Διεθνή

Ο Πούτιν κάνει ταξίδι έκπληξη στον Σι σε μια επίδειξη εταιρικής σχέσης χωρίς όρια

Ο Πούτιν κάνει ταξίδι έκπληξη στον Σι σε μια επίδειξη εταιρικής σχέσης χωρίς όρια

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - In this Nov. 12, 2019, file photo, Russian President Vladimir Putin, left, and China's President Xi Jinping shake hands prior to their talks on the sideline of the 11th edition of the BRICS Summit, in Brasilia, Brazil. Putin and Xi have developed strong personal ties helping bolster a “strategic partnership” between the two former Communist rivals. (Ramil Sitdikov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP, File)Read more Ramil Sitdikov / AP

Πρόκειται επίσης για το πρώτο επίσημο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Πεκίνο την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σε ένα ταξίδι που παρακολουθείται ευρέως με στόχο την επίδειξη της εμπιστοσύνης και της εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια» μεταξύ των χωρών, ακόμη και όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Στο δεύτερο μόλις γνωστό ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο, ο Πούτιν και η συνοδεία του πέταξαν στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Πεκίνου το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το βιντεοσκοπημένο υλικό του Reuters.

Τον υποδέχθηκε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο.

Πρόκειται επίσης για το πρώτο επίσημο ταξίδι του επικεφαλής του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το ΔΠΔ, το οποίο κατηγορεί τον Πούτιν για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους. Ούτε η Κιργιζία ούτε η Κίνα είναι μέλη του ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο Πούτιν πρόκειται να παραστεί στην επίσημη εναρκτήρια δεξίωση του φόρουμ που διοργανώνει ο Σι και να συνομιλήσει με τους ηγέτες του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Μογγολίας και του Λάος την Τρίτη, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ως επικεφαλής προσκεκλημένος του φόρουμ, ο Πούτιν θα μιλήσει μετά τον Σι την Τετάρτη και θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο για διμερείς συνομιλίες αργότερα την ίδια ημέρα.

Το Πεκίνο έχει απορρίψει τις δυτικές επικρίσεις για τη συνεργασία του με τη Μόσχα, ακόμη και όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έδειχνε σημάδια παύσης, επιμένοντας ότι οι δεσμοί τους δεν παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται με όποια χώρα επιλέξει.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία και η Κίνα κήρυξαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση, λίγες ημέρες πριν ο Ρώσος πρόεδρος στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Θα είναι η τρίτη παρουσία του Πούτιν στο Φόρουμ Ζώνη και Δρόμος, το οποίο διαρκεί έως την Τετάρτη. Συμμετείχε στα δύο προηγούμενα φόρουμ το 2017 και το 2019.

Το Σ.Α. του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας – Η έκκληση του παλαιστίνιου πρέσβη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη –κι ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά και σε άλλους 2.750 στην παλαιστινιακή–, το ΣΑ θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη –συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας–, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

«Οι παλαιστινιακές ζωές μετράνε»

Προσκληθείς να εκφραστεί, ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη Ριάντ Μανσούρ «εκλιπάρησε» τα μέλη του ΣΑ να «μη στείλουν το μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ζωές δεν μετράνε».

«Μην τολμήσετε να πείτε πως το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο που ρίχνει στα κεφάλια (των Παλαιστινίων), μη δικαιολογήσετε τις σφαγές (…) Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση. Είναι επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του λαού μας, σφαγές αθώων αμάχων», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρεσβευτής, που είχε επίσης προσκληθεί, θύμισε πως ο ΟΗΕ είναι θεσμός που ιδρύθηκε το 1945 «πάνω στις στάχτες του Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού» και υποστήριξε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, που συνέκρινε με τις πράξεις «των ναζί», αποτελούσε «ακόμη μια προσπάθεια γενοκτονίας των εβραίων».

Η συνεδρίαση διήρκεσε τρεις ώρες και δεν τη διέκοψε η ανακοίνωση από το Τελ Αβίβ διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης.

Τα 15 κράτη-μέλη αναμένεται να εκφραστούν σήμερα για νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση θα αρχίσει περί τις 22:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός». Ακόμη, «καταδίκαζε τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες» και καλούσε να υπάρξει «ανεμπόδιστη» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Χωρίς όμως να κατονομάζει τη Χαμάς, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το σχέδιο απόφασης της Βραζιλίας καταδικάζει ρητά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments