυνση θα είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική συνοχής, καθώς η Ουκρανία θα λάβει έως και 61 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ετών, αφήνοντας λιγότερα χρήματα για άλλες χώρες.
Ερωτηθείσα από το Euractiv σχετικά με πιθανές περικοπές χρηματοδότησης, η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Elisa Ferreira, ήταν απρόθυμη, πιστεύοντας ότι υπήρχαν άλλες, πιο επείγουσες συζητήσεις για το μέλλον της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.
« Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που θα καθορίσουν αυτή τη διεύρυνση που, προς το παρόν, νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να αντικαταστήσει μια ουσιαστική συζήτηση », παραδέχτηκε η κ. Φερέιρα.
« Και η απαραίτητη συζήτηση είναι, στην πραγματικότητα, αν κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα διαθέσιμα μέσα και την υπάρχουσα πολιτική », πρόσθεσε.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες που πήραν συνέντευξη από το Euractiv τόνισαν ότι η μελέτη που ανατέθηκε θα ήταν παραπλανητική, καθώς θα ήταν μια προβολή της τρέχουσας χρηματοοικονομικής πραγματικότητας και όχι εκείνων των υποψηφίων χωρών όταν είναι έτοιμες να ενταχθούν στην ΕΕ.
« Η εσωτερική μελέτη δίνει σίγουρα μια ιδέα για το τι θα αντιμετωπίσουμε – είναι καλό να κάνουμε τους υπολογισμούς, γιατί μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τώρα τι πρέπει να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση», είπε ένας διπλωμάτης, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει αντ’ αυτού να θεωρηθεί ως «ένα έγγραφο καθοδήγησης μόνο ».
« Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εγωκεντρική με αυτό το έγγραφο που μπορεί να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων, αλλά ρεαλιστικά, όταν αυτές οι χώρες είναι έτοιμες να προσχωρήσουν, ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση από ορισμένα από τα σημερινά κράτη μέλη μας» . πρότεινε δεύτερο διπλωμάτη.
Ορισμένοι περιφερειακοί ηγέτες είναι επίσης προσεκτικοί σχετικά με την έναρξη οικονομικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η διεύρυνση είναι αμοιβαία επωφελής.
« Το θέμα δεν είναι ποιος θα λάβει, ποιος θα σταματήσει να λαμβάνει ή ποιος θα λάβει λίγο λιγότερα, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων [η διεύρυνση]», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕτΠ, Βάσκο Κορντέιρο.
« Δεν νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τόσο εγωιστικά », είπε στο Euractiv ο Alin-Adrian Nica, επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας.
« Η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια αναγκαιότητα », είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να τονώσει την οικονομία. « Δεν βλέπω απειλές, βλέπω μόνο ευκαιρίες, ακόμη και για τις λιγότερο ανεπτυγμένες αυτή τη στιγμή περιοχές », είπε ο κ. Νίκα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας