Διεθνής συναγερμός για διπλωματική λύση στον πόλεμο του Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Canberratimes.com
Με όλα τα μέσα και με κάθε τρόπο προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα να αποτρέψει την κλιμάκωση στο Μεσανατολικό και στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς -κατά κύριο λόγο- και τη Χεζμπολάχ -κατά δεύτερο-, λίγες ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης χερσαίας επιχείρησης του Ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Γάζας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα συνεχώς μέσα σε ένα αεροπλάνο και επισκέπτεται μία προς μία τις αραβικές χώρες, προκειμένου να καταλήξει σε μία συμβιβαστική λύση, που θα δώσει λύση -έστω και προσωρινή- στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, μετά την εισβολή της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης. Ο Μπλίνκεν είχε επαφές με τις αραβικές κυβερνήσεις, ζητώντας την επιρροή τους πάνω στη Χαμάς, ώστε να απελευθερούν οι όμηροι και να βρεθεί μία λύση με το Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέστρεψε τη Δευτέρα στο Ισραήλ, όπου είχε νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμμετείχε και στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη απόφαση για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Τετραμερής στην Ιορδανία
Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ θα φιλοξενήσει αύριο τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Υζο Μπάιντεν, , τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Γάζα, τον περιφερειακό αντίκτυπό τους και τη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στην περιοχή.
Ο Μπάιντεν «θα επαναλάβει ότι η Χαμάς δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και θα συζητήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με το Reutrers, στόχος του Τζο Μπαίντεν θα είναι να δείξει την αμερικανική αλληλεγγύη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα εμπλέκεται το Ιράν, η Χεζμπολάχ καθώς και η Συρία.
Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα. Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες περιμένουν εδώ και μέρες στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή της στη Γάζα και την εκκένωση ορισμένων κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα.
«Θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να παράσχουμε κάποιο είδος ασφαλούς διέλευσης για να βγουν οι πολίτες», δήλωσε επίσης ο Κίρμπι χθες.
Η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Πούτιν
Εν τω μεταξύ, ρόλο μεσολαβητή διεκδικεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και άλλους ηγέτες των αραβικών κρατών.
Ο Πούτιν ενημέρωσε (τον Μπενιαμίν Νετανιάχου) για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Νωρίτερα ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την “καταστροφική αύξηση” του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “περιφερειακό πόλεμο”.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε την “εντονότατη ανησυχία του απέναντι στην κλιμάκωση των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών, που συνοδεύεται από την καταστροφική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας”, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι ηγέτες εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη “άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας ώστε να παρασχεθεί επειγόντως βοήθεια σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης”, πρόσθεσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.
Οι ομόλογοι του Πούτιν “υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την επείγουσα προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών”.
“Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και ως προς την πιθανότητα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο”, πρόσθεσε επίσης το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να “συντονίσει τις προσπάθειες με όλους τους εποικοδομητικούς εταίρους ώστε να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”, και μέσω του σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, που στοχεύει στην επίτευξη “άμεσης, ισορροπημένης και μη πολιτικοποιημένης ανθρωπιστικής εκεχειρίας”.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε άλλη μια φορά ότι η βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προϋποθέτει την “ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους”.
Ο Πούτιν συνομίλησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προτού επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η συνεχιζόμενη κρίση βρίσκεται “στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου” Πούτιν, διαβεβαίωσε ο διπλωματικός του σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ.
Η Ρωσία διατηρεί κατά παράδοση καλές σχέσεις τόσο με τις ισραηλινές όσο και με τις παλαιστινιακές αρχές, καθώς και με αρκετούς περιφερειακούς παράγοντες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και το Ιράν. Είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή — μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ — που συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας