Ελλάδα

Η Ελλάδα παραβιάζει κοινοτική οδηγία για τα φάρμακα

Η Κομισιόν παίρνει θέση για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «είναι παράνομη»

Στον πόλεμο φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών για τις απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών μπαίνει και η Ευρώπη, με τον πρόεδρο του Affordable Medicines Europe, Mr Jorg Geller, να στέλνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας τις ανησυχίες του από τις συνεχόμενες για μεγάλο διάστημα απαγορεύσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Affordable Medicines Europe είναι ο Οργανισμός Πανευρωπαϊκής Σύνδεσης Παράλληλων Εξαγωγών, αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανεπίσημος συνομιλητής τους, καθώς και επίσημο μέλος του European Medicine Verification Organization – EMVO.

Οι επισημάνσεις της Κομισιόν Οι επίτροποι Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton και Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στον κ. Geller, επισημαίνουν ότι όντως η Ελλάδα δεν κοινοποίησε τις απαγορεύσεις εξαγωγών στο πλαίσιο της διαδικασίας TRI και η μη κοινοποίηση σχετικού κανονισμού μπορεί να καταστήσει τη διάταξη αυτή ανεφάρμοστη.

Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι λόγω της έλλειψης κοινοποίησης, οι απαγορεύσεις εξαγωγών δεν ισχύουν. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο και τα ελληνικά μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την απαγόρευση. Αναφέρει επίσης ότι οι υπηρεσίες τους διερεύνησαν το θέμα και η χώρα μας ενέκρινε τις απαγορεύσεις χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σύμφωνα με Οδηγία (ΕΕ) 2015/1535 για την παροχή πληροφοριών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα παρέλειψε να κοινοποιήσει το μέτρο, σε άλλες το μέτρο κοινοποιήθηκε μετά την εισαγωγή του. Όπως λέει, οι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων υπηρεσίες της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει διάλογο με τις ελληνικές αρχές για να εξετάσουν το θέμα και υπέβαλαν και σχετικά σχόλια.

Τι λέει ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκάριων Η «Ν» επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας του να σχολιάσει την επιστολή αυτή και ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι όντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ενημέρωσε για το θέμα.

Όπως είπε, οι αποφάσεις της χώρας μας για τις απαγορεύσεις δεν είναι συνώνυμες με την ευρωπαϊκή διαδικασία αφενός γιατί δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές εκ των προτέρων και επίσης γιατί οι απαγορεύσεις θεωρούνται το ίστατο μέτρο και από τις ελληνικές αρχές δεν εξετάστηκαν άλλα μέτρα για τη μείωση των ελλείψεων.

Η απόφαση της Ελλάδας παραβιάζει κάθε έννοια της κατοχυρωμένης συνταγματικής αναλογικότητας, επισημαίνει ο ίδιος, και για πολλοστή φορά ζητά την άμεση ανάκληση των απαγορεύσεων σε όλα τα σκευάσματα που βρίσκονται σε πληρότητα, καθώς και σε όσα έχουν επάρκεια γενοσήμων.

Από το 2012 Να σημειώσουμε ότι το 2012 η Ελλάδα δέχτηκε κίτρινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για θέση εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων εντός της Ε.Ε.».

Η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης (11/22) είχε προκαλέσει επιστολή της επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, προς τον τότε υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στην οποία η επίτροπος τόνιζε ότι τα κράτη-μέλη «πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της Ε.Ε.».

Το 2020 η κ. Φον Ντερ Λάιεν είχε τονίσει ότι πρέπει να είναι ανοικτές όλες οι αγορές για να υπάρχει ισορροπία στην αγορά φαρμάκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο