Διεθνή

Ο τρόμος του ISIS επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο τρόμος του ISIS επιστρέφει στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: olice officers secure the area outside the King Baudouin Stadium after a shooting in Brussels, Belgium, October 16, 2023. REUTERS/Yves Herman

Το Ισλαμικό Κράτος, μετεξέλιξη του ISIS, σκορπάει τον τρόμο στον δυτικό κόσμο, μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Ο κύκλος αίματος που άνοιξε στη Μέση Ανατολή, «ανοίγει» δυστυχώς και αγγίζει κι άλλα σημεία του πλανήτη. Στις ΗΠΑ είχαμε τη δολοφονία 6χρονου Παλαιστινίου και στις Βρυξέλλες, δύο φίλαθλοι πυροβολήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους. Λίγο αργότερα στο διαδίκτυο εμφανίστηκε μήνυμα με το οποίο άνδρας που δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους γράφει ότι αυτός σκότωσε τους δύο φιλάθλους και συνδέει την δολοφονία με τη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι «στην κατηγορία 4 είχε ανέβει το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ένοπλος φώναξε «Αλλαχου Ακμπαρ» («ο Αλλάχ είναι μεγάλος») ενώ φέρεται να έχει βιντεοσκοπήσει μήνυμα στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του.

Ο φερόμενος δράστης Σλαϊέμ Σλούμα ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους και ότι ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Όπως φαίνεται στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, ο δράστης που φοράει φωσφοριζέ κόκκινο μπουφάν, εμφανίζεται πεζός, με το όπλο στο χέρι, και αρχίζει να πυροβολεί στο πεζοδρόμιο όποιον βρίσκει μπροστά του.

Ο κόσμος πανικόβλητος αρχίζει να τρέχει, με τον ένοπλο να εγκλωβίζει δύο άτομα, που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κτίριο με βιτρίνα και να τους πυροβολεί.

Τα θύματα  ήταν φίλαθλοι που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας η οποία θα αντιμετώπιζε απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το παιχνίδι διακόπηκε στο ημίχρονο, με το σκορ στο 1-1, καθώς οι παίκτες της Εθνικής Σουηδίας δεν ήθελαν  να συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ανέστειλε τη μετάδοση.

Ο κόσμος είχε λάβει οδηγίες να παραμείνει εντός του σταδίου, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters στην περιοχή.

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Παρεμβάσεις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments