Πολιτική

Φλωρίδης: Θέλει να “αλλάξει” το Συμβούλιο Επικρατείας

Οι νέες ρυθμίσεις, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα συμβάλλουν στο να κερδίζεται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκαση τους και να μην λιμνάζουν: "Αν τυχόν, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει"

Ένα ολιστικό σχέδιο επιτάχυνσης της Διοικητικής Δικαιοσύνης , η οποία κατέχει κομβικό ρόλο στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, προωθεί άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Γ.Φλωρίδης μιλώντας σε συνέδριο με θέμα “Οικονομία και Δικαιοσύνη” το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμη νέα Δικονομία για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέσω αυτής θα επιχειρηθεί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο πολλές φορές επικρίνεται για καθυστέρηση στην εκκαθάριση πολλών υποθέσεων.

Η ουσιαστικότερη αλλαγή, όπως προκύπτει από αυτά που είπε ο υπουργός είναι μια νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους.

Ένας δικαστής

Οι νέες ρυθμίσεις, κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα συμβάλλουν στο να κερδίζεται χρόνος, ώστε οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκαση τους και να μην λιμνάζουν: “Αν τυχόν, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει” είπε, και πρόσθεσε, ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη.

Η επιχειρηματικότητα

“Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις η όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια” ανέφερε ο υπουργός, καθώς η Διοικητική Δικαιοσύνη είναι αυτή που ασχολείται ως επί το πλείστον με τις επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11 χιλιάδες υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί. Πάντως, κατά την εν λόγω έκθεση ποσοστό πάνω από 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεως και αναιρέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο