Το Ισραήλ προχώρησε σε εκκένωση χωριών στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς φοβάται κλιμάκωση της σύγκρουσης και δημιουργία νέου μετώπου απέναντι στη Χεζμπολάχ, εν μέσω της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα. Επιχείρηση που φαίνεται να καθυστερεί λόγω των αγωνιωδών κινήσεων της δυτικής διπλωματίας και των απανωτών επισκέψεων ηγετών και υψηλόβαθμων στελεχών κυβερνήσεων στο Τελ Αβίβ.
Σύγχυση επικρατεί από το πρωί για την κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, καθώς το Ισραήλ φάνηκε να διαψεύδει τη Δευτέρα ότι βρισκόταν σε εξέλιξη εκεχειρία στη νότια Γάζα, μισή ώρα αφότου πηγές ασφαλείας στη γειτονική Αίγυπτο δήλωσαν ότι επρόκειτο να εφαρμοστεί μια τέτοια συμφωνία, αλλά και να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των ξένων», ανέφερε εν τέλει ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με το Reuters, πηγές ανέφεραν ότι Αίγυπτος, Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα που θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αλλά δεν ήταν σαφείς ως προς την ακριβή διάρκειά της. Είπαν επίσης ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι η Ράφα θα είναι ανοιχτή από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 τη Δευτέρα ως μονοήμερη επαναλειτουργία σε πρώτη φάση.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η Χαμάς επεσήμανε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για συμφωνία εκεχειρίας.
Ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».
Εξάλλου ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».
Στην αιγυπτιακή πλευρα του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.
«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνρθωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Κληθείσες να το επιβεβαιώσουν, ο ισραηλινός στρατός και η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ δεν προέβησαν αμφότερες σε κάποιο σχόλιο.
Κατάπαυση πυρός 08:00-12:00
Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)– τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο
«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», τόνισε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.
Εκκενώνονται χωριά στα σύνορα με Λίβανο
Στο μεταξύ, το Ισραήλ θέτει σε λειτουργία το πλάνο εκκένωσης 28 χωριών σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο.
Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (NEMA) του υπουργείου αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε κρατικά χρηματοδοτούμενους ξενώνες, αφού το σχέδιο εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.