Μεσανατολικό: Ο Ερντογάν σε ρόλο προστάτη των μουσουλμάνων και η Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είχε αντικείμενο η τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσαν επισήμως και οι δύο πλευρές.
Η Αθήνα θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα».
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Άγκυρα «έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει αυτή τη συγκρουσιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, και θα συνεχίσει να το κάνει».
Ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «οι χώρες της περιοχής πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να διατηρήσουν την ειρήνη και να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και δήλωσε ότι θα ήταν σωστό να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατόν για τη μείωση των εντάσεων και όχι την αύξηση τους».
Ο Ερντογάν και στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς δεν ακολούθησε τα βήματα της Δύσης. Το αντίθετο. Επέλεξε το δικό του δρόμο, επιδιώκοντας να βάλει την Τουρκία στο επίκεντρο ως διαμεσολαβητή. Γέρνοντας σαφώς προς την πλευρά της Χαμάς.
«Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο. Κύριε Αμερική Τι κάνεις εκεί; Πού είναι η Αμερική, πού είναι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη;» δήλωνε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στις 12 Οκτωβρίου, ενώ αναρωτιόταν πού είναι η Δύση στον αποκλεισμό της Γάζας. Στην ίδια ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος του ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για »σφαγή»».
Ο Τούρκος πρόεδρος και σε αυτή τη σύγκρουση αναζητά έναν ρόλο για την Άγκυρα. Επικρίνει σφοδρά τις ΗΠΑ και τη Δύση για τη στάση τους, ενώ την ίδια στιγμή στρέφει τα πυρά του και κατά του Ισραήλ, δείχνοντας να μην υπολογίζει την επαναπροσέγγιση για την οποία και ο ίδιος τόσο πάλεψε.
Την Δευτέρα ο τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και τις δυνατότητες απελευθέρωσης ομήρων αμάχων.
Την Τρίτη ο Φιντάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο με αντικείμενο τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ υπήρξε ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε διαπραγματεύσεις και δη παρασκηνιακές.
Ο Ερντογάν και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται πρόθυμος να γίνει ο προστάτης των μουσουλμάνων. Να δείξει ότι έχει επιρροή και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στις εξελίξεις.
Κάποιοι αναρωτιούνται αν η νέα σύγκρουση Ερντογάν – Δύσης μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Να ανοίξει για μία ακόμα φορά την πόρτα στη ρητορική της έντασης και των απειλών. Ωστόσο η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν τη Δευτέρα δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Μάλλον επιβεβαίωσε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να δείχνει διάθεση πρόληψης ακόμα και εντάσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα άλλων κρίσεων.
Ο Ερντογάν σαφώς και δεν θα μείνει εκτός του διπλωματικού παιχνιδιού της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας