Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για το εμβόλιο του κορωνοϊού ενώ αυτή την περίοδο, σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι σε έξαρση τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας, Χρ. Σαρδέλη στον ΣΚΑΪ, στην Ελλάδα διατίθενται τρία διαφορετικά εμβόλια κατά του κορovοϊού, δύο του τύπου MRNA και ένα κλασσικό πρωτεϊνικό της Novavax που έλαβε πρόσφατα άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.
Και τα τρία κυκλοφορούν με την ένδειξη «άδειας χρήσης επείγουσας ανάγκης» . Σύμφωνα με την καθηγήτρια κα Σαρδέλη, αυτά τα εμβόλια με βάση τις οδηγίες της ΕΕ συνιστώνται – δεν είναι υποχρεωτικά – για άτομα άνω των 75 ετών, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, βαριά ασθενείς, εγκυμονούσες και επαγγελματίες υγείας.
Επίσης, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα τόσο το αντιγριπικό όσο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη.
Διευκρινίσεις επί του εμβολιασμού
Όπως διευκρίνισε η κυρία Αγαπηδάκη «δεν υπάρχει “κόφτης” εάν κάποιος (εκτός των ομάδων που υπάρχει σύσταση) θέλει να εμβολιαστεί».
- – Για τους άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
- – Για τα παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση 3 μηνες μετά τον τελευταιο εμβολιασμό ή νόσηση
- – Για τους ανεμβολίαστους συστήνεται μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο
- – Για τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταία εμβολιασμό ή νόσηση
Έχουν αυξηθεί κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό σώθηκαν περίπου 20 εκατ. ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του
Όπως σημείωσε σε αυτή τη φάση βλεπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. «Ναι μεν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό αλλά και ο σημερινός αριθμός είναι σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» επισήμανε η κυρία Θεδωρίδου η οποία εκτίμησε ότι «ο λόγος για την σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία».
Επικαλούμενη τα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όσο και οι επόμενες μεταλλάξεις δεν ανιχνεύονται στην κοινότητα» ενώ «σήμερα επικρατεί η παραλλαγή ΧΒΒ.1».
Ειδικά για τη χώρα μας σημείωσε ότι «το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην ΧΒΒ.1.5, την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή»
Όσον αφορά το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «ο παλιός ιός δεν υπάρχει στο νέο εμβόλιο, για αυτό και το νέο εμβόλιο είναι μονοδύναμο».