Ε.Ε.: Προσπαθεί να μιλήσει με ενιαία φωνή για τον πόλεμο του Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Economictimes.com
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται επειγόντως μέσω τηλεδιάσκεψης για να προσπαθήσουν να στείλουν ένα συνεκτικό μήνυμα για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μετά από μια εβδομάδα κακοφωνίας στις Βρυξέλλες.
Η εικονική σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Τις ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε για πρώτη φορά σύγχυση σχετικά με τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, της οποίας η ΕΕ είναι ο κύριος πάροχος.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Olivér Várhelyi, προχώρησε μόνος του ανακοινώνοντας την αναστολή των πληρωμών της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ, προκαλώντας κατακραυγή σε ορισμένες πρωτεύουσες. Στη συνέχεια, το ευρωπαϊκό στέλεχος διόρθωσε την κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια «επείγουσα αναθεώρηση» της αναπτυξιακής βοήθειας και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επηρεάστηκε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη συνέχεια, το Σάββατο (14 Οκτωβρίου), τον τριπλασιασμό αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας στα 75 εκατομμύρια ευρώ.
«Αισθανθήκαμε την ανάγκη να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη », εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με την εικονική σύνοδο κορυφής της Τρίτης.
Θα συζητηθούν επίσης οι συνέπειες για τα κράτη μέλη της ΕΕ, των οποίων τα δημόσια ρήγματα έχουν επισημανθεί από την πόλωση στο θέμα, και οι επιπτώσεις της εισροής μεταναστών και προσφύγων από ζώνες συγκρούσεων προς τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Είναι επίσης θέμα συζήτησης για την προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, τόνισαν.
Πράγματι, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει εισβολή στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων και να οδηγήσει σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση εάν η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν και βαριά οπλισμένη, εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον Λίβανο.
«Προβληματικό» επεισόδιο
Ενώπιον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η κ. φον ντερ Λάιεν υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά χωρίς να προσθέσει ότι αυτή η απάντηση πρέπει να γίνει σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν δυσαρεστημένα που η κ. von der Leyen επέτρεψε στον εαυτό της να παρέμβει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής —που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κεφαλαίων— χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.
«Οι εξωτερικές υποθέσεις εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και του [Ευρωπαϊκού] Συμβουλίου », είπε ένας Ευρωπαίος πολιτικός.
«Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η Πρόεδρος της Επιτροπής με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, για την οποία δεν ευθύνεται», επέκρινε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Nathalie Loiseau το Σάββατο.
Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ συμφωνούν επίσης σε μεγάλο βαθμό ότι η φον ντερ Λάιεν έχει θέσει σε κίνδυνο τις ετήσιες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μάμερ, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «ταξιδεύει όπου θέλει» . «Δεν θυμάμαι κανέναν να επικρίνει τον πρόεδρο επειδή πήγε στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου », είπε.
Η διαμάχη οδήγησε στη σύγκληση έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πρέπει «να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στη σωστή τους τροχιά, ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί στην κατάσταση και όχι στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μιλάει για την κατάσταση» , πιστεύει ένας διπλωμάτης, ενώ αναγνωρίζει ένα «προβληματικό» επεισόδιο .
«Τώρα δεν είναι ώρα για αντιφατικά μηνύματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποφασιστική ηθική ηγεσία, εστιασμένη στην ειρήνη. Κάθε λεπτό που περνά, οι άμαχοι πληρώνουν υψηλότερο τίμημα », προειδοποίησε ο Βιτόριο Ινφάντε, της ΜΚΟ Oxfam, ο οποίος αναγκάστηκε να αναστείλει τη δουλειά του στη Γάζα μετά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε από το Ισραήλ.
Αποφύγετε την κλιμάκωση
Την Κυριακή (15 Οκτωβρίου) εγκρίθηκε κοινή δήλωση για να καθορίσει πριν από τη συνεδρίαση τη θέση των Είκοσι Επτά, οι οποίοι «επιμένουν σταθερά στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις». της Χαμάς.
Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της «επείγουσας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» και λένε ότι είναι «έτοιμοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους αμάχους που τη χρειάζονται περισσότερο στη Γάζα […] διασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν υπόκειται σε κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις .
Η επίτευξη αυτής της κοινής δήλωσης από τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν διαφορετικές ευαισθησίες για τη σύγκρουση, δεν ήταν εύκολη, παραδέχεται ευρωπαϊκή πηγή.
Το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να εξεταστεί κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η οποία θα είναι επίσης μια ευκαιρία να συζητηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες και οι τρόποι αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης.
Οι εντάσεις και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών που μπορεί να προκαλέσει αυτός ο πόλεμος αποτελούν επίσης αντικείμενο ανησυχίας για τα κράτη μέλη, όπως και οι πιθανές μεταναστευτικές συνέπειές του για τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ε.Ε.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από την έναρξη της άνευ προηγουμένου φονικής επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο συνέλαβε επίσης 199 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.
Τα αντίποινα του Ισραήλ, που βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και δέκα ημέρες, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.750 ανθρώπους, κυρίως Παλαιστίνιους πολίτες, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας