Οικονομία

Νέο ρεκόρ των συναλλαγών IRIS τον Αύγουστο – Δωρεάν συναλλαγές έως 500 ευρώ

Τα οφέλη για καταναλωτές, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Παρά τα ρεκόρ, η χώρα μας παραμένει σε πολύ χαμηλή θέση σε σχέση με την Ευρώπη. Τι δείχνει η σύγκριση με την Ινδία.

Συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος με ταχύτητα οι άμεσες τραπεζικές πληρωμές μέσω της ομπρέλας προϊόντων IRIS payments στην Ελλάδα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ συναλλαγών τον Αύγουστο. Σύμφωνα τραπεζικές πηγές, οι συναλλαγές μέσω IRIS ανήλθαν σε 2,2 εκατ. έναντι 2,1 εκατ. τον περασμένο Ιούλιο και 1,2 εκατομμυρίων συναλλαγών τον Ιανουάριο 2023.

Ενδεικτικό της δυναμικής του εργαλείου πληρωμών είναι ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο αντίστοιχος αριθμός συναλλαγών ήταν μόλις 190.000, ενώ η αξία των συναλλαγών 22,3 εκατ. ευρώ.

Τον προηγούμενο Αύγουστο 70.000 νέοι χρήστες εγγράφηκαν στις υπηρεσίες του IRIS payments, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χρηστών της υπηρεσίας σε 1,9 εκατομμύρια όπως γράφει ο Στέφανος Τσουλάκης.

Σημειώνεται ότι η ομπρέλα προϊόντων IRIS περιλαμβάνει τρία επιμέρους προϊόντα:

συναλλαγές P2P, δηλαδή συναλλαγές μέσω φυσικών προσώπων, συναλλαγές P2B, δηλαδή πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων συναλλαγές eCommerce, πληρωμές αγορών προϊόντων, υπηρεσιών, φόρων κ.α. Το 86% των 2,2 εκατ. συναλλαγών που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο μέσω IRIS payments αφορούσαν συναλλαγές P2P, δηλαδή μεταφορές χρημάτων μεταξύ ατόμων.

Η άνθηση του IRIS οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:

Την απόφαση των τραπεζών για την υιοθέτηση του κοινού brand IRIS από τον Σεπτέμβριο του 2021. Προηγουμένως, η υπηρεσία προσφερόταν με άλλο όνομα από την κάθε τράπεζα, κάτι που δεν βοηθούσε το ευρύ κοινό να κατανόηση την υπηρεσία και τις δυνατοτήτες που προσέφερε. Την απόφαση για δωρεάν συναλλαγές P2P έως 500 ευρώ ημερησίως. Πλέον ένα άτομο που έχει λογαριασμό σε μια τράπεζα μπορεί να μεταφέρει σε άλλο άτομο (με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ ή του αριθμού κινητού) ποσά έως 500 ευρώ σε άλλη τράπεζα στη στιγμή χωρίς κανένα κόστος. Η αξιοποίηση του IRIS αποφασίστηκε στο πλαίσιο των διεργασιών κυβέρνησης – τραπεζών για τη μείωση του κόστους συναλλαγών και πλέον η υπηρεσία προωθείται ενεργά από τις τράπεζας και την ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα. Τέλος, καθοριστική για την ανάπτυξη του IRIS είναι η υιοθέτησή του ως μέσου πληρωμών από την ΑΑΔΕ, για την πληρωμή των φόρων, αλλά και άλλους φορείς. Σημειώνεται ότι από τις συναλλαγές αξίας 281 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο τα 158 εκατ. ευρώ αφορούσαν φόρους. Το μεγάλο πλεονέκτημα της πληρωμής φόρων μέσω IRIS είναι ότι η εφορία βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πληρωμή, κάτι που δεν γίνεται όταν η πληρωμή γίνεται μέσω τράπεζας και της ταυτότητας πληρωμής. Επιπλέον, μέσω του IRIS δεν υπάρχουν τα όρια των καρτών που συχνά δεν επιτρέπουν την πληρωμή μεγάλων ποσών. Σημειώνεται ότι το IRIS Payments το υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δήμοι για διάφορες πληρωμές κ.α.

Παρότι σχεδόν διπλασιάστηκε η αξία των άμεσων τραπεζικών πληρωμών, από 154 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 281 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα στη χώρα μας, οι πληρωμές IRIS για e – commerce στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 2% των σχετικών συναλλαγών έναντι μέσου όρου 18% στην Ευρώπη, ενώ σε χώρες όπως η Πολωνία το ποσοστό πληρωμών τύπου IRIS στο e – commerce (δηλαδή από λογαριασμό σε λογαριασμό) διαμορφώνεται στο εντυπωσιακό 65%. Ακόμα υψηλότερη είναι η διείσδυση στην Ολλανδία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση των συναλλαγών IRIS στην Ελλάδα σε σχέση με την Ινδία. Τον Αύγουστο οι πληρωμές τύπου IRIS στο e – commerce στην Ινδία ανήλθαν στα 10,24 δισ. συναλλαγές με αξία 15,18 τρισ. ρουπίες, δηλαδή αντιστοιχούν σε περίπου 7,3 συναλλαγές ανά κάτοικο. Στην Ελλάδα οι συναλλαγές IRIS αντιστοιχούν σε 0,21 συναλλαγή ανά κάτοικο και για να πιάσουμε την επίδοση της Ινδίας θα πρέπει να φτάσουμε περίπου τα 75 εκατ. συναλλαγές το μήνα (έναντι 2,2 εκατ. τώρα).

Τα τεράστια περιθώρια διείσδυσης του IRIS στις συναλλαγές διαφαίνονται και από ένα ακόμα στοιχείο: περίπου 4,3 εκατ. πολίτες διαθέτουν σήμερα το mobile application κάποιας τράπεζας αλλά μόνο 1,9 εκατ. ευρώ έχουν ενεργοποιήσει το IRIS.

Σύμφωνα με στοιχεία της Juniper Research, στα τέλη του 2022 περισσότεροι από 780 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν χρήση ανέπαφων συναλλαγών με τον αριθμό αυτό να είναι ολοένα και αυξανόμενος, καθώς υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2024 θα φτάσει το 1 δισ. σημειώνοντας άνοδο 60% από το 2022.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του IRIS

Το πλεονέκτημα της λύσης IRIS είναι πως «κουμπώνει» με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επιπλέον ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν, με το προϊόν να έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά αλλά και τη χρήση των καρτών και μπορεί να αποτελέσει το μέλλον των πληρωμών, καθώς αξιοποιεί πλήρως το TIPS, την υποδομή Instant Payments που υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι μέσω των άμεσων πληρωμών IRIS μπορεί ο χρήστης όλο το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο να διεκπεραιώνει εύκολα, άμεσα και ασφαλέστερα τις πληρωμές του με οριστικό διακανονισμό της συναλλαγής σε πραγματικό χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των άμεσων πληρωμών ολοκληρώνονται σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Μεγάλη ώθηση στο IRIS P2P, όπως προαναφέρθηκε, έδωσε η δυνατότητα μεταφοράς 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία απολύτως χρέωση ή άλλη προμήθεια.

Το IRIS, δίνει τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ ή του αριθμού του κινητού, από άτομα σε άτομο, ποσού έως 500 ευρώ χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Σημειώνεται ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν σε πραγματικό χρόνο τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο μέσω IRIS και της δημιουργίας QR Code καθώς επίσης και αγορές από επιχειρήσεις αλλά και πληρωμές σε υπηρεσίες.

Κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας μέσω της εφαρμογής τους στο κινητό δημιουργεί ένα QR Code και ο πελάτης, σκανάροντας το QR Code από το κινητό του μέσω του IRIS στο mobile application, πληρώνει αμέσως την οφειλή. Επιπλέον ο έμπορος ή ο επαγγελματίας βλέπει σε πραγματικό χρόνο, άμεσα, την πληρωμή στο λογαριασμό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο